"Orlovi" u Srbiji, van Beograda, poslije tri godine!

Ljubiša Tumbaković preuzeo je ideju Slavoljuba Muslina koji je popravljanje atmosfere u taboru "orlova" počeo utakmicama van Beograda. Tada su igrali u Užicu i Novom Sadu, a Srbiju već sutra očekuje meč u Kruševcu na stadionu "Mladost".

Fudbal 09.10.2019 | 20:02
"Orlovi" u Srbiji, van Beograda, poslije tri godine!
Odnos navijača prema fudbalskoj reprezentaciji Srbije uvijek je bio specifičan i složen, po pravilu pun kritike, ali i ljubavi, koja doduše (pre)često zahladi zbog iznevjerenih očekivanja.

Svakim porazom ili aferom "orlovi" su gurali navijače od sebe, ali čini se da su spremni za novo primirje.

Poslije teškog poraza od Ukrajine (0:5) i praktično ostajanja bez šanse za direktan plasman na EURO 2020, došlo je do smjene selektora Mladena Krstajića i dolaska iskusnijeg Ljubiše Tumbakovića, koji je i te kako svjestan da je podloga za bolje rezultate i "zdravija" atmosfera, kako u svlačionici, tako i među narodom koji ponovo nema povjerenje u fudbalere.

Otvorenijeg stava prema medijima i sve češćim navijačkim akcijama, poput posjete školama, FSS je pokazao spremnost da pruži ruku narodu, a posebno konkretan korak u tom smislu može se smatrati prijateljski meč sa Paragvajem (četvrtak, 20.45).

Fudbalski savez Srbije odlučio je da upražnjen FIFA termin iskoristi za odigravanje utakmice, iako je često u prethodnih nekoliko godina znao i da ga 'preskoči', a zanimljivo je da će ovo biti prvi prijateljski meč koji su 'orlovi' odigrali pred domaćim navijačima poslije čak tri godine.

Još interesantnije jeste da će biti odigran u Kruševcu, nadajući se da će i ljudi iz unutrašnjosti pružiti podršku koja je posebno zahladila u Beogradu.

Tokom ljeta je zamijenjen veliki broj terena u Srbiji tako da su stvoreni uslovi da fudbalska reprezentacija može da igra prijateljske utakmice i van Beograda i da igrači ne brinu o eventualnim povredama. Podsjetimo, najavljen je i Nacionalni stadion u Surčinu...
Sličnom metodom kao Ljubiša Tumbaković poslužio se i Slavoljub Muslin čiji je mandat na klupi "orlova" počeo utakmicama u Užicu i Novom Sadu, pobjedama nad Kiprom i Izraelom, gdje se postepeno popravljala atmosfera iz prethodnog perioda, poslije neuspeha u kvalifikacijama za EURO 2016, što je takođe doprinijelo plasmanu na Mundijal 2018.

Prethodnih godina je FSS znao prijateljske utakmice obično da igra u gostima, vjerovatno i zbog finansijskog aspekta, ali bi ovakve prilike i nastupi pred publikom koja se uželjela velikih mečeva mogli da budu važniji od novčane injekcije.

"Orlovi" u mandatu Mladena Krstajića nisu nijednom igrali prijateljsku utakmicu u Srbiji, gostovali su Njemačkoj u Volfsburgu, dok su i utakmice protiv Bolivije, Čilea, Nigerije, Maroka, Južne Koreje i Kine igrali na neutralnim lokacijama ili gostima, pa je možda i to doprinijelo "udaljavanju" nacionalnog tima od navijača koji nisu toliko česti bili ni na stadionima u takmičarskim mečevima.

Vrijedi istaći da je prije ovoga došlo i do pomirenja sa Lukom Milivojevićem, Matijom Nastasićem i Nikolom Maksimovićem, pa je poslije sve idealnijih uslova i smanjenja spoljnih faktora koji "okružuju" reprezentaciju vrijeme i za ono najvažnije što popravlja odnos sa navijačima.

Rezultati!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar