Pešić o novom selektoru Srbije...

Srbiji treba trener svih 365 dana! Legendarni Kari Pešić pričao i o potencijalnom rešenju za klupu Crvene zvezde.

Košarka 25.10.2019 | 19:43
Pešić o novom selektoru Srbije...
Pitanje novog selektora Srbije pomalo je skrajnuto u stranu posle reči predsednika Košarkaškog saveza Srbije Predraga Danilovića da će se prvo napraviti analiza u periodu od mesec-dva, pre nego što se bude donela konačna odluka. Ipak, kako je prvi mesec od momenta one konferencije u Sazonovoj 83, tema se ponovo aktivirala, pa je sve više zainteresovanih da saznaju ko će preuzeti dirigentsku palicu od Aleksandra Đorđevića.

Dok se u najuži krug kandidata od prvog dana stavljaju Saša Obradović i Igor Kokoškov, bilo je i onih što su poželeli da u ulozi selektora ponovo vide Svetislava Pešića. Čovek koji je doneo poslednja dva reprezentativna zlata radi ozbiljan posao u Barseloni. Legendarni Kari vodi jedan od najambicioznijih projekata evropske klupske košarke i jasno je da je njegov angažman na klupi Srbije nemoguće očekivati. To je indirektno potvrdio i u razgovoru za Sportklub, inače ekskluzivnog vlasnika prava za Evroligu u ovom delu Evrope, gde je prevashodno govorio o tome kakvog selektora mora da ima Srbija. 

"Mnogo je važno trenirati reprezentaciju i kad je ne treniraš, a to znači svakodnevni kontakt sa igračima, neposredna poseta igračima, razgovor sa trenerima u njihovim klubovima – dakle, koristiš svaki trenutak da ga treniraš putem razgovora. Dakle, da se 'proda' koncept i program koji se želi. Zato sam se uvek zalagao za to da u Srbiji imamo profesionalnog trenera, a ne onog koji vodi i klub i reprezentaciju – Srbija treba da ima trenera koji je 365 dana posvećen ne samo reprezentaciji, nego i svemu što savezni trener treba da uradi za ovaj sport u Srbiji. Najbolje bi bilo ako je to čovek iz Srbije koji živi u Beogradu, koji je svaki dan u Savezu, obilazi klubove, razgovara sa trenerima i utvrđuje stručnu politiku", objašnjava Pešić za Sportklub.

Osim pitanja selektora, Pešić se osvrnuo i na pitanje novog trenera Crvene zvezde po odlasku Milana Tomića...

"Ako si u Srbiji i kao domaći trener, onda to nije veliki problem. Iako ima stranaca, ipak govoriš svojim jezikom. Ja sam u Barsi ostavio dobar utisak, bilo je vrhunskih rezultata i ušao sam u tim u kojem mi svi veruju i bilo mi je mnogo lakše. I tada sam imao dobru ekipu, pa je važno ne praviti se previše važan i ne praviti se previše pametan, da misliš da sve odjednom treba promeniti da bi se pokazalo da je došao novi trener. Moraš da se adaptiraš na igrače koje imaš, da obaviš mnogo razgovora, da vidiš kakve su im navike i šta žele – onda korak po korak inkorporiraš svoju filozofiju treninga, sastanaka i pripreme utakmica", jasan je Pešić.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar