Đokić tvrdi da se Rusi ne povlače iz Rafinerije Brod

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić tvrdi da se ruski vlasnici neće povući iz naftne industrije, čija vlast ne može uticati na to kako će oni poslovati.

Republika Srpska 22.10.2019 | 12:12
Đokić tvrdi da se Rusi ne povlače iz Rafinerije Brod
Đokić je, odgovarajući na pitanja poslanika na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, rekao da je prilikom njegovog nedavnog boravka u Moskvi na energetskom samitu, dobio uvjeravanje ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da predstavnici ruskog "Zarubežnjefta“ nemaju namjeru da se povlače iz Republike Srpske te da je to potvrđeno i tokom razgovora s člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim.

-Za nas je jako značajno da imamo takav jasan stav. Ne možemo uticati na način kako će oni poslovati, u kom će kapacitetu i kako aktivirati sva postrojenja i kapacitete kojima raspolažu ovdje – rekao je resorni ministar.

Ostalo je, kaže, otvoreno pitanje zašto se dogodila havarija u dijeli postrojenja u Rafineriji nafte u Brodu.

-Još uvijek se čekaju rezultati istrage kako bi oni poslije toga mogli donositi odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati – naglasio je Đokić.

Remont u brodskoj Rafineriji još traje i Đokić ne zna kada će biti okončan.

-Oni su ranije najavili da bi eventulano taj remont mogao biti završen polovinom naredne godine i da bi Rafinerija mogla biti pogonski spremna. Ali, to ne znači da tako mora biti – ustvrdio je on.

Đokić je najavio i razgovore predstavnika vlasti i ruske "Optima grupe“, pod čijim okriljem posluje privatizovana naftna industrija Republike Srpske, u čijem sastavu su rafinerije nafte i ulja u Brodu i Modriči te lanac benzinskih pumpi "Nestro petrol“.



(BN/Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

izraelac

22.10.2019 10:16

što jes jes ne mogu rusi nikad srkoz da odu sa balkana al mogu da nas poštede svojih problema... i da nas puste kraju malo

ODGOVORITE
Name

Nermin

22.10.2019 10:47

Pravi naslov trbao bi biti. RUSIJA NECE PRESTATI KRASTI PARE RS

ODGOVORITE
Name

biće plina kaže baja

22.10.2019 10:50

Đjole o kakvom ti poslovanju govoriš, "poslovanje" u minusu godinama nije normalno i na sve to veliki remont rafinerije, ma nemoj, ostavriš minus od 600 miliona i onda ideš u generalni remont. Priča o rafineriji je završena, samo se pitam ko je taj što je stotine miliona proćardo u ništa, ili je možda pokro, pitanje je sada.

ODGOVORITE
Name

Xx

22.10.2019 11:01

Ne zna on nista. Rafinerija je u pravim rukama, lopova.Radnici se otpustaju svakodnevno. Ministar Djokic se hvali uspjesima. Da nije zalosno bilo bi smijesno.

ODGOVORITE
Name

Nenad

22.10.2019 11:50

Pa gdje ima biznis da ti drzava placa poreze osim ovdje.....nisu ludi da idu

ODGOVORITE
Name

Danko

22.10.2019 11:52

Da li sad ,da li vjerujete više njemu ili svojim očima....

ODGOVORITE
Name

Fed

22.10.2019 11:53

U ovakvoj situaciji i poslovanju bolje je da nisu ni dolazili a ovaj nam jos prica i da ce nastaviti i dalje sa nas pljackaju malo nas pljackaju ovi nasi pa jos trebaju i Rusi

ODGOVORITE
Name

ha

22.10.2019 12:26

Bolje da odu sto prije da nebi i ostale firme upropastil

ODGOVORITE
Name

Василије

22.10.2019 13:49

У овом предузећу треба ријешити проблем економског "изцрпавања" на име високих камата које плаћа рафинерија већинском власнику. Те камате пореска управа Републике Српске не би смјела прихватити као трошак, већ као дане пласмане или позајмице. Тако би се направио ред.

ODGOVORITE
Name

Prava obmana

22.10.2019 15:36

Svojevremeno u rafineriji Rijeka izgorjela dva kamiona , par povrijedjenih , jedan smrtni ishod , pola terminala za utovar izgorjelo u poslijepodnevnim casovima i vec sutradan radila normalno , bio sam prisutan a ovo sa rusima .... , ne dao ih bog nikom , mucka do koske...

ODGOVORITE
Name

eureka

22.10.2019 16:14

"Remont u brodskoj Rafineriji još traje i Đokić ne zna kada će biti okončan." remont • muški rod Generalna popravka korišćene mašine, popravka ili prepravka sredstva za rad posle duže upotrebe (fr.) neka ovi u vladi RS dodaju još "nakon ogromne eksplozije "

ODGOVORITE
Name

maks

22.10.2019 16:20

-Još uvijek se čekaju rezultati istrage kako bi oni poslije toga mogli donositi odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati – naglasio je Đokić. prošlo je više od godinu dana, kad se mogu očekivat rezultati istrage?

ODGOVORITE
Name

Drago Banjac

22.10.2019 16:56

Rusi su unistili Rafineriju i Naftnu Industriju u RS ,ovo je cista laz ,kraj je ljudi ,svatimo to vec jednom,sve je unisteno

ODGOVORITE
Name

Gord on

23.10.2019 21:18

Nema se tu sta vise pametovati,od 1680 radnika ostalo je oko 600 A jos se sprema,dosta radnika je otislo od hrvatske,slovenije i njemacke ,tako da od pokretanja nema nista! Pogledajte skupstinu,svi peru ruke ,niko nista nezna...a ovi majmuni u brodu kao da su hipnotisani....kratko receno Srpski Brode good bye

ODGOVORITE