Bihać: Sve teže nabaviti hranu za migrante

U kuhinji Crvenog krsta u Bihaću svaki dan sprema se doručak i ručak za blizu 700 migranata u kampu Vučjak.

Bosna i Hercegovina 30.10.2019 | 12:51
Bihać: Sve teže nabaviti hranu za migrante
Ekipa portala Klix jutros je posjetila ovu lokaciju gdje je pratila kako teku pripreme.

Naime, nakon spremanja hrane podjela se obavlja s ekipom mobilnog tima Crvenog krsta Unsko-sanskog kantona, a danas će biti podijeljene deke, vreće za spavanje i topla odjeća s obzirom na niske temperature vazduha i činjenicu da je juče u Bihaću počela padati kiša.

– Nakon doručka oko 15 sati ćemo podijeliti topli obrok, odnosno ručak – rekao nam je Selam Midžić iz CK Bihać. U kuhinji kažu da se doručak sastoji od hljeba, namaza i čaja, dok obrok za ručak uvijek sadrži neko meso i salatu.

Takođe se saznaje da se u kuhinji vodi računa o navikama, odnosno običajima migranata, pa se zbog državljana Avganistana i Pakistana posebno pazi sa začinima.

Radnici kuhinje, ali i ostali volonteri Crvenog krsta, izdržavaju napor koji je vezan za kamp Vučjak, odnosno uspijevaju odraditi svoje zadatke zahvaljujući donatorima koji svakodnevno dostavljaju odjeću, obuću, ali i finansijska sredstva koja služe za nabavku hrane.

– Hvala svima koji daju doprinos kako bi izdržali period i pomogli ljudima dok se ne pronađu nove adekvatne lokacije za migrante – dodao je Midžić.

Situacija na području USK, a posebno u kampu Vučjak, postaje sve teža s obzirom na to da dolazi zimski period, a mnogi migranti nemaju osiguran adekvatan smještaj. Samo se na Vučjaku prema posljednjim podacima nalazi najmanje 700 migranata.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ma nema problema

30.10.2019 12:28

Uzmite od nas, pa dajte njima! Otmite i ovo malo od naše djece, pa dajte tim frajerima, jer oni su u najboljim godinama - treba to nahraniti!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

30.10.2019 12:39

Koliko sam upućen migranti su puni para kao brod tako da mogu fino otići u prodavnicu i kupiti sebi hranu.

ODGOVORITE
Name

Hitler

30.10.2019 21:44

Dobro ih nahranitei ugrejte,ma ne sumnjam uradicete vi to kako valja sve.Zbog vas takvih mi vise svoje drzave i svog naroda nemamo.