Sjednica o SDA čeka dogovor Dodika i Pavića

Materijali za posebnu sjedicu Narodne skupštine Republike Srpske su spremni i uskoro se očekuje njeno zakazivanje, saznaje Srpskainfo u vladajućoj koaliciji.  

Republika Srpska 01.11.2019 | 07:33
Sjednica o SDA čeka dogovor Dodika i Pavića
Sjednica republičkog parlamenta najavljena je iz SNSD odmah nakon što je SDA usvojila svoju Programsku deklaraciju, koja je u Srpskoj označena kao štetna po vitalne inetrese. Nakon toga je zasijedao Glavni odbor SNSD na kome su usvojene desetine zaključaka od kojih neki govore o Deklaraciji SDA i poziciji Srpske u BiH. Tada je rečeno da će, na fonu tih zaključaka, biti pripremljen materijal za raspravu na Narodnoj skupštini RS.

"Planirano je da Narodna skupština usvoji deklaraciju. Po svemu sudeći, ona će se bazirati na dvije tačke, a to su nepovredivost pozicije Republike Srpske u BiH, u skladu sa dejtonskim Ustavom, i odbacivanje nametnitih odluka visokog predstavnika, kako prošlih, tako i eventualnih budućih", tvrdi izvor.

Prema njegovim riječima, većina u Narodnoj skupštini RS je neupitna, ali se čini sve da ona bude što veća. Upravo to bi mogao da bude razlog zbog koga sjednica parlamenta još nije zakazana, iako je odavno najavljuje srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik. 



"Plan SNSD-a je da dvotrećinska većina usvoji deklaraciju u parlamentu i u tom kontekstu treba posmatrati termin zakazivanja sjednice Narodne skupštine i pregovore Milorada Dodika i predsjednika DNS-a Marka Pavića. Dodik želi da bude siguran da će i DNS glasati kao SNSD. Pavić to zna i zauzvrat želi da izdejstvuje što bolju poziciju DNS-a u vladajućoj koaliciji u kojoj su narušeni odnosi sa SNSD-om", kaže sagovonik upućen u pregovore.

Podsjećamo, delegacije DNS i SNSD održale su prošle sedmice sastanak na kome je zaključeno da koalicija važi, ali da nastavljaju pregovore o otvorenim pitanjima, od lokala do imenovanja na funkcije. Novi sastanak Dodika i Pavića najavljen je do kraja sedmice.

U međuvremenu, PDP je saopštio da posebna sjednica NSRS povodom deklaracije SDA nije ni potrebna.

(Srpska info)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

OPET SDA

01.11.2019 08:36

HOĆE OPET O SDA RASPRAVLJATI. OVO JE MILIONITI PUT. MOGLI BI I O ALIJI. OPET DEKLARACIJA. DA SE TO ODBACI MILIONITI PUT. BALKAN. BALKAN. BALKAN. ČUDO JEDNO NEVIĐENO. ALO LJUDI OVDE NEMA BRE ŠTA DA SE JEDE. PA DAJTE STAVITE NA DNEVNI RED TAČKU 1. JE LI NAROD GLADAN. PA 2. ZAŠTO SVA OMLADINA BJEŽI IZ ZEMLJE. I NEMOJTE DRUGE TAČKE. DOSTA SU OVE DVIJE.

ODGOVORITE
Name

@rere pejina unuka

01.11.2019 10:00

A šta bi ti htio.Da živiš da radiš i da jedeš???e "nemere"

Name

Osvit

01.11.2019 10:18

Hoce li se nesto sustinski promjeniti ili sve zavisi od raspodjele plijena.Kuca gori samo da se dogovore ko ce iznijeti vrednije stvari ,to je sustina sadasnjih koalicija.

ODGOVORITE