Hajde da pričamo o Zvezdinim problemima...

O gostovanju u Tel Avivu i dosadašnjem toku sezone. . . I, gde se krije rešenje?

Košarka 18.10.2019 | 23:49
Hajde da pričamo o Zvezdinim problemima...
Sreća pa je još rana faza sezone i sve će se ovo jednog dana lane zvati ako Milan Tomić poveže redove. A šta će biti ako onih 35 minuta u Tel Avivu (sve izuzev poslednje četvrtine) budu postali uobičajena slika?

Crvena zvezda je za dva i po sata programa u dvorani Menora Mivtačim spakovala sve uspone i padove koje jedan klub može sebi da dozvoli u toku jedne sezone. Kao da Budućnost nije bila dovoljna opomena, kao da niko od saigrača nije čuo reči kapitena Branka Lazića, Crvena zvezda je iz Makabijevog šizofrenog cepanja izvukla šut za pobedu i imala dva boda u rukama. Možda će zvučati grubo, ali zarad svega što predstoji možda je bilo bolje da je Crvena zvezda "na vreme" (čitaj: posle četiri kvartala) doživela ubedljiv poraz, nego da se izdešavalo sve što smo videli. Ovako se stvara pogrešna slika i pod tepih skrivaju realni problemi srpskog i regionalnog šampiona. Oni s vremenom postaju sve ozbiljniji, mada nisu ništa manji od onih s kojim se suočavaju mnogi evropski klubovi posle završenog Svetskog kupa u Kini i manjka vremena za zajednički rad u kompletnim sastavima... 

Zvezda nije još ušla u crvenu zonu, ali je na dobrom putu da se tamo nađe. Zato je bolje, što bi narod rekao, sprečiti nego lečiti. Odnosno, otvoreno razgovarati o stanju u ekipi, kako bi se pronašao izlaz. Jer, tim kao takav postoji samo na papiru, odbrana je posle Fenera izbledela, a kolektivni napad još nije dobio željene konture i svodi se na individualna rešenja u kojim dosad prednjače dvojica prekaljenih kajli - Džejms Gist i Stratos Perperoglu.

Šta se dešava? 

KONFUZIJA ZBOG LORENZA BRAUNA I TERET NA LEĐIMA TIMA

Kada je dolazio na Mali Kalemegdan, Lorenzo Braun je delovao kao idealno konceptualno rešenje za roster koji je Milan Tomić zajedno s upravom izgradio. Pored izraženih defanzivnih kvaliteta Braun je trebalo da bude katalizator Zvezdine igre i neko ko će saigrače da učinim boljim na parketu. Umesto toga šampion Jadranske lige došao je u situaciju da se posle šest odigranih utakmica kroz tri takmičenja ne vide obrisi ideje koju Zvezda želi da sprovede u delo. Pisali smo o tome posle Budućnosti - da li je u pitanju hijerarhijski problem, nedovoljna uigranost tima ili nešto treće, ali Lorenzo Braun dosad nije pokazao da je dostojan zvanja prvog plejmejkera Crvene zvezde. 

Na stranu to što je protiv Primorske u Beogradu imao 18 poena i 10 asistencija, te što je u pobedi nad Fenerbahčeom bio među najboljim pojedincima, što stvara dodatnu konfuziju kada su u pitanju njegovi realni kvaliteti, Braun se u dva evropska gostovanja nije se video, niti je radio svoj posao i to je značajno opteretilo kompletan tim.

U Atini je ostao bez asistencije i odigrao je manje od deset minuta, uz 1/4 iz igre. Juče u Tel Avivu nije skupio ni devet punih minuta. Ostao je bez poena, uz svih sedam promašaja i tek jedno završno dodavanje. Dobio je snažan udarac od Omrija Kaspija pravo u jagodicu već u prvom minutu, zaradio posekotinu i moguće je da ga je to izbacilo iz takta. Ni protiv Budućnosti se nije proslavio. Odigrao je više od 20 minuta i ostao na samo pet poena (1/6 iz igre), uz samo dve asistencije, zbog čega ga je nakratko zasenio Filip Čović s atraktivnim dodavanjima ka Džejmsu Gistu... S tim da je i njegov učinak ispario u periodu kada su Plavi okretali rezultat i prelomili meč u svoju korist. Kroz tri nastupa u Evroligi Lorenzo Braun je na ispodprosečnim procentima za dva (3/14 – 21,4 odsto) i tri poena (2/6 – 33,3 odsto), mada mu šut nikada nije ni bio jača strana, a uz to je na proseku od svega 2,29 podeljenih dodavanja...

