Deset najvažnijih pitanja uoči nove sezone NBA lige...

Koliko mogu Janis i Jokić? Koliko može Zajon? I može li Filadelfija da promeni paradigmu lige?

Košarka 22.10.2019 | 23:50
Deset najvažnijih pitanja uoči nove sezone NBA lige...
Nova NBA sezona je pred vratima. Prve utakmice se igraju u noći s utorka na sredu, a mi pre početka uzbuđenja u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu postavljamo pitanja na koja tražimo odgovore.

MOGU LI EVROPLJANI KAO PRVI IGRAČI ODVESTI SVOJE EKIPE DO TITULE?

Ovog leta smo imali mnogo promena u igračkom kadru većine klubova, a oni koji su pretrpeli najmanje su Denver i Milvoki. Doduše, Baksi su ostali bez jako važnog Malkolma Brogdona, ali jezgro ekipe je ostalo na okupu. Kod Nagetsa je stvar još bolja jer nitko važan nije otišao, a došao je Džerami Grent, profil igrača koji im je jako nedostajao ove godine. Kako su i Denver i Milvoki lani bili u vrhu NBA lige, tako su sada automatski među favoritima, a pogotovo se to odnosi na regularni deo sezone gde će uigranost dodatno doći do izražaja (Denveru pomaže i nadmorska visina jer niko ne voli da igra u Koloradu). Izvesno je da će Baksi i Nagetsi biti prvi u svojim konferencijama nakon regularnog dela sezone, ali onda dolazi ono pravo, plej-of. Prošle sezone je Toronto pokazao kako se zaustavlja Janis, a Denver je platio danak neiskustvu. Ove godine te priče neće proći, a Janis Adetokunbo i Nikola Jokić moraju da naprave dodatni iskorak kako bi odveli svoje timova do titula. Oni to mogu, kvalitet je nesporan, ali ima puno klubova koji žele isto kao i oni.

KO ĆE POBEDITI U BITKI ZA LOS ANĐELES?

Gradski derbiji su posebna draž sporta. Znaju to svi fudbalski zaljubljenici jer se oko takvih utakmica gradi sezona, a sada smo i u NBA ligi dobili jedan takav derbi. Naravno da u SAD-u ne očekujemo sukobe navijačkih frakcija Lejkersa i Klipersa, ali da će napetosti oko Stejples centra biti tokom sezone, to je sigurno. Lebron Džejms želi da osvoji prsten i u Los Anđelesu, uspeo je da privuče Entonija Dejvisa u Lejkerse, ali se dogodilo da jednostavno nisu u statusu favorita u gradu. Kavaj Leonard i Pol Džordž su došli u mnogo bolje posložene Kliperse koji se nameću kao prvi favoriti lige. No, da će “Kralj“ gledati mirno kako titula dolazi u grad, ali ne u njegov klub, to možete da zaboravite. Svaki od najmanje četiri ovosezonska dvoboja Lejkersa i Klipersa će sigurno biti klasici, a kako NBA zna da napravi spektakl kada god se za to ukaže prilika, tako već prvog dana imamo prvu bitku za Los Anđeles. Svaka će biti važna, ali naravno da je važnije ko će da osvoji rat.

MOŽE LI ZAJON?

Nakon što smo pogledali predsezonske utakmice Nju Orleansa ovo pitanje se ne odnosi na igrački kvalitet prvog pika ovogodišnjeg drafta. Iako su to bile predsezonske utakmice u kojima se ne igra istim intenzitetom kao u “pravoj“ sezoni, ipak je bilo jasno kako je Zajon i te kako spreman za NBA ligu. OK, gotovo sve koševe dao je u neposrednoj blizini obruča, ali je fascinirala njegova mogućnost da prolazi doslovno kroz svoje protivnike, odnosno da toliko može da kontroliše telo kada je u prodoru i u skoku. Dalje od obruča nije pretio, ali je pokazao da ima tehnički ispravan šut, pa to ni izbliza neće biti slučaj poput Bena Simonsa. No, Zajon očigledno ima problema s konstitucijom. U Letnoj ligi je odigrao svega nekoliko minuta, sada se povredio pre početka sezone i propustiće nekoliko nedelja, a njegovih oko 130 kilograma na jedva dva metra visine definitivno postavlja previše pitanja. Može li on ipak fizički da odgovori izazovima NBA lige? Odgovor na to pitanje će biti i odgovor na ono imamo li novog superstara.

MOGU LI HARDEN I VESTBRUK ZAJEDNO?

Ovog leta nam je NBA liga ponudila spektakularan prelazni rok u kojem su se iz sata u sat događale neverovatne stvari, ali ona najluđa je definitivno bila ponovo spajanje Džejmsa Hardena i Rasela Vestbruka, ovog puta u Hjustonu. Ne sećam se jesu li ikada u istom klubu igrala dvojica igrača toliko dominantna na lopti i definitivno je pravo pitanje kako će njih dvojica uspeti da igraju samo s jednom loptom. Kris Pol se prilagodio “Bradi“, ali Vestbruk je ipak drugačiji tip igrača, a i on je, kao i CP3 kad je došao u Rokitse, u padu karijere. Pol je i puno opasniji igrač bez lopte od Vestbruka pa Harden ne može da računa da će pogoditi otvorenu trojku nakon što on navuče obranu na sebe, a Majk Dijentoni je sigurno proveo besane noći smišljajući postavke igre novih Roketsa. Doduše, u teoriji sve izgleda jednostavno – nakon primljenog koša ili pokupljenog skoka/ukradene lopte, napad na početku ide preko Vestbruka koji ide do kraja, asistira ili iznuđuje faul, a ako ne uspe to da napraviti u prvih 5-6 sekundi napada, onda se sklanja u stranu i daje loptu Hardenu koji ide do kraja, asistira ili iznuđuje faul. Ali može li to tako stvarno da funkcioniše?

MOŽE LI FILADELFIJA DA PROMENI PARADIGMU LIGE?

Slaganje sve nižih i sve bržih ekipa u NBA ligi je odavno uzelo maha, a sve se podiglo na dodatni nivo ustoličenjem Voriorsa Stefa Karija i rastom ispucanih šuteva za tri poena u celoj ligi. Vremena kada su pod košem bila dva teška igrača odavno su prošla, a od “četvorki“, pa i “petica“ se traži da mogu da pogoditi trojku. Kako u sportu kao i u drugim sferama života vredi pravilo da pokušaš i ti da napraviš oni što je drugima uspešno pošlo za rukom, tako se i većina NBA timova slaže po “niskom“ principu, pa je zato bilo dosta čudno kada je Filadelfija ovog leta dovela Ala Horforda i dala veliki novac Tobajasu Herisu. “Big Al“ će nominalno utakmicu da počinje na poziciji “četvorke“, Heris ide na “tri“, Džoš Ričardson je sa 198 centimetara bliži krilnoj nego bekovskoj poziciji, a Ben Simons  je plejmejker s 208 centimetara. Sikersi su to jako zanimljivo složili, najviša su ekipa lige barem u prvoj petorci, a nedostatak spoljneg šuta Simonsa, nadoknadiće Embid pa i Horford koji se ne boje da pucaju za tri. Filadelfija nema sjajnu klupu pa će im to biti problem, ali su svejedno među favoritima za osvajanje lige. Ako uspeju da dođu do prstena s ovako visokom postavom, onda bismo sledećeg leta mogli da vidimo da i neke druge timove kako pokušavaju da slože ekipu na isti način.

JE LI OVO KRAJ TROGLAVIH ZVERI?

Još od kada je Lebron Džejms 2010. “odneo svoj talenat na Saut Bič“, u NBA ligi su počele da se selektuju ekipe s tri superstara. Dalas pa i San Antonio su osvojili titule van te paradigme, ali su proteklu deceniju ipak obeležili timovi s tri velike zvezde – Majami, Klivlend i Golden Stejt, koji je normu digao na čak četiri Ol-Star igrača u istom trenutku. Izgledalo je kao da bez toga ne možete da osvojite prsten, igrači su se međusobno zvali i dogovarali zajedničke transfere, ali u novu sezonu ulazimo bez maar jedne takve ekipe. Da li je to Toronto pokazao da je važniji sistem od velikog broja zvezda, je li igrački ego ne dozvoljava previše udruživanja ili je stvar tek puke slučajnosti pa će se stvar promeniti za sledeću sezonu, teško je reći, ali bi nova sezona mogla da posluži kao paradigma i dokaz da je mnogo lakše složiti roster oko dvojice, nego oko trojice superstar igrača. Jednostavno, premalo novca ostane za ostatak tima.

MOŽE LI LUKA DONČIĆ DA ODVEDE DALAS U PLEJ-OF?

Luka Dončić je prošle sezone Amerikancima pokazao ono što smo mi u Evropi već znali, da je reč o fantastičnom igraču. Zasluženo je Slovenac pokupio nagradu za rukija godine, Dirk Novicki mu je predao štafetnu palicu ekipe, a Dončiću je pomogla i činjenica da je Rik Karlajl sjajan trener koji mu je pronašao najbolju moguću ulogu. No, medeni mesec sada je gotov – Dončić nikome više neće biti iznenađenje, protivničke obrane će se posebno pripremati za njega, a oporavkom Kristapsa Porzingisa menja se i pitanje pritiska rezultata kojeg Dalas lani, realno, nije imao. Maveriksi i dalje nisu nominalno među osam najboljih timova Zapada, ali ako Porzingis pokaže barem 80% igara od pre povrede, a Dončić napravi novi napredak, onda ni plej-of nije daleko. Dončić je već sada kupio svoje mesto u sledećih 10 godina NBA lige, a ova sezona bi ga mogla podići i na novi nivo, onaj u sigurnih top 10 igrača lige.

KOJA MLADA EKIPA ĆE NAPRAVITI DODATNI ISKORAK?

Kao i u svakom ciklusu, tako smo i proteklih nekoliko godina gledali kako neke ekipe selektiraju mlado jezgro. Neke od njih su to zaista dobro pravile i sada je zanimljivo videti ko će od njih napraviti iskorak. Hoće li to biti Atlanta, koja doduše nema ambiciju ulaska u plej-of, ali imaju sjajne Trea Janga i Džona Kolinsa. Ako njih dvojica naprave dodatni iskorak, a Deandre Hanter pokaže da je bio vredan novog kockanja Hoksa ovog leta, eto Atlante vrlo brzo u plej-ofu i u borbi za vrh Istoka. Plej-of ove godine lovi Čikago. Nisu Bulsi nominalno među osam klubova  Istoka, ali ne bi bilo iznenađenje da tu na kraju budu. Lauri Markanen i Zek Levin su prošle sezone dobili Vendela Kartera, a Oto Porter se uklopio u mlado jezgro. Ove godine na draftu je izabran zanimljivi Kobi Vajt, ali je mnogo važnije da su Bulsi uzeli veterane u vidu Tadeusa Janga i Tomaša Satoranskog koji bi trebalo da pomognu u stabilizaciji tima. Treća zanimljiva mlada ekipa je Memfis. Džeren Džekson je lani bio jedno od najugodnijih iznenađenja lige, s njim bi trebalo da se dobro uklopi Dža Morant, ovogodišnji drugi pik na draftu, a Grizliji na rosteru imaju još nekoliko zanimljivih mladih igrača (Dilon Bruks, Grejson Alen, Tajus Džons, pa i Bruno Kaboklo te Brandon Klark). Ako Džekson i Morant “kliknu“, a nametne se neko od ovih drugih, eto i Memfisa brzo u ozbiljnoj trci za dobar plasman. S tim da njima ne gine i još barem jedan visoki pik na draftu jer na Zapadu teško da bilo ko može da bude gori od njih. Pa čak bi i Finiks trebalo da bude ispred.

MOŽE LI PASKAL SIJAKAM DA BUDE FRANŠIZNI IGRAČ TORONTA?

Toronto se prošle sezone kockao i pogodio. Dali su dosta toga da bi u Kanadu došli Kavaj Leonard i Deni Grin, a kasnije i Mak Gasol, ali sve se isplatilo jer su Raptorsi osvojili istorijski prvi prsten. No, bajka je trajala samo kratko – Kavaj je odlučio da karijeru nastavi u Klipersima, a Reptorsi su se našli na prekretnici. Daleko od toga da je ovo sada loša ekipe, naprotiv, plej-of im nikako ne može pobeći, ali retko kada se dogodilo da branilac titule uoči nove sezone nema gotovo nikakve šanse za novi pehar. No, to Torontu sada nije ni važno – mnogo je važnije složiti tim za budućnost. Osnov imaju, a par dana pre početka sezone su odlučili da Paskalu Sijakamu daju maksimalni ugovor od 130.000.000 dolara. On je to igrama zaslužio, ali ipak se radi o malom uzorku od samo jedne vrhunske sezone pa će sada biti zanimljivo videti može li Sijakam da se ponovi, pa i nadmaši prošlu sezonu. Ako može, a usput i O-Dži Anunobi pokaže kako Toronto s razlogom nije želeo da ga pošalje u San Antonio, onda u Kanadi mogu mirno da spavaju. Gasol će uskoro u penziju, Ibaki sledeće godine ističe ugovor, a Lauri je dobio nagradu u vidu 30.000.000 dolara za jednu sezonu, ali i on ostaje bez ugovora 2021. Sijakam i Anunobi bi tog leta trebalo da postanu predvodnici nekog novog Toronta. Sada ostaje pitanje samo mogu li oni to?

KO ĆE OVE GODINE DA TANKUJE?

U NBA ligi uvek ima nekoliko ekipa za koje se od početka sezone zna da im pobede nisu primarne, odnosno da im je važniji draft sledeće godine. Promenom pravila na draftu ubuduće će biti manje onih izrazitih “tankera“, a ove godine ih na startu sezone imamo samo dva – Šarlot nema nikakvu potrebu, ali ni kvalitet da pobeđuje, a u Klivlendu ionako samo čekaju da ova sezona prođe pa da napokon počnu da slažu post-Lebronovsku ekipu. Verovatno će dosta vas reći i kako će Vašington tankovati i sigurno hoće, ali će barem na početku sezone glumiti da im je stalo kako se Bredli Bil ne bi odmah osećao glupo zbog potpisa novog ugovora. Na Zapadu nema izrazitih “tankera“, a nije to ni Memfis koji će verovatno imati najgori učinak u konferenciji, ali oni će svaku utakmicu ići maksimalno jer veruju da već imaju osnovu za sledeće razdoblje. U jednom trenutku će se i Oklahoma “okrenuti porazima“, a samo čekamo kada će Niksi proglasiti još jednu neuspešnu sezonu. No, na kladilačkim tiketima od samog početka poraze zaokružujte samo za Šarlot i Klivlend.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar