Pravosuđe BiH doživljava svoju najdublju krizu!

Pravosuđe BiH doživljava svoju najdublju krizu od rata do danas. Loši zakoni i uplitanje politike doveli su do toga da se pravosudni sistem sve više urušava i stavlja u funkciju pojedinaca, a ne svih građana, ukazali su eminentni advokati u emisiji "Izazovi".

Republika Srpska 01.11.2019 | 23:17
Pravosuđe BiH doživljava svoju najdublju krizu!
Zakonodavna i izvršna vlast u BiH je u dubokoj krizi, što se reflektuje i na pravosuđe. Pod pritiskom, tužilaštvo često ne vrši advekatnu istragu ili potpuno odustaje od nje. To najbolje ilustruju slučajevi Memić i Dragičević, ukazuje advokat Ifet Feraget.

"Ovdje postoje sve mogućnosti, ali tužilaštvo je blokiralo te istrage. Vodi se u Sarajevu lažna istraga koja će se okončati i ja sam u to siguran da se u slučaju Memić nije ni desila saobraćajna nesreća. U Banjaluci se vodi istraga ali još uvijek nemamo nikakvu tužilačku odluku, a nije ni jasno u kojoj fazi se nalazi ta istraga.

Za očekivati je da slučaj Dragičević preuzme Tužilaštvo BiH jer nije ni u skladu sa zakonom ni u skladu sa Evropskom konvencijom da istragu vodi onaj ko je hijerarhijski ili praktično povezan sa samim slučajem", kaže Faraget.

Advokat Miodrag Stojanović tvrdi da je jedna od osnovnih anomalija Visoki sudski i tužilački savjet , jer umjesto da bude nezavisno, u službi istine i pravde, pravosuđe je pokleklo pred silom političkih moćnika.

"VSTS je stvoren da bude nezavisan od izvršne i zakonodavne vlasti i ne mogu ga oni ni imenovati ni razrješavati. Ali sada kada se odrodio, mutirao, sad kome da odgovara za svoje postupke.

Sistem koji je to stvorio nije riješio to pitanje i sada imamo problem. Mi kažemo strancima, evo vam ga, mi smo ka ukaljali, uprljali ,a oni sad ne znaju šta će", ukazuje Stojanović.

Advokat Marko Dragić tvrdi da je VS TS greška sistema gdje se politička oligarhija postavlja - ja sam država.

"Ako nema međusobne kontrole, nužno se nametnula ta društvena grupa koja potencira - mi smo država i svaki pojedinačno odozgo kontroliše. To je dovelo do toga da se postavlja pitanje do kojih granice će to ići, koliko nisko će pasti", rekao je Dragić.

O drastičnom urušavanju sistema ukazuje i advokat Mirko Simić iz Brčko distrikta, gdje je sudstvo u blokadi već šest mjeseci, jer advokati, kako kaže, ne žele da budu pod pritiskom grupe političara koji hoće da sve kontrolišu.

"Želi se kontrolisati pravosuđe u donošenju samih odluka, u ishodu istrage, u obračunima među političarima što je nedopustivo", kaže Simić.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sako

02.11.2019 06:56

Mafijaska vlast, otimaju, pljackaju, ubijaju kao u srednjem vijeku ali bilo je i vecih faca od njih pa su svi bez izuzetka zavrsili tamo gdje treba tako da je sigurno da ce i oni. Jedino sto neshvatam je da oni misle da su nedodirljivi a istorija je pokazala da nemoze biti tako

ODGOVORITE
Name

Pravnik

02.11.2019 08:22

Kao sto neko sinoc napisa zali Boze ovako lijepe profesije.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.11.2019 10:32

Oni su struku uništili, pretvorili se u političko tajkunske zaštitnike.

Name

Pronevjere

02.11.2019 08:26

Slucaj Dragicevic je do te mjere ispolitizovan da je obesmislio svaku politicku I drustvenu akciju u sredjivanju stanja ne samo u policiji vec i pravosudju. Najveci problem predstavlja koruptivni sistem javnih nabavki kojim se pronevjere milijarde KM godisnje. Drugi je sto je pravosudje pretvoreno u privatni biznis advokata i tuzioca. Tu se stvara koruptivno okruzenje u kojem novac odlucuje o ishodu postupka. Tuzioci svoju poziciju nevide kao obavezu vec mogucnost I trgujuci uticajem obezbedjuju svojim porodicama zaposlenje, pozicije I bogatstvo. Cast izuzecima koji svoj odgovoran posao obavljaju casno i posteno.

ODGOVORITE
Name

Bagzi

02.11.2019 21:48

Pravosuđe u BiH nrma smisla ,dno dna ,tu su dilovi ,korupcija nepotizam sve ono što nema veze sa pravdom i slovom zakona...

ODGOVORITE