Zamorna priča o formiranju Savjeta ministara

"Razgovarali smo i o odnosima na nivou BiH. Ta vrsta priče oko formiranja Savjeta ministara BiH svkakako je zamorna. Mi imamo već tu saglasnost, tako da se oko toga svakako ništa nismo trebali ni nanovo dogovarati", dodao je Dodik.


 

Bosna i Hercegovina 15.11.2019 | 14:30
Zamorna priča o formiranju Savjeta ministara
Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođene liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, razgovarale su danas u Mostaru mogućnostima formiranja vlasti na nivou BiH.

Sagovornici su zadovoljni dinamikom današnjeg razgovora, kao i dosadašnjom međustranačkom saradnjom, konstatovano je na konferenciji za novinare nakon sastanka.

"Jedino oko čega nismo saglasni je optimizam u vezi sa formiranje vlasti", poručio je Dodik u šaljivom tonu, prenose Vijesti.ba.

Čović je kazao kako duboko vjeruje da je krajnje vrijeme da se uspotavi Savjet ministara BiH, te da počne normalno funmckioniisati.

"Čini mi se da više nismo daleko od toga", konstatovao je on.

Kako je naveo, zadovoljan je današnjim razgovorom sa delegacijom SNSD-a i aktivnostima koje su stavili pred sebe.

"Što se tiče nekih drugih problema, kada je uz pitanju saradnja naše dvije stranke, ono što možemo uraditi na lokalnom nivou, takođe smo se dogovorili da ovaj intenzitet prenesemo na sve naše organizacije od najnižeg do najviših, kako bi otklonili probleme u normalnom funkcioniranju u pojedinim područjima u BiH", kazao je Čović.

Uvjeren je da će politički akteri vrlo brzo biti u prilici da naprave iskorak, odnosno formiranju Savjeta ministara BiH, a time i Parlament BiH u punom kapacitetu.

Dodik je rekao da rukovodstva SNSD-a i HDZ-a BiH održavaju sastanke u kontinuitetu.

"Bila je prilika da konstatujemo da smo ponovo u jednom dobrom intenzitetu saradnje, koji karakteriše jedno duboko razumijevanje pitanja i značajna saglasnost o mnogim stvarima, procedurama ili rješenjima od obostanog interesa", rekao je Dodik.

Čovića i njegovu ekipu, kako navodi, upoznao je s namjerama RS vezano za kršenje Dejtonskog sporazuma i zaključcima koje je donijela NSRS, a "koje namjeravamo provoditi u operativnoj dionamici koja bude realno moguća“.

"Razgovarali smo i o odnosima na nivou BiH. Ta vrsta priče oko formiranja Savjeta ministara BiH svkakako je zamorna. Mi imamo već tu saglasnost, tako da se oko toga svakako ništa nismo trebali ni nanovo dogovarati", dodao je Dodik.

Identičan stav: Prvo formirati Savjet ministara

Dodik je zahvalio HDZ-u koji je, kako je naveo, u svojim programskim orijentacijama otvoren za pristup NATO integracijama, ali "ne smatra da je operativno potrebno zaustaviti svaki drugi nivo u BiH zbog nekih tehničkih pitanja kao što je ANP, što je problem za nas".

"I taj pristup da prvo treba formirati Savjet ministara BiH od početka i HDZ i SNSD promovišu. Ali za sve u BiH je potrebna i treća strana i mi to razumijemo", napomenuo je Dodik.

Njegovo je uvjerenje, što se tiče odnosa na nivou BiH, da je pitanje ANP-a stavljeno na dnevni red da bi se spriječila neka druga pitanja.



(BN/Vijesti)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Re

15.11.2019 13:32

Obećao treći entitet .

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

15.11.2019 13:34

Dva drugara, za jednu celiju.

Name

Rajko

15.11.2019 13:36

Kako se vole...!

Name

re

15.11.2019 13:41

Neka prave i četvrti,za ISIL.

Name

ipe

15.11.2019 13:44

Moze,ali nek im da pored Banja Luke,treci entitet

Name

Braca

16.11.2019 06:22

Agresori sopstvenim narodima. Braca po krvi Ovakvi se nisu rodili

Name

Lana

15.11.2019 13:41

Kako god je zamorna priča vama oko savjeta ministara još gore ste vi zamorni narodu.

ODGOVORITE
Name

O

15.11.2019 14:04

hoce li pred zakon za sve jednak i oduzimanje imovine ! Soko Mostar Aluminij ceka povrat novca pokradenog !!!???? kad ce vracanje nezakoniti stvorenog kapitala i odsteta narodu ioporavak od ovog zla posleratnog!!!!! strasnooo koja drskost

Name

HDZ

15.11.2019 13:47

Mi iz HDZa zahtijevamo treci entitet i Posavinu od Broda do Dervente... Dodik je obecao 12% Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Zeljko

15.11.2019 13:54

Ma hajte molim vas. Udruzeni zlocinacki poduhvat. Treba vam zabraniti bilo kakvo djelovanje.

Name

re

15.11.2019 13:57

Brod Derventa, Modrica

Name

Pedja

15.11.2019 13:49

Klasicni sverc!!

ODGOVORITE
Name

ipe

15.11.2019 13:50

Juce cujem da su izmdju ostalog zbog blokade parlamenta Bosne i Hercegovine,blokirana i sredstva za odbranu od poplava,pa javno pitam slj. Ne daj Boze poplava kao sto su bile 2014 godine,sjetite se Doboja Bijeljine i drugih gradova,hoce li neko krivicno odgovarati sto ta sredstva nisu iskoristena nego cekaju.zbog blokada pojedinaca.Jedna sezona je vec gotova za gradjevinske radove.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

15.11.2019 14:00

Prije nekoliko dana poslije sastankasa SDA, Čović je zračio optimizmom. Danas malo toplo, malo hladno. Ličnost koja posjeduje njegov nivo formalnog obrazovanja i silnih naučnih zvanja, morao bi mnogo uspješnije da rješava sve praktične probleme. Praktičan problem je i formiranje vlasti na nivou BiH i Fedracije BiH.

ODGOVORITE
Name

Dorbirn

15.11.2019 15:41

Mile popio malo na vaznom sastanku,pa daje opustene izjave,.

Name

Tarzan

15.11.2019 14:02

Prvo ANP pa onda savjet ministara.Dodo i Covina to je trla baba lan.Suplja prica.Bosnjaci vise nisu naivni kako mislite.Samo prvo ANP (NATO).Bakir nek stisne pa potpise.Dosta ste nas gazili 40godina,nema vise toga.Bosnjaci su naucili na greskama.Sloboda.

ODGOVORITE