I Francuska prekida izvoz oružja u Tursku

Francuska je večeras saopštila da obustavlja izvoz oružja u Tursku nakon što je Ankara pokrenula vojnu ofenzivu protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije.

Svijet 12.10.2019 | 22:07
I Francuska prekida izvoz oružja u Tursku
Francuska je druga zemlja koja se odlučila na ovaj potez, a to je prvo uradila Njemačka.

"Čekajući kraj ove ofenzive, Francuska je odlučila obustaviti sve planove za izvoz oružja u Tursku koje bi se moglo upotrijebiti u toj ofanzivi. Ova odluka odmah stupa na snagu", navedeno je u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova i odbrane.

Njemačka je zabranila izvoz oružja u Tursku s obzirom na tursku vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije, a savezna vlada neće izdati nove dozvole za svu vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji.

Ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer kazala je u petak da Njemačka očekuje od svih NATO partnera, uključujući i Tursku, da doprinosi stabilizaciji regije.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Okolić

12.10.2019 20:16

Turska štiti svoju naftu.

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.10.2019 01:47

Koje su to zapadne gnjide, kobojagi uveli smo im nekakve sankcije da se smire kurdi a ovamo im dali dozvolu da ih masakriraju. Ako mislite ozbiljno uvedite im cijela EU komplet embargo I na uvoz i izvoz i ne samo EU cio svijet pa da vidimo dokle ce ići.

ODGOVORITE
Name

U krug

13.10.2019 07:08

Zasto se ignorise cinjenica, da bilo koji predsednik Turske.Nikada nece dozvoliti stvaranje nekog "Kurdistana" u blizini svoje granice. Dobro. Jasno je da neka stanja jednima odgovaraju a drugima ne. Evo na primer. Turska se isprovocira do te mere i resi da usreci tamo neke. Dozvoli da tri miliona izbeglica iz svoje drzave krenu na put o kome sanjaju. Znamo da se ljudima retko, cak nikada ne ispunjavaju snovi.To se samo desava u bajkama a zivot nije bajka. Stignu oni tako do Balkana … I? Sta i? I sta onda? Hm onda... Cica mica i gotova prica.

ODGOVORITE
Name

kiki

13.10.2019 08:20

Kurdi su hrabar narod ali nisu imali dovoljno politicke pameti i vjerovatno su opet prokockali jednu idealnu mogucnost da stvore drzavu.Ne bode se sa rogatim i nevjeruje se prevarantima...ako ih ne mozes pobjediti, pridruzi im se.

ODGOVORITE