Okončan protest rudara u jami Stranjani

Vršilac dužnosti direktora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Edin Pašić izjavio je za Fenu da je okončan protest rudara pogona "Stranjani" te da, u skladu s odlukom od prije dva dana, danas i zvanično otpočinje proces zatvaranja te jame.

Bosna i Hercegovina 10.10.2019 | 12:15
Okončan protest rudara u jami Stranjani
"Svi rudari su definitivno napustili jamu i dole se nalaze samo inspektori. Već u toku današnjeg dana izvršit ćemo preraspodjelu 165 radnika iz tog pogona u preostala dva pogona - "Staru jamu" i "Raspotočje", kako smo sa sindikalnim predstavnicima i usaglasili prije dva dana", kazao je Pašić.

On najavljuje kako će preostalih 55 radnika pogona "Stranjani" ostati te raditi na izvlačenju opreme, ali da se zbog nerentabilnosti u njoj više neće kopati ugalj.

ZD RMU Zenica, koje ima oko 1.500 zaposlenih, u narednom će periodu proizvoditi ugalj samo u pogonima "Stara jama" i "Raspotočje". Od ranije su, takođe zbog nerentabilne eksploatacije, zatvoreni površinski kopovi "Mošćanica" i "Rača".

(Akta.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DRZAVLJANIN BIH I RS.

10.10.2019 10:55

E sad bi bilo dobro da u srpskoj radnici malo strajkuju za bolje standarde ukljucujuci i penzionere sindikati rs su korumpirani vlast je ustvari vlasnik sindikata, a ova povecanja placa i penzija su samo fantazija vlasti ili mokri snovi radnika i penzionera Federacija ode sa primanjima i penzijama gos.Cvijanovic

ODGOVORITE