Правосуђе БиХ доживљава своју најдубљу кризу!

Правосуђе БиХ доживљава своју најдубљу кризу од рата до данас. Лоши закони и уплитање политике довели су до тога да се правосудни систем све више урушава и ставља у функцију појединаца, а не свих грађана, указали су еминентни адвокати у емисији "Изазови".

Република Српска 01.11.2019 | 23:17
Правосуђе БиХ доживљава своју најдубљу кризу!
Законодавна и извршна власт у БиХ је у дубокој кризи, што се рефлектује и на правосуђе. Под притиском, тужилаштво често не врши адвекатну истрагу или потпуно одустаје од ње. То најбоље илуструју случајеви Мемић и Драгичевић, указује адвокат Ифет Ферагет.

"Овдје постоје све могућности, али тужилаштво је блокирало те истраге. Води се у Сарајеву лажна истрага која ће се окончати и ја сам у то сигуран да се у случају Мемић није ни десила саобраћајна несрећа. У Бањалуци се води истрага али још увијек немамо никакву тужилачку одлуку, а није ни јасно у којој фази се налази та истрага.

За очекивати је да случај Драгичевић преузме Тужилаштво БиХ јер није ни у складу са законом ни у складу са Европском конвенцијом да истрагу води онај ко је хијерархијски или практично повезан са самим случајем", каже Фарагет.

Адвокат Миодраг Стојановић тврди да је једна од основних аномалија Високи судски и тужилачки савјет , јер умјесто да буде независно, у служби истине и правде, правосуђе је поклекло пред силом политичких моћника.

"ВСТС је створен да буде независан од извршне и законодавне власти и не могу га они ни именовати ни разрјешавати. Али сада када се одродио, мутирао, сад коме да одговара за своје поступке.

Систем који је то створио није ријешио то питање и сада имамо проблем. Ми кажемо странцима, ево вам га, ми смо ка укаљали, упрљали ,а они сад не знају шта ће", указује Стојановић.

Адвокат Марко Драгић тврди да је ВС ТС грешка система гдје се политичка олигархија поставља - ја сам држава.

"Ако нема међусобне контроле, нужно се наметнула та друштвена група која потенцира - ми смо држава и сваки појединачно одозго контролише. То је довело до тога да се поставља питање до којих границе ће то ићи, колико ниско ће пасти", рекао је Драгић.

О драстичном урушавању система указује и адвокат Мирко Симић из Брчко дистрикта, гдје је судство у блокади већ шест мјесеци, јер адвокати, како каже, не желе да буду под притиском групе политичара који хоће да све контролишу.

"Жели се контролисати правосуђе у доношењу самих одлука, у исходу истраге, у обрачунима међу политичарима што је недопустиво", каже Симић.





БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сако

02.11.2019 05:56

Мафијаска власт, отимају, пљацкају, убијају као у средњем вијеку али било је и вецих фаца од њих па су сви без изузетка заврсили тамо гдје треба тако да је сигурно да це и они. Једино сто несхватам је да они мисле да су недодирљиви а историја је показала да немозе бити тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

02.11.2019 07:22

Као сто неко синоц написа зали Бозе овако лијепе професије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.11.2019 09:32

Они су струку уништили, претворили се у политичко тајкунске заштитнике.

Name

Проневјере

02.11.2019 07:26

Слуцај Драгицевиц је до те мјере исполитизован да је обесмислио сваку политицку И друствену акцију у средјивању стања не само у полицији вец и правосудју. Највеци проблем представља коруптивни систем јавних набавки којим се проневјере милијарде КМ годисње. Други је сто је правосудје претворено у приватни бизнис адвоката и тузиоца. Ту се ствара коруптивно окрузење у којем новац одлуцује о исходу поступка. Тузиоци своју позицију невиде као обавезу вец могуцност И тргујуци утицајем обезбедјују својим породицама запослење, позиције И богатство. Цаст изузецима који свој одговоран посао обављају цасно и постено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багзи

02.11.2019 20:48

Правосуђе у БиХ нрма смисла ,дно дна ,ту су дилови ,корупција непотизам све оно што нема везе са правдом и словом закона...

ОДГОВОРИТЕ