„Gledanje pod suknju“ biće kriminalni prekršaj u Nemačkoj!

Nacrt zakona po kojem se „gledanje pod suknju“, odnosno fotografisanje ili snimanje delova tela ispod nečije odeće bez odobrenja, podvodi pod kriminalni prestup usvojen je u nemačkoj vladi.

Zanimljivosti 15.11.2019 | 20:00
„Gledanje pod suknju“ biće kriminalni prekršaj u Nemačkoj!
„Fotografisanje žene ispod suknje ili drugih delova odeće je degradirajuće i zloupotreba je ličnog prostora koja nema opravdanja. Često se te fotografije ili snimci dele na društvenim mrežama ili komercijalno distribuiraju“, rekla je nemačka ministarska pravde Kristin Lambreht.Prema pomenutom zakonu, koji još treba da bude usvojen u parlamentu, pravljenje i distribucija fotografija „genitalija, zadnjice, ženskih grudi“ koje su bile pokrivene odećom ili peškirom je kriminalni prekršaj.

Zakon takođe zabranjuje pravljenje, deljenje i distribuciju fotografije koja prikazuje preminulu osobu u uvredljivom maniru i čini pomenute prekršaje kažnjivim i do dve godine u zatvoru.

„Pravljenje fotografija preminule osobe još nije kažnjivo. Sada zatvaramo taj propust. Moramo da poštedimo rodbinu od nepotrebne patnje koju izaziva deljenje i objavljivanje fotografija njihovih preminulih roditelja ili dece“, istakla je Lambrehtova.

Studentkinja Hana Seide predvodila je peticiju za donošenje zakona.

Od pokretanja peticije više od 100.000 ljudi je potpisalo, što je dovelo do snažnog pokreta za promenu zakona, navodi Dojče vele.

Izvor:Rts.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar