Perduv: Poruke koje su iznesene su ohrabrujuće

U Sarajevu se danas održava dugo očekivana javna debata "Pravo na pravdu" na kojoj je govorio i specijalni izaslanik EU Reinhard Priebe.

Bosna i Hercegovina 20.11.2019 | 14:12
Perduv: Poruke koje su iznesene su ohrabrujuće
Kako je za Radiosarajevo.ba ispred Parlamenta BiH kazao predstavnik Pravde za Davida Ozren Perduv, poruke koje su iznesene na današnjem panelu su jako ohrabrujuće.

"Mi smo ovdje okupili kako bi gospodin Priebe finalizirao svoj izvještaj o stanju u bh. pravosuđu koji će biti predstavljen u decembru u Briselu.

Ono što nas ohrabruje nas koji tražimo pravdu jeste izjava gospodina Priebea da je frustriran stanjem u društvu, prije svega u pravosuđu, jer ovo sve njega podsjeća na situaciju koja je bila prije 20 godina, odnosno time želi reći da se ništa nije promijenilo ovdje", kazao nam je Perduv.

Kako nam je pojasnio, nadu im daje to što je Priebe kazao da se neće konkretno baviti sa ova dva slučaja, nego će mu oni itekako koristiti da on napravi pravu sliku stanja u pravosuđu.

"Mi očekujemo ohrabrujuće poruke za ova dva slučaja iz tog izvještaja."

Perduv je za Radiosarajevo.ba kazao i koja su pitanja postavili na današnjem panelu.

"Pitali smo zašto se od predmeta Davida Dragičevića pravi slučaj protiv njegovih roditelja i protiv svih nas. Kako mi imamo podatak, pokrenuto je više od 200 krivičnih prijava nevezani za slučaj ubistva Davida Dragičevića", dodao je Perduv.

(Radio Sarajevo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

20.11.2019 15:01

Molim se bogu da bude tako gospodine Perduv.

ODGOVORITE
Name

Ej

20.11.2019 15:08

Ozrene, prcas li sta?

ODGOVORITE
Name

niko nikanovic

20.11.2019 15:21

Raduje je nas da se gosp. nece direktno baviti sa ovim slucajevima i nadamo se da ce se u izvjestaju posebnos osvrnuti i na ova dva slucaja? Meni nije jasno, ako gosp. istrazuje i utvrdjuje da u konkretnom slucaju bilo manipulacije, ili u dva konkretna slucaja, zasto onda da se ne bavi ovim slucajevima direktno navodeci manipulacije i manipulatore. Mislim da gosp. Perduv ni sam ne zna sta zeli reci ili sta zeli poruciti a da gosp. Piebke ne bi demantirao pa onda se to kaze uvijeno u celofan. Jedino objasnjenje zasto se stranci ne mijesaju u neki konkretan slucaj, ili u ovom slucaju dva, je da ni sami nisu sigurni je li tu bilo manipulacije, niti je grupa uspjela ubijediti da je manipulirano preko granice niti Tuzilastvo moze razrijesiti slucaj. Nekako se stice utisak da stvarno rjesenje niko ne zeli, samo se zeli pricati o tome kako se manipulise?

ODGOVORITE
Name

mostarac re Niko

20.11.2019 17:58

Meni je baš logično neće da se bavi sa konkretnim slučajevima jer bi to otvorilo pitanja zašto on ne riješi i druge neriješene slučajeve. Njegov posao je da osposobi naše tužilaštvo i sudove. Kako kaže kineska poslovica "Ako želiš da nahraniš gladnog čovjeka, nemoj mu dati ribu nego ga nauči da je sam ulovi." E tako i sa našim pravosuđem. Ne treba im rješavati konkretne slučajeve nego ih osposobiti da ih rješavaju sami.

Name

Milan

21.11.2019 09:26

Možda, Pribe nešto i uradi, ako ovi ne potkuju i njega, pokrali su nas i imaju za potkivanje.

ODGOVORITE
Name

Nena

21.11.2019 11:41

PRAVDA ZA SVA ZATASKANA UBISTVA

ODGOVORITE