Migrantsku krizu moguće riješiti samo dogovorom

“Rješenje migrantske krize u BiH moguće je samo uz dogovor i koordinaciju lokalnih, entitetskih i vlasti na nivou BiH. Evropska unija je izdvojila dodatnih 12 miliona evra, ali ova sredstva ne mogu biti operativna sve dok se jasno ne utvrde nove lokacije za migracione centre koji će biti u skladu sa evropskim standardima”, rekao je u emisiji “Izazovi” ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina 08.11.2019 | 22:41
Migrantsku krizu moguće riješiti samo dogovorom
U protekle dvije godine registrovano je 48.000 ilegalnih ulazaka migranata, od toga je nešto više od 40.000 izašlo iz BiH, a procjena bezbjednosnih službi jeste da ih je sada na prostoru BiH oko 7.000, najviše u Unsko-sanskom kantonu.

“Svako veče u Bihać vozom iz Sarajeva stiže oko 150 migranata, samo jednom linijom. Ja bih rekao da su građani zabrinuti, pa i ogorčeni jer, kako tvrde, ne vide da su nadležne insitucije uradile dovoljno da se ova migrantska kriza ublaži, odnosno da se u potpunosti kontroliše kako ne bi uticala na svakodnevni život”, kaže Jasmin Emrić, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Migracioni centar “Vučjak”, nekadašnja deponija, u kojem se nalazi nekoliko hiljada ljudi, mora hitno da bude zatvoren, stav je Evropske unije. Brisel poručuje -  dali smo 34 miliona evra i to ste potrošili, a sada dajemo još 12 miliona evra, ali je uslov - stvorite institucionalni kapacitet u BiH i riješite problem - objašnjava ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.



“Vlada Republike Srpske se još ranije izjasnila da ne želi prihvatne centre na teritoriji Republike Srpske, ali ne možemo to da riješimo ni u Federaciji BiH. Ne možemo da dođemo ni do jednog objekta u državnom vlasništvu, jer lokalne zajednice prave problem. Imamo 12 miliona evra već tri mjeseca, ali nismo potrošili ni jedan evro, jer nismo našli odgovarajuću lokaciju zbog toga što, gdje god se pojavimo, lokalna zajednica nam blokira taj proces”, rekao je Mektić.

Iako je Brisel jasno rekao da dolazi u obzir samo državni objekat, vlasti Unsko-sanskog kantona dale su  prijedlog da nova lokacija bude Medeno Polje, gdje je, tvrdi Mektić, opet u igri privatni objekat kao “Sedra” u Cazinu. Stiče se utisak da ovo neko želi da iskoristi za biznis.

“Vlasnik `Sedre`, koju mi sada uzimamo u zakup za smještaj migranata i dajemo desetine hiljade evra, i u koju smo invastirali ogroman novac, vlasnik je i Medenog Polja”, tvrdi Mektić.

Ministar bezbjednosti je rekao da mu je premijer Federacije BiH Fadil Novalić predložio nekoliko lokacija u državnom posjedu u Federaciji, ali da su dogovori još u toku. Jedan od ključnih problema je i bezbjednost, ukazuju nadležne službe.



“Mi u koordinacionom tijelu smatramo da je od velike važnosti da tužilaštva moraju da procesuiraju migrante u vršenju krivičnih djela. Mi smo imali slučajeve, pogotovo u Bihaću, da migranti upadaju u kuće, da kradu, da tuku... Čak po našim evidencijama u Unsko-sanskom kantonu je u posljednje vrijeme bilo 1.200 bezbjednosno interesantnih događaja”, kaže Miloš Stevanović, član Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za migrante.

Uprkos pomoći drugih policijskih agencija, Granična policija BiH ukazuje na to da je potrebno ojačati i kadrovski i tehnički.

“U više navrata smo ukazivali da nemamo dovoljno ljudi. Graničnoj policiji je potrebno još 400 policijskih službenika”, kaže Velimir Pržulj iz Granične policije BiH.

“Povećajte nam fiskalni okvir za dvije godine, da primimo 400 ljudi, da kupimo tehničku opremu. Hrvatska raspolaže sa termovizijskom kamerom koja pokriva 80 kilometara, ali ona je milion i 300.000 evra”, objašnjava Mektić.

Inicijativa iz Republike Srpske jeste i da se u regionu formira jedinstvena baza podataka da bi se lakše kontrolisalo kretanje migranata.






BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

@rere pejina unuka

08.11.2019 22:04

Migrantska kriza se može riještiti samo hermetičkim zatvaranjem granice prema Srbiji baš ko što su mađari zatvorili svoje granice prema Srbiji i hrvati prema BIH.Sve ostalo je prdimahovina.

ODGOVORITE
Name

Velika i mala rokada

10.11.2019 06:35

Da li je moguce resiti migrantsku krizu.Ona dolazi,nadolazi,buja i ostaje u smestajima.Da EU zeli da pomogne migrantima, oni bi ih primali sebi a ne koncentrisali u otpisanim delovima Balkana.Dok zitelji Balkana odlaze.Kuda?

Name

Jadranka

08.11.2019 22:21

Svi oni dolaze preko Srbije.treba zamoliti Vučica da ih preusmjeri malo sjevernije RH i Madjarska.ovako ce nas pojesti za 10 godina.bit cemo manjina u RS

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

09.11.2019 07:37

Migranti mogu samo da ubrzaju da sto prije postanemo manjina.A manjina ce mo svakako biti sa Snsd-eom samo ce trajati malo duze.Dodik vec razgovara o cijeni pa ako dobije neku dobru cijenu ima da nas proda .

Name

Kamera

09.11.2019 15:50

Gdje li je samo ovaj Mektić vidio kameru koja ima domet od 40km?

ODGOVORITE
Name

A ne, ne

10.11.2019 06:39

Nije 40 nego osamdeset.Sta kazes sad, a?