Prijava protiv Zvizdića zbog nezakonite odluke

- Tužilaštvu BiH dostavljena je krivična prijava protiv Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, i Džemaila Ćibe, direktora Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH, zbog Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve u iznosu od 450. 000 KM.

Bosna i Hercegovina 16.10.2019 | 08:08
Prijava protiv Zvizdića zbog nezakonite odluke
Prijava protiv Zvizdića odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok Ćibu terete za nesavjestan rad u službi, jer je kao direktor Kancelarije za zakonodavstvo morao znati da je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve nezakonit.

Suština je u tome da je odluka koja je usvojena 5. avgusta suprotna Zakonu o finansiranju institucija BiH i Odluci o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul - septembar, a u prilog tome ide i činjenica da je Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo negativno mišljenje na tu odluku.

U Zvizdićevom kabinetu nisu odgovorili na pitanje da li su upoznati s krivičnom prijavom, ali su istakli da nije sam predsjedavajući Savjeta ministara donio odluku.

"Odluku je donijelo Vijeće ministara kao kolektivni organ i za nju su glasali svi ministri, uključujući i Vjekoslava Bevandu, ministra finansija i trezora BiH", rekla je Amela Mulavdić, savjetnica za medije u Zvizdićevom kabinetu.

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, ukoliko budžet ne bude usvojen do 31. marta, dozvoljeno je realizovati samo sredstva neophodna za funkcionisanje insitucija BiH, a da su suprotno tome odlukom sredstva dodjeljenja vjerskim zajednicima, sportskim klubovima i za kapitalne projekte određenih opština.

Iz prijave je vidljivo da je i sama dodjela sredstava opštini, u ovom slučaju opštinama Lopare (40.000 KM), Sokolac (110.000 KM), Hadžići (30.000) i Novi grad Sarajevo (30.000 KM) iz budžetske rezerve sporna s obzirom na to da je članom 17. Zakona o finansiranju institucija BiH jasno propisano kome se mogu dodijeliti ta sredstva.

"Dodjela sredstava opštinama kao upravnim nivoima koji se finansiraju iz budžeta ne bi bila dozvoljena ni da je budžet za tekuću godinu usvojen", navodi se u prijavi.

Iz nekoliko izvora iz Savjeta ministara BiH nam je potvrđeno da je i prije sjednice Savjeta ministara na kojoj je usvojena sporna odluka bilo riječi o tome da je ona nezakonita, jer su institucije BiH na privremenom finansiranju, ali i zbog toga što se novac iz budžetske rezerve dodjeljuje opštinama.

Zanimljivo je da je Ministarstvo finanisja i trezora BiH negativno mišljenje dalo na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava budžetske rezerve na iznos od 600.000 KM, koliko je prvobitno bilo planirano da se podijeli, ali da je na kraju taj iznos smanjen jer se ispostavilo da su raspoloživa sredstva "svega" 557.450 KM.

"Polazeći od konstatiranog nedovoljnog preostalog ukupnog iznosa proračunske pričuve, te imajući u vidu da se finansiranje institucija BiH vrši na privremenoj osnovi, izvješćujemo predlagatelja da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može dati pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava iz proračunske pričuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu", navedeno je u mišljenju Ministarstva finansija i trezora.

Nakon što je konstatovano da nema dovoljno novca, prvobitna odluka koja je bila na iznos od 600.000 KM je izmijenjena na 450.000 KM, a sporno je i to što je naknadno, odnosno 7. avgusta, dakle dva dana poslije usvajanja sporne odluke, od Ministarstva finansija i trezora BiH ponovo zatraženo mišljenje, ali sada na iznos od 450.000 KM.

"Dakle, na izmijenjeni iznos za isti sadržaj odluke zatraženo je mišljenje nakon njenog donošenja, ne prije, kako to zakon propisuje", navodi se u prijavi protiv Zvizdića i Tužilaštvu BiH predlaže da se od Suda BiH zatraži određivanje privremene mjere kojom bi se spriječila realizacija nezakonite odluke i time zaštitio budžet institucija BiH.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Trla baba lan..

16.10.2019 06:11

Ovo je najmanji dio problema, a onaj glavni, neformiranje SM.a, ostaje nekaznjen. Pa sta je g. Zvizdic mogao da uradi u ovakvim uslovima?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.10.2019 06:15

Pa ima li ijedan sto radi u institucijama da ne krsi zakon i da nanosi stetu nekoliko hiljada ili stotina hiljada maraka a da zato ne odgovara.Umjesto odgovornosti dobijaju bolji polozaj platu itd.kad ce narod da odkaze poslusnost takvim institucijama.Obicni narod za 50 ili 100 maraka maltretiraju i kaznjavaju a sta oni rade to je ok.

ODGOVORITE
Name

sokolac ciji li je

16.10.2019 06:19

hmmm..kako pa bas za Sokolac najvise..da li se kupuje Sokolac tudjim parama?

ODGOVORITE
Name

AR

16.10.2019 06:21

Ovaj Zvizdic I Sarovic su jedine dvije svijetle tacke u ovoj drzavi I probaju lopovi na sve moguce nacine da ih sklone da bi I dalje mogli da mesetare bez problema

ODGOVORITE
Name

Хахаха

16.10.2019 06:59

Да да зато оба тренутно имају 2 фотеље па мало су у једној, мало у другој и душкају ли душкају, чекајући тако нове изборе 2022 године.

Name

Re

16.10.2019 08:03

Pametni, Zvizdić i Šarović primaju jednu platu, bez obzira što su izbrani na dvije funkcije. A pogledajte SNSD botove tipa Vujičića...Imaju direktorsku poziciju plus plata poslanika i boga pitaj šta još. Ispeci pa reci.

Name

GP

18.10.2019 07:30

Gospodin još uvek vrši dve funkcije? Bravo

ODGOVORITE