Ponovo gori Čile: Protesti i napadi ne jenjavaju

U Čileu su danas izbili novi protesti i napadi na prodavnice, uprkos tome što je predsjednik Sebastijan Pinera zamenio osam ključnih ministara, u naporu da obezbijedi veću jednakost i bolje socijalne usluge u zemlji.

Svijet 29.10.2019 | 10:09
Ponovo gori Čile: Protesti i napadi ne jenjavaju
Hiljade demonstranata okupile su se u centru prestonice Santjaga. Jedna grupa zapalila je zgradu u kojoj su smještene prodavnice i restoran brze hrane, dok su drugi napali apoteku. Pojedini demonstranti pokušali su da zapale stanicu metroa.

Istovremeno, stotine hiljada ljudi pokušale su da se vrate kući sa posla besplatnim autobusima koji su poslati da zamijene vozove koji nisu u pogonu, nakon što su desetine stanica izgorjele u protestima protekle nedjelje, prenosi AP. Na uglovima ulica gorjele su vatre, razbijeno je više desetina izloga i ispisani su grafiti protiv Pinere, u kojima se poziva na revoluciju.

Pinera je prethodno zamijenio ministre unutrašnjih poslova, finansija, ekonomije, rada i još četiri resora mlađim i više centristički orjentisanim zvaničnicima. Njegova vlada, međutim, nije danas objavila mjere koje se zahtijevaju u desetodnevnim protestima zbog loših socijalnih usluga i visokih troškova života u jednoj od najprosperitetnijih i modernijih država Južne Amerike.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar