Dvor: Planovi o odlaganju nuklearnog otpada

U Dvoru će sutra biti održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj će vijećnicima biti pružena prilika da se informišu o planovima odlaganja i skladištenja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, rekao je načelnik opštine Nikola Arbutina.

Bosna i Hercegovina 20.10.2019 | 20:33
Dvor: Planovi o odlaganju nuklearnog otpada
Sjednica Opštinskog vijeća zakazana je na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog.

Arbutina je pojasnio da vijećnici na sutrašnjoj sjednici, ali i svi zaineteresovani, mogu postavljati pitanja predstavnicima Fonda u vezi sa namjerom da se na Trgovskoj gori odlaže nuklearni otpad.

On je naveo da će prisutni moći da pitaju sve u vezi sa Nacionalnim programom provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kao i šta se događa na samoj lokaciji – kasarni Čerkezovac, gdje je planirano da bude odlagalište.

U pozivu za sjednicu je i navedeno da će predstavnici Fonda predstaviti Nacionalni program provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i upoznati prisutne sa planiranim aktivnostima uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u ovoj opštini.

Arbutina kaže da je ovaj poziv iz Fonda prvi dopis koji su uputili opštinskom rukovodstvu u Dvoru nakon što 30. septembra nije postignut dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji. 

On je podsjetio da je početkom godine uputio dva dopisa nadležnim institucijama u kojima je tražio da mu se predstave planovi u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

Nacionalnim programom, koji će sutra biti predstavljen u Dvoru, određena je kasarna Čerkezovac u toj opštini kao preferentna lokacija za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Prema ovom programu, predviđenu lokaciju treba potvrditi istražnim radovima, procjenom uticaja na životnu sredinu i bezbjednosnim studijama.

Arbutina je rekao da raspolaže nezvaničnim informacijama da je za sutra prijavljen i protesni skup, ali da mu nije poznato ko je organizator.

Sjednica Opštinskog vijeća zakazana je za 10 časova.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Unski sliv

20.10.2019 19:00

Još jedan dobar razlog za dizanje sidra odavde

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2019 03:05

Jel ovo MD nije nacionalni interes?

ODGOVORITE
Name

Naša apokalipsa

21.10.2019 05:34

Ovoliki bezobrazluk hrvatskih vlasti je nečuven, prevazilazi sve humane, civilizacijske norme... Zašto vlast ne proglasi ovaj problem, a koji pogađa kako RS, tako i BiH, pitanjem od nacionalnog značaja, u smislu zagađenja životne sredine i ljudskih života? Zašto se ovaj veliki problem ne nađe hitno, na dnevnom redu NSRS, u smislu donošenja "zajedničke protestne rezolucije", koja bi se poslala na adekvatne evropske, pa i svjetske adrese??? Naša inicijativa treba biti alarmiranje ovog problema, dizanje na viši nivo, izvan BiH, što logična i moralna obaveza, te odgovornost svakee vlasti.

ODGOVORITE
Name

Dubica

21.10.2019 05:38

Nasa divna vlast se po dupetu ne cese.Napravili su nam lijepu zgradu onkologije,nema veze sto malo nedostaje citostatika i lijep je pogled na onu vrovacku kasabu.

ODGOVORITE