Hrvatska i još tri zemlje imaće jednu komandu

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija dogovorile su se o uspostavljanju zajedničke komande snaga specijalnih operacija pod okriljem NATO-a, navodi se u saopštenju objavljenom na veb-sajtu saveza.

Region 26.10.2019 | 15:45
Hrvatska i još tri zemlje imaće jednu komandu
Očekuje se da će formiranje nove strukture biti završeno prije kraja 2021, a da će ona do decembra 2024. biti u potpunosti operativna.

U saopštenju se navodi da su ministri odbrane četiri zemlje potpisali Memorandum o razumijevanju za formiranje Regionalne komande za posebne operacije tokom sastanka koji je održan u petak u Briselu.

Cilj zajedničke komande je "povećanje sposobnosti ove četiri države da efikasno koriste svoje specijalne snage", pod mađarskim vođstvom.

U izjavi je takođe istaknuto da će komanda svakoj članici omogućiti da "koristi sopstvene jedinice zasebno, istovremeno koristeći integrisanu zajedničku strukturu koja se može aktivirati za njihovo razmeštanje".

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Đeoana, opisao je zajedničku komandu kao "veoma svestran alat" za rješavanje sukoba modernog doba.

"Ova ceremonija potpisivanja predstavlja važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regionu i povećanju saradnje i interoperabilnosti unutar saveza", dodao je Đeoana.

Predviđeno je da se komanda pretvori u potpuno operativne snage prije kraja 2024. godine.

(Sputnjik)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZA

26.10.2019 14:29

PUKAO I NATO.

ODGOVORITE
Name

O cemu vi sada.

26.10.2019 16:32

Pa Hrvatska je imala komandu iz Nato-a jos , daleke , ratne 1995 godine. Znamo mi to veoma dobro.

ODGOVORITE