Otrovni indijski doček za Angelu Merkel

Nemačka kancelarka dobila je, kako ocenjuje AP, otrovni doček u Nju Delhiju, dok je s predsednikom Indije hodala ispred počasne garde postavljene u njenu čast.

Svijet 01.11.2019 | 11:50
Otrovni indijski doček za Angelu Merkel

Predsednik Indije Narenda Modi i njegova gošća iz Nemačke ignorisali su upozorenje zdravstvenih stručnjaka da se tokom boravka napolju mora nositi zaštitna maska zbog enormno velikog zagađenja vazduha u Nju Delhiju.

Tako su se Modi i merkelova "lepo prošetali" pored počasne garde ispred predsedničke palate, udišući ko zna koju količinu otrova iz prezagađenog delhijskog vazduha, navodi agencija i napominje da je, kao i mnogo puta do sada, merkelova ipak morala da sedne tokom intoniranja himni.

Indijska vladina agencija za praćenje kvaliteta vazduha saopštila je ranije da je vazduh iznad indijske prestonice, inače "koktel" štetnih industrijskih gasova, onih iz vozila, ali i otrova od isparavanja s poljoprivrednih zemljišta, alarmantan.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, koje je na svoj sajt oistavila američka ambasada u Indiji, prisustvo posebno opasnih čestica u vazduhu iznad Delhija je čak 19 puta veća od one koja se smatra opasnom gornjim granicom.

Glavna kontrola za zagađenje podigla je alarm na najviši mogući stepen u četvrtak.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar