Opljačkana crkva: Spaljena statua Isusa Hrista

Demonstranti su u Santijagu opljačkali katoličku crkvu nedaleko od Trga Italija, centra višesedmičnih antivladinih protesta, javio je AP.

Svijet 09.11.2019 | 09:19
Opljačkana crkva: Spaljena statua Isusa Hrista
Ljudi su viđeni kako kradu ornamentiku i ikonografiju iz crkve Vaznesenja, koje su koristili kao barikade na ulicama, a onda i zapalili. 

Demonstranti su iz crkve odnijeli skoro sve, uključujući statuu Isusa Hrista, koju su zapalili. Ubrzo nakon što su opljačkali crkvu demonstranti su došli u sukob sa policijom, koju su gađali kamenjem, a odgovoreno im je suzavcem i vodenim topovima.

Demonstranti su opljačkali i sjedište Univerziteta Pedro de Valdivija. I ovoj zgradi izbio je požar, ali nije jasno da li su ga izazvali demonstranti ili ne. 

Gradske vlasti saopštile su da se juče u centru grada okupilo oko 75.000 ljudi, koji su pjevali i nosili transparente i čileanske zastave, kao i upaljene mobilne telefone.

U centru grada juče su se okupili i vozači kamiona, đaci i studenti protiveći se mjerama bezbjednosti koje je početkom sedmice najavio predsjednik Sebastijan Pinjera.

Pinjera je ranije najavio da će pred čileanski Kongres uputiti prijedloge zakona koji predviđaju oštrije kazne za pljačku, nasilje i uništavanje državne imovine tokom protesta, podsjeća Sputnjik. Protesti su izbili u oktobru zbog poskupljenja troškova transporta, a kasnije su prerasli u velike ekonomske i socijalne nemire.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar