Novi sukobi demonstranata sa policijom

Novi sukobi demonstranata i policije dogodili su se večeras u Barceloni, treću noć zaredom. Podsjećamo, demonstranti, njih više od 20 hiljada i večeras je protestiralo i obračunalo se s policijom, a zahtijevaju da se puste na slobodu bivši katalonski lideri.

  • Vijesti
  • Svijet


Kako javlja AFP, demonstrati su bacali limenke i druge predmete na pripadnike policije, a tom prilikom je zapaljeno nekoliko automobila, a dim i vatra su se nadvili nad ulicama grada.

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) poručio je večeras da nasilne grupe neće postići ništa.- Vlada neće dopustiti da se nasiljem nametne zajednički život - kazao je Sančez i pozvao Parlament Katalonije da osudi upotrebu nasilja.

Inače, u protestima koji traju već nekoliko dana povrijeđeno je više od 300 osoba, od kojih je čak 60 policajaca. Svi veći gradovi u Kataloniji su blokirani.Večerašnje demonstracije su kao i ranijih noći organizirao Komitet za obranu Republike (CDR), organizacija sastavljena od više grupa koje zahtijevaju od katalonske vlade primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine, te odlazak španske nacionalne policije i civilne garde iz Katalonije.

(Agencije)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.