Divlje svinje se spustile sa brda u Sanski Most

U neposrednoj blizini naselja Krkojevci i Mahala, svega kilometar od centra Sanskog Mosta, uočeno je krdo od dvadesetak divljih svinja, koje su se s okolnih brda spustile praktično u naseljeno mjesto.

Bosna i Hercegovina 03.11.2019 | 20:11
Divlje svinje se spustile sa brda u Sanski Most
Krdo su protekle subote u večernjim satima fotografisali vozači, baš u trenutku kada su se ove životinje kretale u pravcu grada te u blizini "Energopetrolove" benzinske pumpe prelazile put koji povezuje Sanski Most i Ključ. 

"Bio je to zaista neobičan prizor i nikada nisam vidio ništa slično. U krdu je bilo životinja raznih veličina i činilo se da nisu mnogo uplašene. Eto, lovci se satraše da ih pronađu u šumama Grmeča, a one same dolaze u grad", kazao nam je jedan očevidac ovog događaja.

Kako saznajemo, životinje su uočili i mještani, a one su se razbježale kada su psi otkrili njihovo prisustvo. 

Divlje svinje su veoma plašljive životinje i rijetko se dešava da dođu u blizinu ljudskih naselja, pa se pretpostavlja da je ovo krdo nekako zalutalo. Zbog toga što je godina bila nerodna i što je podbacio urod šumskih plodova, na meti ovih životinja je proteklih mjeseci bio kukuruz, pa su poljoprivrednicima koji uzgajaju ovu kulturu pričinili veliku štetu. 

Inače, radi se o životinjama koje su izuzetno brojne u grmečkim šumama zbog visokog stepena reprodukcije, te su omiljena divljač za lovce. Iako važe za plašljive životinje, događalo se da odrasli vepar, ako osjeti da je ugrožen, ili divlja svinja koja čuva podmladak napadnu i čovjeka.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Most

03.11.2019 19:57

Idu da rastjeraju vehabije...

ODGOVORITE
Name

Re Most

03.11.2019 21:35

A jesil ti vođa krda...dođi bliže...

Name

re Most

04.11.2019 19:21

Krenule za Banja luku za svojim gazdama, politika SNSD je da svi sa sela dodju u B.luku da bi SNSD bio na vlasti, sela su zato sva prazna u Krajini , sela kao Sahara

Name

Hadzija

03.11.2019 20:46

ih nije to nista u Banjaluku se vec odavno spustile pa nikom nista.

ODGOVORITE
Name

Od srca

03.11.2019 21:03

Da, ali ih je tesko vidjeti. Voze se u brzim autima i sa zatamnjenim staklima. Jednog vepra-kapitalca cesto mozete vidjeti na vecernjem dnevniku, a tokom dana ga je tesko uociti, kazu izlezava se po nekakvim vocnjacima. Sta je taj krmak stete narodu nanio... Ko ovoga vepra odstrijeli, spasice narodu usjeve, stoku, ustedjevinu i svu drugu imovinu.

Name

Trihinoza

04.11.2019 16:52

Cak i kapitalac ima pantljicaru