Odgovornost političara što BiH nema vlasti

Fild je istakao da je formiranje vlasti jedino i isključivo odgovornost domaćih političara.

Bosna i Hercegovina 16.11.2019 | 09:54
Odgovornost političara što BiH nema vlasti
Ambasdor Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je da za BiH nije rekord nemati vlast više od godinu dana od izbora, jer je bilo i dužih perioda, ali da u demokratskoj zemlji nije normalno čekati ovoliko dugo da se vlast konstituiše.

Podsjećajući da vlast nije konstituisana u više kantona, Federaciji BiH, te na nivou BiH, Fild je rekao da ima i onih koji su izabrani, ali ne rade svoj posao.

– Poslanici uredno uzimaju svoje plate, ali ne rade za one koji su ih izabrali – naveo je Fild u intervjuu za Dnevni avaz.

On je istakao da je formiranje vlasti jedino i isključivo odgovornost domaćih političara.

– Oni to treba da riješe i moraju biti odgovorni. Neka sjednu i ozbiljno razgovaraju kako da se vlast konstituiše, na temeljima kompromisa i fokusiranosti – dodao je britanski ambasador. 

Prema njegovim riječima, konstituisanje vlasti samo po sebi ne rješava ništa, već je podjednako potrebno da vlast sprovodi reforme i radi za građane.

Govoreći o inicijativi za osnivanje “mini šengena”, Fild je ocijenio da je iza te inicijative nastojanje da se region bolje poveže, što je Velika Britanija zagovarala i zagovara putem Berlinskog procesa.

Britanski ambasador je poručio povlačenje njegove zemlje iz EU neće promijeniti odnos prema zapadnom Balkanu u cjelini, a posebno ne prema BiH.

– U stvari, od referenduma imamo povećanje angažmana Velike Britanije ovdje. Imamo više programa, više osoblja u ambasadi – naveo je Fild i dodao da se nada da će Velika Britanija i nakon izlaska iz EU iznaći način da i dalje bude dio Eufora.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hm

16.11.2019 08:58

Ako budete suradjivali i dalje sa nasim politicarima siguran sam da cete iznaci nacin .

ODGOVORITE
Name

Jaffa

16.11.2019 12:46

Lijepo su nam smjestili ovi dobronamjerni strani političari.

Name

RASPUCHIN

16.11.2019 09:09

Али ни рјечи о одговорности "међународне заједнице" за овакво стање? Управо су нас они и довели ту гдје јесмо. Зар они нису постављали и смјењивали политичаре? Зар изборни закон није њихово дјело? Зар гледање кроз прсте за изборне крађе и куповину "папака" нису они "аминовали"? Да ли се то догађа у њиховим државама? Е , амбасадоре , мораш ти још много пуре покусати. Па нису овдје баш сви глупи и неписмени како сви ви са запада мислите.

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2019 09:17

Da je samo to problem ?

ODGOVORITE
Name

Osvit

16.11.2019 09:52

Ovakva BiH je vase cedo , u njoj i danas branite prava da i uredujete i odredujete i kontrolisete njene unutrasnje odnose i razvoj .Mislite da imate monopol da odredujete ko su dobri a ko losi momci u ovoj zemlji .Vas ili njihov, ne odreduje odnos prema gradanima i drustvu i drzavi u cjelini ,nego podanistvo vama ili drugim predatorima kojih je kako vrijeme odmice sve vise.Vasa ideja i ideja vasih domacih istomisljenika da narodi u bivsoj drzavi ne mogu zivjeti zajedno,posijala je zlo ,koje je kao karcinom zahvatilo ove prostore i nametnulo potrebu da se neprestano lijecimo ,a ne izlijecimo,uglavmom terapijama koje vi propisujete.BiH bi, ako vam je stalo do Evropskog jedinstva trebala biti primjer kako se zivi zajedno i prosperitetno sto njeni narodi i mogu i hoce,a ne kako se ne moze zahvaljujuci vama i izopacenim politickim elitama koje podrzavate.U BiH pokazujete da zelite Evropu kojom ce dominirati pojedine grupe ili drzave a ne uredena drustva koja ce unapredivati dostignùte civilizacijske vrijednosti i graditi puteve ka savrsenstvima Bozijim.Istorija pokazuje da se ovdje najbolje zivjelo kad smo bili okrenuti jedni drugima ,da su se i drugi odnosili prema nama sa postovanjem. Zajedno mozemo graditi buducnost i za sebe i svoje potomke,podjeljeni samo sukobe i ratove u ime medunarodnih i domacih lopova i njihovih interesa. SMRT FASIZMU SLOBODA NARODIMA.

ODGOVORITE
Name

Re osvit

16.11.2019 11:28

Svaka cast.

Name

Hehehe

16.11.2019 09:53

POŠALjIMO MLADE U DIJASPORU DA RADE DA KOPAJU KANALE I FARBAJU FASADE POŠALjIMO MLADE U DIJASPORU DA RADE DA RIBAJU TANjIRE DO KRAJA BALADE Prije tri’es’ godina, prvi dan u školi U sendviču Zdenka i salama Poli Stara pustila je suzu stari joj kaže - de se smiri Pa nisu više djeca, sad su pioniri Plava kapa i crvena marama Čuvajmo drugarstvo nije sve u parama Pionirska je zakletva, samo stara hartija Bratstva i jedinstva nema, sad je demokratija Sve je otišlo u kurac I to svima je normala Jer to nam je na kraju naša borba dala Sva se postavljaju pitanja sem pitanja morala - Šta si bio prije rata? - Otkud ti ta vreća zlata? Za sve naše narodnosti i sve naše narode Bosanske, balkanske, bjelosvjetske zajebe Đipalo junuz ima savršen lijek - HEPEK! Prije bilo je bolje, za tu priču ne’am volje Tol’ko bolje da se prodasmo za flašu Coca-Cole ja kad idem preko grane, satima me rove Al’ džaba odo’ i ja, bauštela zove Šta je bilo prije, vjeruj mi k’o da nije Nemoj bit’ dijete, stigo novi šef f - Auf Wiedersehen! Govore mi drugovi - Ho’š se vraćat’? - hoću, kad otplate se dugovi Neko vozi mečku, neko vozi Punta Neko ide pjehe, uglavnom svako nešto munta Kod nas je noć pametnija od jutra Al’ šta ćemo sutra kada ispuši se sva vutra Izdrži brate, pomirimo se s tim Da igrač daje go ali pobjeđuje tim Nisam položio zakletvu pionirsku Čujte i počujte ovu funkcionersku: DANAS KADA POSTAJEM FUNKCIONER DAJEM ČASNU FUNKCIONERSKU RIjEČ DA ĆU MARLjIVO KRASTI I LAGATI I ZEMLjU STROVALITI U DUG DA ĆU VOLjETI NAŠU NEOLIBERALNU DOMOVINU KAPITALISTIČKU, TRANZICIjSKU BANANA REPUBLIKU DA ĆU RAZVIjATI NEPOTIZAM I KORUPCIJU I PROSIPATI ŠUPLjU U KOJU NE VJERUjE NIKO DA ĆU ODERATI SVE POREZNE OBVEZNIKE ČIJIM PARAMA KUPUJEM SOCIjALNI MIR

ODGOVORITE
Name

Daj

16.11.2019 09:56

Naredite ponovne izbore

ODGOVORITE