Незадовољни Нацртом закона о инспекцијама

Синдикалци и послодавци у Републици Српској сагласни су да се Нацрт закона о инспекцијма мора доста дорадити прије него што буде упућен у скупштинску процедуру, али замјерке су различите.

Република Српска 23.11.2019 | 07:59
Незадовољни Нацртом закона о инспекцијама
– Ако се своди на то, како се у јавној расправи могло чути од предлагача, да ће се увести контрола у куће код оних жена које раде за 450 марака, па код куће додатно пеку торте и колаче, а оне знају колико то кошта, па тиме попуњавају свој буџет, и ако је то иновација закона, онда нам такав закон не треба.

А поред нас ће пролазити они који годинама не уплаћују порезе и доприносе, они који исплаћују најнижу плату за све раднике, они који уопште не исплаћују плате. Ако то неће бити озбиљан предмет контролисања и санкционисања, онда се поставља питање зашто било шта мијењамо – поручила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Она је рекла и да се не може Инспекторат РС свести на то да буде савјетодавно тијело послодавцима, већ контролни орган који контролише провођење закона и кажњава за кршење прописа.

Мишићева је навела и да, ако је потребно, Нацрт закона треба вратити Влади Републике Српске на дораду како би се у расправу о њему укључили инспекторат, послодавци и синдикат.

Међутим, члан Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да су тврдње из Синдиката преувеличане.

– И сада постоји одредба да се у ресторане и друге објекте не могу унијети колачи и торте и све остало из кућне радиности без рачуна. Није ту само ствар сузбијања сиве економије, већ и превентивне заштите јавног здравља. Мора се знати ко је шта направио због одговорности – истиче Тривић. 

Што се тиче савјетовања послодаваца, Тривић наводи да је законом предвиђено да инспектори дођу одмах код новоотворених предузетника или привредника и да дају одређене савјете.

– Свака остала посјета је контрола – истиче Тривић.

Он наводи да послодави захтијевају да се обједине локалне и републичке инспекције.

– То је највећи проблем јер, осим што имамо дупле контроле, имамо ситуације да инспектори различито тумаче прописе – наводи Тривић.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рајка

23.11.2019 07:07

Ма да највеци проблем је сиротиња која прави торте да презиви а ови који краду милионе на надуваним тендерима су угледни градјани. Изгледа да се спремају да упадају у куце пљацакају и прогањају народ јер пара за крадју на тендрима је све мање неко мора да финасира апарат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2019 07:27

А када послушаш Цвијановицку и Висковица тече мед и млеко. Бољи дио

Name

Удбаши контролишу

23.11.2019 07:50

Људи ово је спрдња од закона. Па републички инспекторат контролише у Бања Луци у кругу Инцела и обезбеђује Бонд агенција за обезбеђење. И ту раде или пензионери који немају никакав уговор о раду или непријављени радници. Наравно да управа инспектората то све зна. У том Бонду је најмање 60% непријављених радника.

Name

Ре

23.11.2019 09:23

Нецес смјети ни за себе да направис колац. Али зато има Мања па га купи.

Name

Ја

23.11.2019 10:11

Укинути све инспекције осим пореске. Само се сударају и глупости тразе. Пореску јос ојацати и обуцити.

Name

куку нама са нама

23.11.2019 07:22

Ово је пад за јос једну степеницу низе испод дна које смо дотакли...Некадашњи харац из "злог"турског доба или из Титиног,је мала маца за ове ..."цивилизоване" харацлије

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОБ

23.11.2019 07:58

Ранка Мишић је у тој својој глави помјешала све коцкице. Жалосно је што таква особа води синдикат. Умјесто да се бави унапређењем система кроз давање конкретних приједлога она својим понашањем "тјера" људе одавде. Треба да одговарају сви у складу са законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста више овог Тривица

23.11.2019 07:58

Јел само торте и колачи постоје Тривицу?? Покажи јавности платне листе својих радника па онда крени да држиш лекције слушамо те годинама и ништа осим твојих комлекса нисмо паметно чули.Имас лову, имаш јахту, имаш имање фабрику и шта још хоћеш ?? Да те слушамо и слиједимо неће моћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

23.11.2019 08:32

за пар година це остати у његовој пекари да раде само он и најблиза родбина. И они најглупљи це се иселити. Кад такви воде економију, пропаст није далеко.

Name

Џордан

23.11.2019 07:58

Нека буде то за торте ради хигијенске исправности али ако неко допуњава сиромашни буџет израдом сувенира или нешто слично, да ли је и то проблем? Ако мени неко, по овом питању дође на врата моје куће, може само да куца до бесвјести а кад ми досади може само батине добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.11.2019 09:38

Инспектори су увијек били у договору са послодавцима. Огромну корист од тога имају и једни и други. Никакав Закон они не поштују. Само када видите овог Тривића, а и остале све је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није законкрив

23.11.2019 14:16

Све док странке буду правиле планове контроле инспектора (овдје смијес-овдје не смијес; за вријеме републичког празника несмијес контролисати "велике"-они смију да раде...) инспекције губе сваки смисао. Ни један закон није лос само да се обезбеди његова примјена, по систему: једнако вазиза СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