Protest ispred parlamenta zbog djece iz Pazarića

Nakon što su danas objavljenovi uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću građani Sarajeva organizovali su protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji.

Bosna i Hercegovina 20.11.2019 | 15:47
Protest ispred parlamenta zbog djece iz Pazarića
– Vlada već godinama sistematski ugrožava živote i dobrobit štićenika Zavoda u Pazariću. Danas su odbili da na sjednici rasravljaju o užasnim uslovima i fizičkom nasilju kojem su maloljetni štićenici svakodnevno izloženi. Vrijeme je za protest – poručili su građani preko društvene mreže Facebook preko kojeg su organizovani protesti.

Manja grupa građana okupila se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kako bi izrazili nezadovoljstvo time što je Parlament FBiH odbio da raspravlja o stanju u Pazariću. Građani koji su se okupili ispred Parlamenta Federacije BiH kazali su kako ih zgrozile slike koje su jutros predočene javnosti.

– Ovo je nečuveno da se ovo radi djeci. Ovo je za nas uvreda, a uvreda je i za sve – kazali su okupljeni.

 Trenutno je ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH oko dvadesetak građana koji su se mirno okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo nakon što je jutros javnosti predočeno da se djeca u Zavodu Pazarić vežu za krevete i radijatore.

 Podsjećamo, Sabina Ćudić je danas prezentovala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

– Prilikom glasanja za ovu tačku SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, SBB je velikim dijelom bio za, jednako kao i SDP i Naša stranka – kazala  je Ćudić.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Dok traje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ambasador Velike Britanije u BiH Matju Fild na svom Tviter profilu objavio je da je šokiran fotografijama koje je danas pokazala Ćudić.

– Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci da se ophodi. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore – napisao je Fild.

(Radio Sarajevo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Iskrena podrska

20.11.2019 15:54

Bezakonje donosi stravu i uzas.

ODGOVORITE
Name

BiH

20.11.2019 16:37

Pa kada gledam, nema razlike izmedju Njemačke 40tih i Bosne danas

ODGOVORITE
Name

Ratko

20.11.2019 16:49

Ovo je za streljanje, metak marka, isplati se investirati stotinjak. Pogledajte koji niste videli https://www.youtube.com/watch?v=dZqQGov0u4s

ODGOVORITE
Name

strašno

20.11.2019 17:37

Svaka čast svima koji su izašli na protest. Radi se o našem dostojanstvu kao ljudi.

ODGOVORITE