Nastavljaju se protesti ispred Vlade FBiH

Građani Sarajeva okupiće se i danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u znak protesta zbog uznemirujućih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, tražeći da Vlada hitno reaguje na dešavanja u ovoj ustanovi.

Bosna i Hercegovina 22.11.2019 | 11:05
Nastavljaju se protesti ispred Vlade FBiH
Građani koji su i juče protestovali najavili su da će se okupljati svakog dana u podne do ispunjenja njihovih zahtjeva.

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Vlade FBiH na kojoj bi trebalo da bude razmatrana i informacija o tretmanu štićenika Zavoda Pazarić.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić zatražio je od resornih ministarstava informaciju o stvarnom stanju u ovom Zavodu.

Protestna okupljanja uslijedila su nakon što je poslanica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić na konferenciji za novinare iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZALOSNO

22.11.2019 13:20

Ni u jednoj normalnoj, civilizovanoj drzavi se djeca ne vezu. Ima toliko humanih metoda da se ovoj djeci pomogne ali za to se zaposle strucne osobe a ne 27 ekonomista. Ne mogu im pomoci uhljebi koji ne znaju ni nacrtane ovce cuvat a ne raditi sa djecom sa posebnim potrebama.Najmanje je ovdje empatije, ljudskosti i istinske brige za tu djecu.

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2019 18:13

Naravno da prema toj djeci treba biti pazljiv jer su nedaj boze nikome vec bolesna ali ovima kod kuce sa roditeljima I u skoala uvati ponovo ucitelje sa prutom evo sta dobijemo od demokratije djeca nepostoji nikoga podledajte Draska Vikana Begica itd stoka od djece tajkun narusio da nezna sta je nema I nemoze