Smotra kulturnog stvaralaštva iz pet zemalja

Tradicionalna kulturna manifestacija „Motajičko zimsko prelo“, koje je sinoć održano u Sportskoj dvorani Srbac u organizaciji Folklornog udruženja gradjana „Motajički vuk“, okupila je oko 200 učesnika iz pet zemalja, koji su kroz folklor predstavili tradiciju, običaje i kulturu svog naroda.

Republika Srpska 10.11.2019 | 20:44
Smotra kulturnog stvaralaštva iz pet zemalja
Pored domaćina FUG „Motajički vuk“, učestvovali su: Ansambl „Sčastlivoe Detstvo“ iz ruskog grada Jaroslav, FOLK ansambl „Zdravete“ iz Sofije (Bugarska), COTK „Desanka Djordjević“ iz Beograda, KUD „LIM“ iz Berana (Crna Gora) i KUD „Čajavec“ iz Banjaluke.

Učesnike Petog festivala folklora „Motajičko zimsko prelo“ otvorio je načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica domaćin ove značajne kulturne manifestacije koja čuva tradiciju i običaje naroda.



„Motajički vuk“ svojim radom i masovnošću zaslužuje posebnu pažnju i podršku naše lokalne zajednice, jer, pored njegovanja i čuvanja narodnih običaja i tradicije, na najbolji način afirmiše opštinu i stvara prijateljstva medju mladim ljudima“, kazao je Dragosavljević . On se istovremeno zahvalio učesnicima manifestacije na odzivu i velikom doprinosu da smotra, na zadovoljstvo Srpčana, bude na najvišem nivou folklornog stvaralaštva.

Brojni posjetioci ove svojevrsne kulturne manifestacije aplauzima su nagradili nastupe svih društava, a posebno umjetnike iz bratske Rusije, ali i igrače iz društva „Desanka Djordjević“ iz Beograda.

Ansambl „Sčastlivoe Detstvo“ je došao iz Jaroslava, grada koji postoji već 1010 godina i stariji je od Moskve, kaže predsjednica ovog društva Ana Saharova.

„Naše društvo okuplja oko 350 djece od 5 do 18 godina. Imamo bogat kulturni život. Nadam se da ćete biti naši gosti“, dodaje Saharova koja je bila oduševljena gostoprimstvom i organizacijom manifestacije od strane FUG-a „Motajički vuk“.



Umjetnički rukovodilac „Motajičkog vuka“ Ratko Lalović , jedan od najodgovornijih u organizacionom odboru smotre, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj medjunarodni folklorni festival u potpunosti uspio, što je nastupe pratio veliki broj gledalaca koji su zadovoljno napustili dvoranu. Medjunarodni festival folklora „Motajičko zimsko prelo“ ima nastavak sutra u Prnjavoru, rekao nam je Lalović.

(BN/S.K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rale

10.11.2019 19:51

Moze li ikakvu manifestaciju otvoriti neko zasluzan na tom polju ili to MORA da bude neko iz vlasti.

ODGOVORITE
Name

Samo

10.11.2019 22:35

sa partijskom knjizicom!!! moze!to je jedini uslov

Name

Cuj

11.11.2019 05:54

Rusi, bugari i rusi i dani kulture Hehe hehe

ODGOVORITE