Deblokada vlasti ali i potpuna blokada države!

Iako nakon 13 mjeseci čekanja svakako treba pozdraviti inicijativu da se formira Savjet ministara BiH, pri tome naglašavajući opredijeljenost BiH ka NATO-u i slanje dokumenta koji će prihvatiti u Briselu.

Bosna i Hercegovina 20.11.2019 | 10:09
Deblokada vlasti ali i potpuna blokada države!
Broljim poznavaocima političke prilike jasno je da trojac Bakir Izetbegović- Milorad Dodik- Dragan Čović, ne može previše doprinijeti poboljšanju života građana.

Živjećemo isto, ako ne gore, kao u vrijeme tehničkog mandata Savjeta ministara. 

Reklo bi se prosto – idemo u deblokadu vlasti, ali i u potpunu blokadu države! Odavno je na sceni svojevrsni politički sistem nezabilježen u svijetu. Nacionalne strane koje čine vlast ponašaju se  kao da BiH pripada pojedincima iz njihovih stranačkih struktura, a ne naroda koji žive u njoj.

Primijetila je to i Ivana Marić, analitičarka te javno kazala kako joj „malo bude mukica od "cunamija" optimizma i čestitki za epohalni uspjeh tj. predlaganje mandatara 'svega' godinu dana nakon izbora“.

„Posebno jer taj neki napredak i boljitak očekujemo od Čovića, Dodika, Izetbegovića i njihovih satelita. Sve su to poznati borci za interese građane (doduše, za interese jako ograničenog broja građana, ali nećemo cjepidlačiti)“, napisala je Marić.

Predsjednici HDZ-a, SDA i SNSD-a nisu kadri dogovoriti se nakon sastanka da javnosti ponude suvislu priču u koju će povjerovati, a ne tumačiti nametnuta rješenja kako kome odgovara. Valjda bi trebali biti sposobni makar znati reći o čemu su se i kako dogovorili. Ali, ne, prostor za raspravu i jačanje u korpusu glasača o tome kako su upravo oni pobijedili vješto se ostavlja.

Jer, ako svi političari proglase pobjedu ko je onda gubitnik? U svjetlu priče o fudbalu, navijači bi se zapitali da li BiH ide direktno u NATO ili kroz baraž.

Kroz proces konstituisanja vlasti ne definišu zajednički politički program, odnosno te stranke se zapravo ne dogovaraju, ili nisu sposobne da se dogovore, o ključnim programskim ciljevima nove vlasti koja će se eventualno formirati.

Ta podjela vlasti se kasnije svodi samo na trgovinu, podjelu mandata i resora pa ćemo onda vidjeti da li ćemo se oko nečega moći dogovoriti. Već nam je poznato iz stavova lidera političkih stranaka da o ključnim pitanjima od interesa za državu i društvo, zapravo nema konsenzusa i to je ono što će biti veliki problem. 

(Patria)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Е

20.11.2019 09:28

Управо тако, само једна мала исправка, не ће бити блокирана читава држава јер је она већ блокирана давних дана. Ко то није давно препознао његов проблем.

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

21.11.2019 23:29

pod hitno odbaciti km.,uvesti entitetske novcanice sa ovim glavama na krupnim apoenima,ne bi li im se pare zgadile...molim zastupnike za prijedlog i glasovanje po hitnoj proceduri ili telefonski da ne izlazite iz brloga.

ODGOVORITE