Priča: Asvel - zeleni patuljak postao je crno-bijeli džin!

Od blistavog početka, preko sumornih decenija do kluba kakav danas poznajemo, Asvel je prešao baš dugačak put.

Košarka 17.10.2019 | 22:15
Priča: Asvel - zeleni patuljak postao je crno-bijeli džin!
Pobeda protiv Olimpijakosa, trijumf protiv Panatinaikosa i eto Asvela na samom čelu Evrolige, odmah po njegovom povratku u elitno košarkaško takmičenje. Veliko iznenađenje za sve osim za one koji već godinama unazad prate šta se u dešava podno Alpa, na obalama reke Rone, gde se vremenom od patuljka razvio pravi košarkaški gigant.

Da bi nam sve bilo jasno, valja se vratiti koju deceniju unazad. Klub koji danas dominira francuskom košarkaškom scenom svoje korene začeo je četiri godine nakon završretka Drugog svetskog rata, 1949. godine fuzijom dva sportska kolektiva - Sportske asocijacije Vilurbena i Evej Lionea (u bukvalnom prevodu sa francuskog, "lionskog buđenja"), što je definitivno bio i veliki korak unapred kada govorimo o buđenju sportskog duha u Lionu. Jasno je da je ime poteklo kao skraćenica dobijena od početnih slova dva pređašnja kluba, što je, zanimljivo, ostalo na snazi sve do danas.

Put do epiteta "najuspešnijeg košarkaškog kolektiva" u Francuskoj nije bio nimalo lak. Naprotiv, iako su za prvih 30 godina postojanja uspeli da se okite nacionalnim šampionatom čak 15 puta, a uz to pokupe i četiri titule u Kupu Francuske, konstantno su ih tištili dugovi, koji su 1990. godine toliko narasli da je pretilo čak i gašenje kluba.

Pre nego što udarimo na te sumorne teme, vredi se podsetiti lepih vremena i ikona ovog kluba - Andrea Bufijea, Anrija Granžea i Alena Žila. Ovog poslednjeg sa posebnim tonom. Reč je o košarkašu kojeg su i sami navijači prozvali "Gospodin Basket" nakon čak 24 godine provedene u dresu tima iz Liona. Sjajni plejmejker je za to vreme došao do čak osam titula u nacionalnom prvenstvu. Nakon uspešne igračke karijere, odmah je zaseo i na klupu tada "lionskih zelenih" i vodio ih je gotovo čitavu deceniju, od 1980. godine do 1989. godine.

Nakon toga, nažalost, na naplatu je stigao i nemar nekih ranijih čelnika. Od sumorne sudbine, likvidacije i propadanja, Asvel je delio samo jedan dan. Na svu sreću, tada su na kormilo kluba uskočili francuski biznismeni, Mark Lefevr i Franse Aliman, koji su zajedno sa gradskom skupštinom iskeširali gotovo 17.000.000 francuskih franaka (što je oko 3.000.000 današnjih evropskih novčanica) i spasili klub od odlaska na smetlište istorije.

Od tada pa do danas, Asvel se nalazi isključivo na uzlaznoj putanji. Već tri godine nakon "infuzije", Asvel se dograbio svog prvog fajnal fora Evrolige, 1997. godine. Simbol te generacije bio je američki košarkaš Dilejni Rud. Baš kao i čuveni Alen Žil i on je nosio četvorku. Čelnici kluba su kasnije ovaj dres povukli u čast dve velike legende.

Na početku novog milenijuma u glavnu fotelju zaseo je Žil Moerton, sa kojim je tim iz Liona postao ubedljivo najgledaniji košarkaški klub u Francuskoj u čuvenom Astrobalu. A za to vreme, sve je sa strane, pomalo stidljivo, posmatrao Toni Parker, koji je beležio sjajne nastupe i gradio karijeru u NBA ligi.

Korak po korak, Parker je počeo da preuzima vlasništvo nad Asvelom. Prvo je 2009. godine postao čuvar 20% deonica kluba, a nakon što je Žil Moerton i zvanično odlučio da se povuče iz fotelje 2014. godine, francuski košarkaš je za sebe uzeo čitav kolač i počeo da gradi klub kakav danas poznajemo. Takođe je zanimljiv podatak da je Parker, čak i za vreme dok je sedeo u fotelji, upisao osam nastupa za tim iz Liona, tokom 2011. godine.

"Mislim da je kucnuo čas. Imam želju da iskoristim pozitivan trenutak u kojem se nalazi francuska košarka i dignem Asvel na još veći nivo", izjavio je Parker pri preuzimanju kluba.

