Palermo je umro, živio Palermo!

Četvrti kraj za klub sa Sicilije! Ipak, još ranije je osnovan novi klub sa (skoro) istim imenom koji se takmiči u Seriji D.  Ugasio se Palermo! Stari klub, koji je iznedrio i otkrio brojne fudbalske asove, više ne postoji

Fudbal 19.10.2019 | 15:36
Palermo je umro, živio Palermo!
US Citta di Palermo, preteča kluba koji se danas takmiči u Seriji D, od danas zvanično više ne postoji! Ugasio se posle tačno 32 godine postojanja...

Kako su objavile italijanske vlasti, sud u Palermu prihvatio je danas predlog tužilaca da klub proglasi nelikvidnim, što je poslednji korak ka gašenju...

Rimski dnevnik Korijere delo Sport javlja da je Andrea Zamparini, sin kontroverznog biznismena i vlasnika Mauricija, ponudio 10.000.000 evra kako bi se prebili svi dugovi, što je tužilac okarakterisao kao preniskom sumom novca.

Klub koji je iznedrio i otkrio brojne fudbalske asove u tom obliku postojao je od 1987. godine i bio je treći naslednik Palerma koji je osnovan još davne 1900. godine.

Palermo koji mnogi fudbalski sladokusci dobro pamte beležio je najbolje rezultate na početku trećeg milenijuma. Tri puta je Seriju A završavao na petom mestu, a 2011. igrao je finale Kupa. Zbog prenatrpanih dugova Palermo je izbačen iz Serije B za sezonu 2019/20, ali je novi klub SSD Palermo, koji je nastao nedugo posle ove odluke, počeo da se takmiči u Seriji D.

Palermo kakav mi poznajemo je “za života“ proizveo igrače poput Tonija, Kavanija, Dibale, Pastorea, Belotija, Darmijana, Vaskeza, Kjera, Glika, Barzaljija, Sirigua, Iličića...

Velika, velika šteta...



Palermo je ugašen, ali i dalje nastavlja da živi. Stigle su informacije iz Italije koje su potvrdile ono što se očekivalo - "US Citta di Palermo" je prestao da postoji posle 32 godine.

U petak je bilo objavljeno da je ovaj klub, koji se do prošle sezone takmičio u Seriji B, sada ugašen zbog bankrota. Sud u Palermu je prihvatio predlog tužilaca da Palermo proglase insolventnim.

"Korijere delo Sport" je preneo da je Andrea Zamparini, sin bivšeg vlasnika kluba Mauricija Zamparinija, poslao ponudu u vrednosti od 10.000.000 evra kako bi rešio klub dugovanja, ali je ta svota bila smatrana za isuviše nisku kako bi ponuda bila prihvaćena.

Palermo je prošle sezone završio sezonu u gornjem delu tabele i trebalo je da se takmiči u plej-ofu Serije B za popunu poslednjeg mesta u Seriji A, ali su zbog finansijskih dugovanja bili izbačeni iz takmičenja i pre nego što je doigravanje počelo.

Njima nije bilo dozvoljeno da se takmiče u Seriji B u sezoni 2019/20 zbog tih finansijskih neregularnosti, a odmah potom je bio osnovan i takozvani "feniks klub", novi tim Palerma koji se sada takmiči u Seriji D, četvrtom rangu italijanskog fudbala.

Taj novi klub zvanično se zove "SSD Palermo" i takođe nastupa u roze opremi i na stadionu "Renco Barbera".

"US Citta di Palremo", upravo ugašeni klub, bio je čak četvrta verzija originalnog Palerma, osnovanog davne 1900. godine. Druga verzija je osnovana 1920, a treća 1941. godine. 

Poslednji ugašeni Palermo je bio osnovan 1987. i ostvario je najbolje rezultate u istoriji kluba baš u ove 32 godine.

Palermo je tri puta tokom 21. veka uspeo da završi kao petoplasirani klub Serije A, dok su 2011. igrali i u finalu Kupa Italije.

"SSD Palermo" je sada član grupe "I" u Seriji D i posle šest kola imaju maksimalan učinak.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar