Do jula 2020. mora se završiti restrukturisanje

Do jula 2020. mora se završiti organizaciono restrukturisanje "Željeznica", koje predviđa dva samoodrživa preduzeća - za poslove infrastrukture i poslove prevoza, sa zasebnim računima, u okviru holdinga ili pod nekim drugim oblikom organizovanja, kaže Gligorić.

Republika Srpska 20.10.2019 | 10:58
Do jula 2020. mora se završiti restrukturisanje
Vršilac dužnosti generalnog direktora "Željeznica Republike Srpske" /ŽRS/ Slavko Gligorić rekao je da je proces restrukturisanja i novi organizacioni oblik ŽRS jedina opcija da ova komapnije izbjegne stečaj.

Gligorić, koji je na mjesto vršioca dužnosti generalnog direktora imenovan 26. septembra, očekuje da će do 2021. godine biti ispoštovani ugovoreni rokovi procesa restrukturisanja ove kompanije, čiji trend pozitivnog poslovanja ohrabruje jer je za devet mjeseci ove godine prihod bio veći za 10 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

On je rekao da u ŽRS-u dosta kasne sa realizacijom određenih procedura u procesu restrukturisanja, jer u početku nisu ozbiljno shvatili rokove koje je nametnula Svjetska banka, na šta mu je i ukazano na nedavnom sastanku sa predstavnicima ove finansijske institucije.

"Upozorili su nas da se moramo brzo vratiti ugovornim obavezama i rokovima oko odabira konsultanata za finansijsko i organizaciono restrukturisanje kompanije kako Svjetska banka ne bi napustila projekat", rekao je Gligorić u intervjuu za Srnu.

On navodi da je upozorenje došlo i od predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, koji je na nedavno održanom sastanku Upravi ŽRS-a dao do znanja da država ne želi opciju da eventualno mora vraćati sredstva Svjetskoj banci usljed neuspjeha, koji se ne smije i neće desiti.

"Na novoj upravi je da sprovede rokove i ugovorne obaveze. Radimo na rješavanju problema", rekao je Gligorić i naveo da je već obavio neophodne sastanke sa odgovornim u "Željeznicama" i dostavio instrukcije sa mjerama koje se moraju realizovati.

On navodi da je ugovorom predviđeno da se do jula 2020. mora završiti organizaciono restrukturisanje "Željeznica", koje predviđa dva samoodrživa preduzeća - za poslove infrastrukture i poslove prevoza.

Prema njegovim riječima, ova preduzeća će imati zasebne račune i biće u okviru holdinga ili pod nekim drugim oblikom organizovanja.

"`Željeznice` moraju biti spremne za konkurenciju jer se već oko 2023. godine, zbog direktiva i drugih međunarodnih sporazuma, očekuje otvaranje tržišta za privatne operatere", rekao je Gligorić.

On navodi da restrukturisanje podrazumijeva i novu sistematizaciju radnih mjesta po principu razdvojenosti infrastrukture i poslova prevoza, pa do kraja 2020. godine treba biti 2.098 radnika.

"Trenutno je zaposleno 2.318 radnika, iako su zahtjevi prema ugovoru Svjetske banke bili da ih do kraja 2019. godine bude 2.350", kaže Gligorić.

On je ukazao na nepovoljnu struktru radnika usljed odlaska kvalifikovane radne snage na izvršnim poslovima, koji napuštaju preduzeće po principu doborovljnog odlaska i penzionisanja.

Prema njegovim riječima, javila se potreba za 57 radnika izvršne službe, za čije angažovanje je upućen zahtjev na razmatranje Svjetskoj banci.

On je najavio da će u narednom periodu biti izvršena sistematizacija, koja neće biti usmjerena ka tome da radnici ostanu bez posla.

Gligorić je rekao da će period prelaska sa postojeće na novu sistematizaciju trajati dugo vremena kako bi radnicima sa srednjom stručnom spremom, koji se ne prepoznaju u novoj sistematizaciji, pružili priliku da se doškoluju.

On kaže da će neophodne radnike izvršnih poslova pokušati zadržati i kroz druge vidove prekvalifikacije - kroz kolektivni ugovor, te sistemom nagrade i obezbjeđivanjem boljih radnih uslova, s obzirom na to da su plate na "Željeznicima" jako male.

Gligorić je istakao da su dosadašnji zahtjevi sindikalnih organizacija koje djeluju na ŽRS-u racionalni i na granici opravdanosti, što je dobro jer su očito svi svjesni trenutne situacije i pokušaja da se ova kompanija sačuva od stečaja.

On navodi da Uprava, kada su u pitanje plate, ne može izaći van okvira priliva sredstva.

"Ono što imamo, to ćemo i podijeliti i nećemo kriti od sindikata i radnika", rekao je Gligorić.

On je najavio da će i nakon okončanja restrukturisanja "Željeznica" država morati intervenisati, s obzirom da su oprema i sredstva u ovoj kompaniji zastarjeli.

"`Željeznice` mogu da opstanu na tržištu, ali se mora zaboraviti dosadašnja praksa i navika da neko drugi ugovara i odrađuje poslove, jer na tržištu morate sami tražiti robu i biti konkurentni sa prihvatljivim cijenama", rekao je Gligorić.

On očekuje da će se u narednom periodu na šine vratiti prevoz one robe koje se trenutno transportuje drumskim saobraćajem po cijenama koje su na granici legalnosti.

Gligorić navodi da "Željeznice" trenutno, u skladu sa mogućnostima, ulažu i investiraju u osposobljavanje kapaciteta kako bi se zadržao nivo prevoza od 5.000.000 tona robe godišnje, što donosi prihod od 40.000.000 КM, koji nije zanemariv.

"Za prvih deset mjeseci za 10 odsto prebacili smo planirani prevoz u odnosu na isti period prošle godine, odnosno ostvaren je veći prihod za 4.000.000 КM", rekao je Gligorić i dodao da se radi o dobrom pokazatelju u okolnostima kada i sudovi mogu pokrenuti stečaj ove kompanije ako ona negativno posluje.

On pojašnjava da strukturu transporta sa učešćem od 50 odsto čini prevoz rude "Mitala" i "Alumine", a ostatak se odnosi na tranizit iz Federacije BiH, te prevoz prema Dobrljinu i Šamcu.

Za razvijenost i kapacitet putničkog prevoza Gligorić kaže da nisu odgovarajući, s obzirom na zastarjelost sredstava i nizak nivo usluge.

On kaže da rade na nabavci jedne dizel garniture koja će saobraćati na relaciji Doboj-Petrovo, dok je nabavka elektromotornih garnitura u fazi projekta.

Gligorić pojašnjava da su u pitanju velika sredstva, jer za jednu elektrolokomotivu treba izdvojiti oko 5.000.000 evra.

U skladu sa aktivnostima a izgradnji koridora "Pet-ce", Gligorić već od iduće godine najavljuje remont pruge na trasi Doboj-Šamac, te Doboj-Maglaj.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 22. februara 2018. godine odluku o prihvatanju zaduženja Srpske za 51,3 miliona evra kod Svjetske banke za projekat restrukturisanja ŽRS radi unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Strukturu kreditnih sredstava Svjetske banke čine tri komponente - 42,7 miliona evra za finansijsko restrukturisanje, koje obuhvata isplatu zaostalih dugovanja, zatim 3,5 miliona evra za restrukturisanje radne snage, a pet miliona evra za organizaciono restrukturisanje.

Izvor: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Rale

20.10.2019 09:40

Da li iko spominje jadnog Cedu. Jadna zeljeznica, sindikat i radnici.Kako je lako sirotinju izigrati ka se bori za svoje.

ODGOVORITE
Name

Zeljeznicar

20.10.2019 10:37

Sve je isto samo Cede nema.

Name

Borac vrs

20.10.2019 12:00

FORMIRATI ŽELEZNICE R BIH JEDINI IZLAZ

Name

ajd ne s3rite

20.10.2019 09:50

Recite narodu da se formiraju željeznice BiH i zdravo, to je jasno kao dan. ŽRS su teška propast, 2/3 radnika će biti otpušteno, federalna vlada će vratiti dio duga a Dodig kaže "MI SMO DRŽAVA" hahhha

ODGOVORITE
Name

Zeljeznicar

20.10.2019 10:25

Nema zajednickih zeljeznica. Sva infrastruktura je u vlasnistvu entiteta. Dug zeljeznica fbih je 700 miliona km sto znaci da federacija ne moze da rijesi ni problem svojih zeljeznica. Zeljeznice Republike Srpske ostaju posebno preduzece(kompanija) kao i do sada samo podijeljeno u vise preduzeca. Ovo sto kaze Gligoric je mozda i najiskrenije davanje informacija koje su izasle o zeljeznicama od osnivanja (1992) do danas.

Name

RE zeljeznicar

20.10.2019 11:03

željeznička korporacija BiH je već uspostavljena, bit će jedne željetznice BiH, Ž FBiH su svjetlosnu godinu od Ž RS, još da budem krajnje jasan, meni je ujedinjenje federalnih i rs željeznica neprihvatljivo, više mi se sviđa tvoj "recept" poslovanja, inače sam iz većeg blentiteta kojeg skraćeno zovu "federacija", znači ja sam protiv ujedinjenja, grdno se varaš ako misliš da u federaciji svi jedva čekaju nekakva ujedinjenja, to su gluposti. Ovih "700 miliona" neću komentarisati.

Name

@ZELJEZNICAR

20.10.2019 11:27

Najiskreniji?! Znas li ti u cijem su vlasnistvu posrednicke firme koje su ugovarale poslove prevoza zeljeznicom i uzimale procenat od zarade? Da nije mozda on zasluzan za pozitivne rezultate u ovoj godini? Kad je tako iskren, zasto ne kaze da je od Vlade RS dobio zadatak da pripremi sistematizaciju kojom ce zadrzati sva ona radna mjesta koja su bila planirana za ukidanje jer realno za njima i nije bilo potrebe? Valja se, idu novi izbori... Stavi prst na celo, pa razmisli koliko povecanje plate mozes ocekivati, znajuci da placas 150-200 ljudi vise nego sto ti treba?! Mada, obzirom da se kunes u ozrenskog dona, ne bi me ni zacudilo da si jedan od njih!

Name

RE Zejeznicar

20.10.2019 11:59

Baja, jes to ti, ako jesi, ponesi dvije gajbe ladnog i litar lozovače. O kakvom ti "vlasništvu" buncaš, željeznice RS su odavno dužne više nego što vrijede u kompletu, to je isto kada bi moje preduzeće bilo dužno 10 miliona a vrijednost preduzeća 5 miliona i ja se onda hvalim kako sam ja vlasnik tog propalog preduzeća. To se "zeljeznicar" zove stečaj, masa preduzeća ne vrijedi koliko dugovi istog, poklopi se po ušima i drži se ozrenske oblovine.

Name

veliko postenje

20.10.2019 10:13

blago drzavi i firmi koju ovi sadasnji direktori zaobidu sve ove direktore za titina vremena bi cekala foca ili zenica ili tunjice

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

20.10.2019 11:29

E mučeniče ti da vodiš i spasiš željeznicu.A imaš tupana sa Branjeva kao glavni aktivista DNSa.A instruktor mu šef stanice stara varalica i lovac u mutnom sve radi lične koristi.A skim si takav si, stara ali istinita izreka.Idi jadu u penziju da se ovi lopovi što uništiše željeznicu bar malo pritaje (smire)...

ODGOVORITE
Name

Aktivista

20.10.2019 11:40

Sve je jasno kao dan, fališ sindikat.A samo kaži koi od tri reprezentativna,ili svetri.A zadatak slroveden Simo po direktivi baš uprave na čelu sa tobom dobio reprezativnost.A samo nalominjem najmanje je članova mašinovođa u Siminom sindikatu odnosno produžena ruka uprave.Svi potpisali pristupnice po direktivi,a i nisu dostojni spominjanja sve do jednog ili jedne jad od ljudi šupljoglava masa za interes.

ODGOVORITE