Sud: Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem

Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Bosna i Hercegovina 22.10.2019 | 18:07
Sud: Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem
“Kantonalni sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv istog lica po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica”, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Početkom jula ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema ranijem saopštenju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), Abdagiću se na teret stavlja da je u decembru 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda preminuo.

Optuženi je, prema Tužilaštvu USK-a, nastanjen u Iowi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

(Detektor.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Istocna RS

22.10.2019 19:30

Amerika, Amerika zemlja velika.

ODGOVORITE
Name

Aco

23.10.2019 00:48

Interesantno svi ti optuzenici bjeze u SAD...ali dolazi cica na kolica...

Name

Re

23.10.2019 04:04

na internetu se moze naci adresa ovog zlikivca, kao i broj telefona.