Kada Brauna nema i Čović nije upotrebljiv u pravoj meri, Tomić je primoran da rešenja u organizaciji traži u igračima poput Čarlsa Dženkinsa, Bilija Berona i Dejana Davidovca. Neko bi rekao da to Zvezdi ostavlja dodatnu širinu u napadu i verovatno bi bio u pravu da su okolnosti povoljnije. Ipak, njima plejmejkerska uloga nije primarna i očigledno im ne prija u kontinuitetu. To se osetilo i u Tel Avivu prošle večeri.

Umesto da budu igrači sa sigurnim poenima u rukama, širenjem njihovog dijapazona odgovornosti gube na svežini, onda i na kvalitetu izbora konačnih odluka, što dovodi do bespotrebnih grešaka i konačno do negativnih rezultata... Uprkos solidnom NBA iskustvu, Braun se još nije pronašao u sistemu koji ne prašta toliko loših dana u kratkom intervalu i gde je rezultat obaveza, a ne cilj koji bi trebalo dostići u određenom periodu. Ima bivši košarkaš Toronta dovoljno vremena da ubedi javnost da je on pravi, ali za Crvenu zvezdu bi bilo najbolje da uskoro bar napravi nekoliko koraka u pravom smeru...

DERIK BRAUN DALEKO OD PRAVE FORME, A GDE JE BORIŠA?

Da li Crvena zvezda ima prostora i želju da čeka Derika Brauna? Pitanje koje će se verovatno sve češće postavljati kako vreme bude prolazilo. Bivši košarkaš Lokomotive i Efesa na momente zna da zablista kao u najboljim danima karijere, ali većim delom predstavlja, žargonski rečeno, levo smetalo na parketu i malo šta konkretnog je Tomić mogao da izvuče od njega dosad. 

Počeo je susret protiv Makabija, jedva ubeležio četiri minuta, ali onda ga je šef stručnog štaba povukao na klupu i više nije uvodio na parket. Razlog je jednostavan – Braun je bio poput mete koju su igrači Ponosa Izraela gađali u svakoj kontri i preko njega ubacili previše lakih poena što je i odredilo dalji tok utakmice. Mnogo je bolji utisak ostavio u Beogradu prošle sedmice, jer je znao kako da iskontroliše skok i u nekoliko situacija pomogne ekipi da održi rezultatsku kontrolu, ali je ubrzo ispao iz planova. Kada je zaradio treću ličnu grešku početkom treće četvrtine Tomić ga je vratio među rezerve, uveo je Mohameda Fajea što je bila prelomna tačka meča. Ostatak susreta ispratio je sa strane, da bi u kasnijem razgovoru u svlačionici za naš sajt rekao kako njegovo telo pozitivno reaguje na takmičarski ritam i da se oseća bolje. Ipak, to “bolje“ u ovom trenutku nije dovoljno za Crvenu zvezdu. Mekano ulazi u duele, sa loptom u rukama često dribla u mestu i ne može da nadigra direktnog čuvara, a ni u odbrani nije previše upotrebljiv. Zbog njegovih, često praznih minuta, mesto u timu i dragoceno iskustvo gubi Boriša Simanić.

Supertalentovani krilni centar se prosto izgubio u novoj sezoni. Momak za kojeg Dejan Radonjić (ne)opravdano nije imao strpljenja je kod Milana Tomića pronašao stazu za konačnu tranziciju iz juniorske kategorije koju je odavno prerastao i ulazak u seniorske vode. Imao je vrhunskih izdanja kroz sezonu, a onda bio i među zaslužnijima što je Zvezda uspešno završila plej-of Jadranske lige i vratila šampionsku krunu na glavu. Simanić je dosad upisao tek pet i po minuta i to protiv Primorske u Superkupu. Jadranska liga - nula! Evroliga - nula! Gledajući Braunovo trenutno stanje možda bi trener Tomić trebalo da primeni prošlosezonski recept, kada je Majka Cirbesa poslao na dvonedeljno hlađenje kako bi se individualno spremio za nastavak. Taj pristup je delimično upalio, možda bi i Braunu dobro došao dodatni rad, a da Simanić zasluženo uđe u tim i dobije značajniju ulogu. Jer, crveno-beli, baš kao i najveći rival, u moru stranaca nemaju previše domaćih igrača na raspolaganju. Pogotovo ne s takvim potencijalom kakav ima Boriša Simanić.

Da ne bude zabune, i dalje važi mišljenje da bi Braun mogao da bude jako važno pojačanje za ekipu, samo ako stručni štab u njemu probudi igrača iz nekih boljih dana...

BILI BERON

Može se govoriti o lošoj formi i "minus" fazi, ali Bili Beron deluje kao da mu je neko izvukao sve košarkaške kvalitete kojim je kupio simpatije publike. Niko ne može da mu zameri na promašaju u poslednjem napadu četvrtog perioda u Tel Avivu jer je šut bio potpuno rezonski. Da je ušla njegovo samopouzdanje skočilo bi do neba. Ovako, postoji realna opasnost da Beron izgubi i ono malo pozitivnih impulsa. Posle utakmice se pojavila fotografija na kojoj se vidi da je Beron imao usamljenog Dejana Davidovca ispod koša, ali to je detalj koji samo može da se premotava u glavi, ništa više. Šta se dešava s Bilijem Beronom? Kako je čovek kome je samopouzdanje prelivalo na sve strane i neko ko je s neverovatnom lakoćom rešavao mnogo teže situacije došao do toga da ne može da pogodi ništa? Njegova statistika dovoljno govori – 3/11 za dva (27,3 odsto) i 4/14 za tri (28,6 odsto). Protiv Makabija ostao je na samo JEDNOM pogotku iz DESET pokušaja.

Da li je Beron podlegao pritisku velikih očekivanja, ili je sputan konkurencijom u kojoj mora da se bori za svaki posed lopte i poziciju za šut? Možda mu ne prija ni tranzicija iz Evrokupa u Evroligu, ali Beron mora pod hitno da se trgne i vrati starim navikama. Zvezdi je, ukratko, potreban Beron iz finiša meča protiv Budućnosti prošle sedmice, kada nije bežao od odgovornosti i ubacio tri vezane trojke. Na kraju, možda ga više ne treba opterećivati plejmejkerskom ulogom kako bi se stabilizovao i namestio nišanske sprave. Još u njemu ima baruta za velika dela. 

OGNJEN DOBRIĆ

Dok Dejan Davidovac ima minutažu u kontinuitetu i svoje mesto pod suncem, Ognjen Dobrić i dalje trpi nepravdu zbog koje mu je minutaža smanjena. To se, podsetimo, desilo i prošle sezone, kada u jednom momentu uopšte nije ni igrao, pa se često vukla karta povrede kao izgovor za njegov izostanak. A, Ognjen Dobrić je jedan od retkih koji ima taj kapacitet da podigne radnu temperaturu celog tima i oseća Zvezdin dres na način na koji stranci nikada neće moći. Ili bar oni koji nisu Čarls Dženkins. Levoruki šuter pokrenuo je Zvezdu zajedno s Fajeom protiv Fenerbahčea, iako je na kraju imao samo dva poena. Trgnuo je ekipu protiv Budućnosti i povremeno s Dženkinsom znao da rastereti Gista. Isto je uradio i sinoć u Tel Avivu sa onih sedam uzastopnih poena! Ne treba podsećati koliko je važnu ulogu imao u polufinalu Jadranske lige protiv Partizana i finalu sa ekipom Budućnosti, kao i u kasnijoj odbrani titule u Superligi. Pa, zašto onda nema veću minutažu i ulogu dostojnu srpskog igrača u srpskom klubu? 

NEKO MORA DA ODMENI GISTA

Uoči početka sezone na papiru je izgledalo da će Crvena zvezda biti pakleno jaka na centarskoj poziciji. Posle ovih nekoliko sedmica takmičarske košarke Džejms Gist nema pravu alternativu! Ognjen Kuzmić se još oporavlja od posledica teške saobraćajne nesreće i zaista je pitanje kada će se vratiti na parket i u kakvom stanju. Nikola Jovanović čeka svojih pet minuta, dok Majkl Odžo na otvaranju sezone ne izgleda kao gromada koja je maltretirala centre po regionu, pogotovo Budućnosti i Partizana. Sinoć je zbog povrede Džejmsa Gista morao da igra, iako se u direktnom okršaju s Tarikom Blekom nikako nije snašao i štaviše delovao je potpuno inferiorno. Nisu mu posao olakšali ni saigrači, koji su u nedostatku boljih opcija i smislenih akcija gurali loptu njemu, u nadi da će on izmisliti poene. Umesto toga imao je čak pet izgubljenih lopti i u reketu je bio kao bambi na ledu... Ni u Jadranskoj ligi nije bolji, igra tek nešto manje od deset minuta u proseku. Ima starih zasluga zbog kojih ga treba čekati i dati mu šansu da se iskupi, ali možda je sada pravo vreme da Nikola Jovanović dobije neki minut? 

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

милош

19.10.2019 08:04

Милан Томић није дорастао да води Звезду!

ODGOVORITE