Koliko Vlada RS izdvaja novca za siromašne opštine

Vlada Republike Srpske je donijela odluku da izrazito nerazvijene opštine, tačnije njih 19 pomogne sa po hiljadu maraka kako bi “ojačala” njihove kapacitete.

Republika Srpska 14.11.2019 | 20:22
Koliko Vlada RS izdvaja novca za siromašne opštine
Ovaj novac je namjenjen za nabavku materijalno-tehničke opreme. Ako se pogledaju aktuelne cijene za tu sumu će moći da kupe računar sa pristojnom konfiguracijom i štampač.

Prosta računica pokazuje kako za “jačanje matičnih službi i poboljšanje javnih usluga za građane” ove lokalne zajednice imaju 2,7 KM  dnevno.

Iako je u pitanju skroman iznos, iz Vlade poručuju kako se sredstva moraju trošiti odgovorno i u skladu sa njhovom namjenom.

“Zadužuju se opštine da sredstva koriste za ovu namjenu i da izvještaj o realizaciji utrošenih sredstava dostave Ministarstvu uprave i lokalne samouprave”, stoji u odluci Vlade RS objavljenoj u Službenom glasniku Republike Srpske.



Mizernu pomoć u ukupnom iznosu od 19.000 maraka na jednake dijelove podijeliće Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Zanimljivo je da vlast u Srpskoj ne štedi na kupovini aviona, helikoptera i opremanju svojih vila dok se sa druge strane nerazvijene opštine “jačaju” sa iznosom nešto većim od prosječne plate.

Primjera radi, samo je za tajno opremanje vile na Jahorini a koja je u neposrednoj blizini nekih od gore pobrojanih opština u prošloj godini uloženo preko milion maraka.

Kada je ova godina u pitanju samo za kupovinu letjelica će biti uloženo preko 70 miliona maraka, što je na nivou godišnjeg budžeta Fonda za dječiju zaštitu.

Ljubo Petrović, načelnilnik opštine Osmaci, kaže za CAPITAL kako su u pitanju veoma skromna sredsta.

“Mali je to resurs da bi moglo na bilo koji način da se pomogne građanima. Previše je to skromno da bi se nešto uradilo”. kazao je on.

(Capital)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Rale

14.11.2019 19:45

Neka se stide siromasni kad nisu vise zasluzili. Samo cekaju od drzave sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

Ne izdvaja ništa

15.11.2019 07:02

Kao i inače, što bogati ne gledaju sirotinju! Bogati rođaci se uvijek stide siromašnih, i pričaju da im nisu nikakav rod! Cura da je ne znam kako lijepa i čestita, teško će se udati u bogatu kuću! Bilo i biće!

Name

BUDALAŠTINA

15.11.2019 07:53

ČITAJTE RUZVELTA. NE PADA MI NA PAMET DA UZIMAM BOGATIM D ABIH DAVAO SIROMAŠNIM. TA BALKANSKA PRIČA O DAVANJU SIROMAŠNIMA JE NAJGOVAVNIJI KOMUNIZAM. NEKA SE SIROMAŠNI RAZVIJU. NEKA RADE NEŠTO. OSIM ŠTO SJEDE I KUKAJU.

Name

MRM

14.11.2019 20:02

Хахахахахахахаха, ово је за рубрику вјеровали или не.

ODGOVORITE
Name

To

14.11.2019 21:05

Ovoliko vama viri iz bijelih čarapa

ODGOVORITE
Name

Boze

14.11.2019 22:13

pomozi, ako je ovo tacno trebaju se odreci u korist Kaldere .

ODGOVORITE
Name

ipe

14.11.2019 22:26

neka nacelnik sebi svaki uzme po mobitel dobar

ODGOVORITE
Name

Samsung

15.11.2019 06:17

Nece da izdvajaju nkvac ha siromasne opstine zato sto te opstine mahom glasaju protiv Dodika.Zato ne zele dati novac siromasnim opstinama u Republici Srpskoj u istocnom dijelu pogotovo.Rudo,Cajnice,Istocni Stari Grad i slicne opstine......To je to......Ne samo njima...tu su i Osmaci.....Pored tih,postoji recimo Bijeljina kija je razvijena...Svojevremeno i Foca,dok je Krsmanovic bio na vlasti.Ko je uz vlast tj SNSD taj ce dobiti nesto....

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

15.11.2019 06:51

nemisle i neizdvajaju nista parnjih koji imaju u vladajucoj eliti nekog rodjaka pamu on nekako izganja nesto da moze kupit komad leba ovase vlast odrodila od naroda kao dasu otisli u hajduke

ODGOVORITE
Name

Ništa novo

15.11.2019 11:50

Uvijek bilo, i uvijek će biti!

Name

Pa

15.11.2019 09:17

Toliko im ispadne iz djepa a da se i ne okrenu. Strasno.

ODGOVORITE