A zanimljivo je da Asvel nije bio jedini klub koji je bio na stolu pred Tonijem Parkerom. Da je Francuz odlučio kako drugačije, danas bismo u Evroligi možda gledali Ruen ili Lil. Ruka je, ipak, pokazala ka Lionu.

I malo po malo, Parkerov plan je počeo da se ostvaruje. Asvel je bio gotovo redovan u završnici francuskog prvenstva, kapital je neprestano rastao, sponzori su pristizali sa svih strana, a zadovoljstvo navijača bilo je sve veće. Poređenja radi, u 2014. godini klub iz Liona imao je svega 400 sezonskih pretplanika, a danas ih ima više od 2.500, što je zapravo i maksimum uzimajući u obzir da je to tačno polovina kapaciteta Astrobala. Zbog toga i ne čudi činjenica da se već uveliko razmišlja u prelasku u novo zdanje koje je u izgradnji u Vilurbenu, predgrađu grada na reci Roni.

U sve se u međuvremenu uključio i predsednik Olimpika iz Liona, Žan-Mišel Ola, koji se ponudio da fudbalski klub uđe u čitavu strukturu i donira neophodna novčana sredstva. Parker to nije odbio - fudbalska sekcija je u kasu uplatila 3.400.000 evropskih novčanica odmah u startu, a sve do 2024. godine u Asvel će pristizati dodatnih 2.500.000 evra po sezoni. Uz to, Ola je izvršio kompletnu mobilizaciju "fudbalske publike", koja sada iznova i iznova puni Astrobal. Zbog toga je karte za utakmice ovog kluba gotovo nemoguće pronaći nedeljama unazad.

Potpuno nezamislivo za naše prilike, Asvel ima dve frakcije navijača koje nisu međusobno sukobljene ni u kakvom smislu. Naprotiv, "3A" i "Zeleni" sede na dijametralno suprotnom kraju tribina pokušavajući da nadglasaju jedni druge. Time stvaraju potpuno neverovatnu atmosferu koja je svojstvena isključivo za Astrobal.

Nadovezujući se na sve to, mnoge zaljubljenike u košarku danas možda buni i mali dodatak pre samog naziva kluba - LDLC Asvel. A sve je to deo upravo ove priče. Poznata francuska kompanija, koja je skoro čitavu deceniju partner ekipe iz Liona odlučila da dodatno odreši kesu i postane nazivni sponzor uz najveći ugovor takve vrste ikada potpisan u francuskoj košarci na šest godina.

Mic po mic, sva ova dešavanja, naravno, nisu promakla ni čelnim ljudima evropske košarkea. Interesovali su predsednik FIBA Evrope, ali i glavni čovek Evrolige, Đordi Bertomeuu. Baš u to vreme, Toni Parker je primio poziv koji je bilo prilično teško odbiti.

Iz Evrolige je stigao zvaničan dopis. Dogovori sa elitnim košarkaškim takmičenjem bili su u potpunosti uspešni. Skupština ovog takmičenja zajedno sa Bertomeuom na čelu odlučila je da dodeli Asvelu vajldkard na dve godine, uz mogućnost da se taj period produži na još koju godinu. To, ipak, nije precizirano do tančina.

"Najvažnije je da smo na novom početku. Čekali smo na ovaj trenutak još od 2014. godine kada je Toni preuzeo klub. Ovo je put bez povratka tokom kojeg će Asvel postati jedan od najjačih klubova u Evropi. Mnogi su me pitali zbog čega smo se odlučili da to bude Asvel? Odgovor je jednostavan. Zbog tradicije, zbog želje, navijača, ambicije i svog napora koji je u ovaj projekat uložen tokom prethodnih godina i decenija", istakao je Bertomeu na gala ceremoniji pred duel između Asvela i Olimpijakosa u Lionu.

Na klupi Asvela već duže vreme sedi Zvezdan Mitrović, doskorašnji selektor crnogorske reprezentacije. Ogromno iskustvo i poznanstvo sa čitavim sistemom rada u Lionu definitivno su mu pomogli da otkrije prave bisere kakvi su pretalentovani Teo Maledon (koji je sa 18 godina zabeležio debi u Evroligi) i Tonje Džekiri, koji je do sada gotovo bio potpuno nepoznat evropskoj košarkaškoj javnosti. Nigerijski centar sada "žari i pali" reketom, u proseku dolazeći do dabl-dabl učinka (14 poena i 11 skokova) na otvaranju sezone.

A sve ostalo vam je dobro poznato. Asvel je za "pocepao" grčke crveno-bele, a ništa bolje se nisu proveli ni Zeleni, koji su pali u poslednjim sekundama za pravu euforiju na tribinama.

Za pravi početak i za nove snove koje sanjaju košarkaški zaljubljenici na obalama Rone...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar