"Carinska unija bi povezala Zapadni Balkan"

Najbolji oblik ekonomske saradnje i povezivanja ekonomija u regionu Zapadnog Balkana bila bi carinska unija, ocjenjuje Jože Mencinger, slovenački ekonomista.

Bosna i Hercegovina 20.10.2019 | 12:30
"Carinska unija bi povezala Zapadni Balkan"
Inicijativu za formiranje carinske unije na Zapadnom Balkanu pokrenuo je predsednika Srbije Aleksandar Vučić, koji je još u februaru 2017. predao "papir" sa tom razrađenom idejom tadašnjem austrijskom premijeru i sadašnjem mandataru za sastav nove Vlade Austrije, Sebastijanu Kurcu.

"Carinska unija, ukoliko je politički prihvatljiva, bila bi prvi korak u povezivanju", izjavio je Mencinger, koji za sebe kaže da je "jugonostalgičar".

Smatra da nema dileme da i Evropska unija želi ekonomski oporavak Zapadnog Balkana jer, ako ništa drugo, kako primjećuje, to povećava tržište.

"No, ozbiljnih namjera da se zemlje Zapadnog Balkana brzo uključe u Uniju za sada u EU nije bilo, niti je EU, zbog krize u kojoj se nalazi, sama spremna na novo širenje. Mnogi misle da je priključenje Bugarske i Rumunije bila greška", navodi Mencinger u intervjuu za Magazin biznis.

Smatra da izjave o pridruživanju Zapadnog Balkana imaju svrhu da održe "živim" motiv za uključenje, jer to smanjuje političke i socijalne pritiske u zemljama i smanjuje želju za oslanjanjem na Rusiju, što je, kako kaže, posebno važno za Srbiju.

Prema njegovim riječima, "očigledno je za širenje jako zainteresovan NATO, koji je, uz Hrvatsku, učlanio i Crnu Goru i Makedoniju".

Glavni ekonomski problem u regionu Zapadnog Balkana, vidi u "nesposobnosti da se proizvodi roba kojom je moguće konkurisati na svjetskom tržištu".

Na pitanje da li su najavljeni regionalni infrastrukturni projekti, poput autoputa Beograd-Sarajevo, autoputa Niš-Priština, brze pruge Beograd-Budimpešta, spas za region, Mencinger odgovara da "nisu spas, ali su značajni jer mogu ubrzati ekonomski razvoj".

Komentarišući procjenu Svjetske banka da bi srpska ekonomija trebalo da raste od pet do sedam odsto godišnje da bi sustigla razvijene evropske zemlje, ističe da je rast po tim stopama dosta brz, te da je veći teško postići, pogotovo u situaciji u kojoj se nalaze države Evropske unije, koja se bliži stagnaciji.

"Da li su za brz rast Srbije zaslužne reforme poreske administracije i javnog sektora, ne znam. Ali, cilj da se za jednu deceniju sustignu razvijene ekonomije Evrope, čak i ako bude brz rast u Srbiji a stagnacija u EU, to je - utopija. Osim toga, ukoliko u EU dođe do ozbiljne trajnije recesije, to će se prenijeti i na Srbiju", kaže Mencinger.

Upitan šta misli o stvaranju velikih regionalnih kompanija putem akvizicija, Mencinger je vrlo skeptičan kada je riječ o povezivanju preko prodaje proizvodnih kapaciteta i državne imovine stranim firmama, navodeći kao primer slučaj Adrija Ervejza.

"Slovenija je njemačkom privatnom fondu ''prodala'' Adrija Ervejz za jedan evro i kupcu dodala nekoliko desetina miliona evra. Istovremeno je aerodrom Brnik prodala Fraportu. Adrija je bankrotirala... Sada se čeka da strane firme preuzmu letove. To nije sve. Slovenija je prodala bankarski sistem, Rogašku i Radensku i mnogo drugih firmi. To je sramota za sve vlade poslije 1990. godine", rekao je on.

Što se tiče zainteresovanost NLB grupe za kupovinu srpske Komercijalne banke, ističe da nema ništa protiv toga, ali da je NLB i sama pretežno u stranom vlasništvu.

"Ostajem kod tvrdnje da bankarski sistem mora biti u domaćem, i to u državnom vlasništvu. Veliki udio njemačkih banaka je u državnim rukama njihovih pokrajina i ništa im ne fali. I u Njemačkoj je najveći problem njihova najveća privatna banka", zaključio je Mencinger.

Izvor: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Re

20.10.2019 13:32

Niko sa Srbijom neće šta je sa vama!!! Jedino vas Rusi vuku za usi i “školuju”za njihove ciljeve ...

ODGOVORITE
Name

Mi5

20.10.2019 14:41

Pravice se Juga izgleda od blata radi ekonomskog opstanka i prezivljavanja.

ODGOVORITE
Name

Da

20.10.2019 16:49

Da,da,a građani te juge će biti migranti dok će sadašnji građani ovih prostora popravljati demografsku sliku zapadne Evrope

Name

lema

20.10.2019 14:59

Nema od toga ništa, posebno jer su Hrvatska i Slovenija članice EU. Nikakva unija sa Srbijom nije prihvatljiva. Srbija je već davno morala podvući crtu, izvinuti se za sve započete ratove, za svu nesreću koja nas je snašla, okrenuti se budućnosti i okaniti se četništva, to ide vrlo teško. Crne Gore, S. Makedonije, Srbije, BiH u EU je najbolje i jedino moguće rješenje, sve stalo je magla.

ODGOVORITE
Name

tito

20.10.2019 16:50

Ti mora da si neki okoreli "turčin" čim toliko spominješ četništvo! Al zaboravljaš ko je pokrenuo nemire i sam rat u BiH!!! Nemoj to da pripisuješ Srbiji! Nju treba da poštuješ kao boga sa nebesa! Ona je ono što tvoja Bosna nikad neće biti!!!

Name

guz

20.10.2019 15:16

Moze unija Srbije i Kosova i nikakva vise.

ODGOVORITE
Name

Istine radi

20.10.2019 15:36

Ideja o carinskoj uniji uopste nije Vuciceva originalna ideja nego ju je jos prije skoro 20 godina pominjao pokojni Zoran Djindjic. Doduse bilo je to u vrijeme kada ni Hrvatska ni Slovenija nisu bile u EU

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

20.10.2019 15:51

Помињао је и Милошевић прије тридесет година а Туђман му је одговорио : "Рата не би било да га 'рваЦка није жељела".

Name

Рус

20.10.2019 16:05

Срби иду у савез с евроазиском економском заједницом..Јача од еу .

ODGOVORITE