Колико Влада РС издваја новца за сиромашне општине

Влада Републике Српске је донијела одлуку да изразито неразвијене општине, тачније њих 19 помогне са по хиљаду марака како би “ојачала” њихове капацитете.

Република Српска 14.11.2019 | 20:22
Колико Влада РС издваја новца за сиромашне општине
Овај новац је намјењен за набавку материјално-техничке опреме. Ако се погледају актуелне цијене за ту суму ће моћи да купе рачунар са пристојном конфигурацијом и штампач.

Проста рачуница показује како за “јачање матичних служби и побољшање јавних услуга за грађане” ове локалне заједнице имају 2,7 КМ  дневно.

Иако је у питању скроман износ, из Владе поручују како се средства морају трошити одговорно и у складу са њховом намјеном.

“Задужују се општине да средства користе за ову намјену и да извјештај о реализацији утрошених средстава доставе Министарству управе и локалне самоуправе”, стоји у одлуци Владе РС објављеној у Службеном гласнику Републике Српске.



Мизерну помоћ у укупном износу од 19.000 марака на једнаке дијелове подијелиће Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Занимљиво је да власт у Српској не штеди на куповини авиона, хеликоптера и опремању својих вила док се са друге стране неразвијене општине “јачају” са износом нешто већим од просјечне плате.

Примјера ради, само је за тајно опремање виле на Јахорини а која је у непосредној близини неких од горе побројаних општина у прошлој години уложено преко милион марака.

Када је ова година у питању само за куповину летјелица ће бити уложено преко 70 милиона марака, што је на нивоу годишњег буџета Фонда за дјечију заштиту.

Љубо Петровић, начелнилник општине Осмаци, каже за ЦАПИТАЛ како су у питању веома скромна средста.

“Мали је то ресурс да би могло на било који начин да се помогне грађанима. Превише је то скромно да би се нешто урадило”. казао је он.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рале

14.11.2019 19:45

Нека се стиде сиромасни кад нису висе заслузили. Само цекају од дрзаве срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не издваја ништа

15.11.2019 07:02

Као и иначе, што богати не гледају сиротињу! Богати рођаци се увијек стиде сиромашних, и причају да им нису никакав род! Цура да је не знам како лијепа и честита, тешко ће се удати у богату кућу! Било и биће!

Name

БУДАЛАШТИНА

15.11.2019 07:53

ЧИТАЈТЕ РУЗВЕЛТА. НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ ДА УЗИМАМ БОГАТИМ Д АБИХ ДАВАО СИРОМАШНИМ. ТА БАЛКАНСКА ПРИЧА О ДАВАЊУ СИРОМАШНИМА ЈЕ НАЈГОВАВНИЈИ КОМУНИЗАМ. НЕКА СЕ СИРОМАШНИ РАЗВИЈУ. НЕКА РАДЕ НЕШТО. ОСИМ ШТО СЈЕДЕ И КУКАЈУ.

Name

МРМ

14.11.2019 20:02

Хахахахахахахаха, ово је за рубрику вјеровали или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

14.11.2019 21:05

Оволико вама вири из бијелих чарапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

14.11.2019 22:13

помози, ако је ово тацно требају се одреци у корист Калдере .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

14.11.2019 22:26

нека нацелник себи сваки узме по мобител добар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самсунг

15.11.2019 06:17

Неце да издвајају нквац ха сиромасне опстине зато сто те опстине махом гласају против Додика.Зато не зеле дати новац сиромасним опстинама у Републици Српској у истоцном дијелу поготово.Рудо,Цајнице,Истоцни Стари Град и слицне опстине......То је то......Не само њима...ту су и Осмаци.....Поред тих,постоји рецимо Бијељина кија је развијена...Својевремено и Фоца,док је Крсмановиц био на власти.Ко је уз власт тј СНСД тај це добити несто....

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

15.11.2019 06:51

немисле и неиздвајају ниста парњих који имају у владајуцој елити неког родјака паму он некако изгања несто да мозе купит комад леба овасе власт одродила од народа као дасу отисли у хајдуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа ново

15.11.2019 11:50

Увијек било, и увијек ће бити!

Name

Па

15.11.2019 09:17

Толико им испадне из дјепа а да се и не окрену. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