Ruski helikopteri stigli u Srbiju

Dva od tri vojno-transportna helikoptera Mi-17V5, koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su na batajnički vojni aerodrom, eksluzivno saznaje Sputnjik.

Srbija 16.10.2019 | 16:01
Ruski helikopteri stigli u Srbiju
Nove letjelice za RV i PVO Vojske Srbije dopremljene su strateškim transportnim avionom "Antonov An-124 Ruslan" Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Novi helikopteri stigli su iz ruskog grada Kazanja, gjde se nalazi jedan od najvećih ruskih vazduhoplovnih zavoda — Kazanjski zavod helikoptera (KVZ), koji je prozivođač svih helikoptera Mi-8 i Mi-17 u naoružanju Vojske Srbije.

Izvori Sputnjika navode da bi u narednom periodu trebalo da stignu još jedan Mi-17V5 i još četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M, koje Srbija nabavlja od Rusije.

Vojska Srbija na taj način nastavlja ozbiljan proces revitalizacije svoje flote helikoptera koja četvrt vijeka, od 1991. do 2016. godine, nije dobila nijednu novu letjelicu, sve do prije tri godine kada je Rusija isporučila Beogradu dva helikoptera Mi-17.

"Stigla su nam još dva višenamenska vojno-transportna helikoptera Mi-17, iste varijante kao ona dva koje su RV i PVO primili 2016. godine, ali ne i potpuno identična. Akcenat je ovog puta na naoružanju, pa novi helikopteri mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava.

Pored transporta vojnika (24 u sedećem položaju ili 36 padobranaca sa opremom i ličnim naoružanjem), različitog tereta (do četiri tone unutar trupa ili na spoljašnjem nosaču), obavljanja zadataka traganja i spasavanja (može da preveze 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom), patroliranja i izviđanja, novi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na zemlji ili vodi", kaže za Sputnjik vojni ekspert Svetozar Jokanović.

Ovaj stručnjak za rusku avijaciju dodaje da su osnovno naoružanje helikoptera Mi-17V5 četiri 20-cevna sačasta lansera B-8V-20 koji koriste nevođena raketna zrna S-8 kalibra 80 milimetara. Mogu da nose i kontejner UPK-23-250 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 milimetara sa 250 granata, nevođenje avio-bombe FAB-100.

Prema njegovim riječima, za zaštitu helikoptera nabavljeni su i dispenzeri IC mamaca. Pored toga, helikopteri će dobiti pancirne ploče koje se mogu postaviti na helikopter.

"Od tri naručena helikoptera jedan je prilagođen zahtevima naših specijalnih snaga, pa umesto već strandardne utovanro-istovarne rampe ima klasična vrata na zadnjem delu trupa. U borbenim uslovima sa ovim helikopterom omogućen je desant 36 vojnika za svega 15 sekundi", ističe Jokanović.

Ekspert navodi i da će ranije kupljena dva Mi-17V5 dobiti naoružanje kakvo imaju i novi helikopteri.

"U narednim godinama možemo očekivati nastavak nabavki helikoptera ovog tipa, a s obzirom na mogućnosti nabavljaće se od dva do četiri helikoptera godišnje. Za očekivati je da će se nabaviti optoelektronski sistem za ometanje, koji će pružiti zaštitu helikoptera od IC samonavođenih raketa. U perspektivi očekuje se i integracija domaćeg naoružanja, nešto poput onoga što je 'Jugoimport SDPR' već izveo na iračkim helikopterima Mi-17V5 i Mi-171Š.

Kod nas će se serijski proizvoditi raketna zrna kalibra 80 milimetara što nije beznačajno, jer ista koriste naši Mi-17 i Mi-35, kao i MiG-29, a izvozni potencijal je značajan", kaže Jokanović.

Eskpert objšanjava da to ne znači da se odustaje od zanavljanja stare, ali dokazano pouzdane tehnike.

"Tu u prvom redu mislim na remont jedinog preostalog helikoptera Mi-17, koji je vojska preuzela od MUP-a a koji je ranije koristila eskadrila Službe državne bezbdnosti. Iz nepoznatih razloga tokom remonta 2010. godine sa ovog helikoptera je skinut i oklop i naoružanje i njegova uloga je svedena na isključivo transportnu ulogu. Sada će se to promeniti, ali ono što je još značajnije jesu razgovori koji se vode sa predstavnicima "Helikoptera Rusije" o mogućnosti produženja veka upotrebe za određeni broj helikoptera Mi-8T“.

Iako stari helikopteri Mi-8T nemaju meteo radar, ni drugu sofiticiranu opremu, niti imaju tako snažne motore kao kao novi Mi17V5, oni još uvek mogu biti vrlo korisni i što je još važnije - za njih RViPVO ima solidan stok rezervnih delova, naglasio je Jokanović.

"Ukoliko bi se postigao dogovor to bi bila značajna vest i za zavod 'Moma Stanojlović' sa Batajnice, ali i za zavod 'Orao' iz Bijeljine", zaključio je ekspert.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Joja

16.10.2019 15:42

dajte nam nuklearku .... samo jednu ...hahahaah ahaha

ODGOVORITE
Name

!!!

19.10.2019 18:13

Malo pameti svakako nikad nije na odmet?

Name

Krompir

16.10.2019 15:54

Regionalna utrka u naoruzanju.

ODGOVORITE
Name

To

16.10.2019 18:29

Srbi ce biti poligon za odbranu Rusije !a zauzvrat Rusija naoruzava a proslog rata je Hrvatsku pomagala naoruzanjem!! ali ovaj put politicare u prve redove i njihove poslusnike!pa nek ratuju! a narod u Evropu bez politicara!oni ce u Rusiju

Name

Kako Da Ne

16.10.2019 18:44

Mislis old tajmera.

Name

Милан

16.10.2019 18:56

Немаш ти појма ко је кога наоружавао, чуо ти од некога као, то ни службе не знају а камоли ти. Ћути паметнији си, бар нас Руси нису бомбардовали за разлику од америчких усташа. Дакле ћути незахвалниче један !

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2019 19:45

A zasto bi vas Rusi bombardovali....

Name

Rale

17.10.2019 04:37

A reci ti ko je koga naoruzavao i ko je stalnu uzdrzan kad udaraju srbe.Da nije krima kosovo bi im bilo zadnja rupa na sviralu.

Name

Титаник

17.10.2019 01:48

Да сад нападну Србију вероватно би по која бонба пала и на базу у Италији.

ODGOVORITE
Name

Rusija

17.10.2019 05:25

nas je idala kad nam je najvise trebala! A to je bilo povlacenje sa pristinskig aerodroma i neznam sta sad hoce? Zasto nas ne ostave na miru?

ODGOVORITE