Tači, Veselji i Kurti imaju srpski pasoš

Većina albanskih političara sa Kosova i dalje ima srpsko državljanstvo, pa tako srpski pasoš imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani, piše Blic.

  • Vijesti
  • Srbija


Kako list navodi, Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosova koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije.

Otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova - glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsjednik Hašim Tači, te predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Blic nije uspio da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Koji je razlog što se albanski političari nisu odjavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list.

Izvor lista iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

“Srbi na Kosovu podižu pasoš u Koordinacionoj upravi na KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, dobije srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.

(Blic)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

blbl

02.11.2019 13:55

Koliko ima srpskih politicara koji se jos uvijek nisu ispisali iz BiH drzavljanstva?

Bravo!

tr

03.11.2019 00:59

A koliko ih tek posjeduje mrski Hrvatski pasos jer je narano svugdje u svijetu lakse nego Sa Srbijanskim. E Dacicu prestani srati I ne javljaj se nigdje vise. PA Kosovo vam sluzi samo kao paravan I glavna Tema za nekakve promasene diskusije dok na drugoj strani Vase kradje i lopovluci ne prestaju.

Naravno

03.11.2019 08:01

kuku nama sa nama

02.11.2019 14:12

Pa sta hocete sa tim da kazete..nije srbija ugašena,ako nek imaju

Vjetar

02.11.2019 14:23

I ne samo oni. Svi radnici s Kosova i Metohije,albanske narodnosti imaju pasoš Srbije,i imaju manje smetnji u bilo kom pogledu u Sloveniji,u sta se svako moze lako uvjeriti

Joja

02.11.2019 14:27

Oduzeti im pasose

kupace gace

02.11.2019 14:45

Oduzmite im drzavljanstvo i proglasite nevazecim pasose ukoliko ne priznaju Republiku Srbiju i gotova stvar.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.