Kvantas uspješno testirao najduži let na svijetu

Australijska aviokompanija "Kvantas" uspjela je da realizuje najduži let bez sletanja koji je trajao skoro 20 sati od Njujorka do Sidneja.

Svijet 20.10.2019 | 19:34
Kvantas uspješno testirao najduži let na svijetu
Kompanija je željela da provjeri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro cio dan podnošljivi, a probni let nazvan je "Project Sunrise".

Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara leta, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.

"Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vrijeme leta", kazao je Fil Keps iz osoblja Kvantasa.

Australijska aviokompanija namjerava da pomjeri granice dugih letova, a najavljuju da ce ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine. Na ovom letu je ipak letjelo samo 50 osoba, a u tu cifru je ubrojana i posada, ali i istraživači koji su bilježili sve što se dešava za vrijeme leta.

Kvantas je u saradnji sa istraživačima htio da provjeri kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do jet laga. Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo tijelo ponaša i reaguje na promjene tokom leta.

Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mjesec dana, kada će letjeti od Londona do Sidneja.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar