EK: Zagorac lomio, Novica slomio Turke!

Fenomenalni Zagorac vodio Partizan do trijumfa protiv Tofaša! Košarkaši Partizana pobedili su Tofaš 93:80, u drugom kolu grupe B Evrokupa.  Tofaš je bio nezgodan rival, ali je Trinkijerijev tim na vreme "stegao" odbranu i pobedio uz energiju 10. 000 navijača.  Ovaj Partizan ima herca: Radetove čarolije uništile Tofaš! Crno-beli igrali loše u prvom poluvremenu, ali uspeli da preokrenu u nastavku - 93:80.

Košarka 08.10.2019 | 22:15
EK: Zagorac lomio, Novica slomio Turke!
Izabranici Andree Trinkijerija ostvarili su važan trijumf i posle dva odigrana meča imaju maksimalan učinak.

Crno-beli su utakmicu prelomili u poslednjoj četvrtini u kojoj su kolektivno odigrali fenomenalno i na kraju zasluženo slavili.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Rade Zagorac sa 26 poena, pet skokova, dve asistencije i dve ukradene lopte (indeks 35). Odličan je bio i Veličković koji je imao 15 poena, sedam skokova i četiri asistencije, kao i Volden koji je dobro razigravao ekipu – 12 poena i sedam asistencija.

Goste je predvodio Devin Vilijams sa 18, dok su Vajt i Filip ubacili 16.

Tofaš je bolje otvorio utakmicu, Vilijams i Filip bili su raspoloženi i Partizan se brzo našao u dvocifrenom zaostatku. Crno-beli su nešto slabije pristupili utakmici i to se odmah na semaforu (15:27).

Vicešampion Srbije imao je bolju energiju tokom druge četvrtine, međutim sve do završnice nisu uspeli da uhvate priljučak.

Tofaš je dobro igru s kraja prve deonice preneo u nastavak meča, ali su u poslednja dva minuta 2/4 popustili i Partizan je, zahvaljujući sjajnoj igri Zagorca, uspeo da dođe na -4 (45:49).

Crno-beli bolje su otvorili treću četvrtinu, u kojoj se i publika više uključila u igru. Međutim, Tofaš je uspeo da izdrži nalez Partizana i pred poslednju deonicu ušlo se sa rezultatom 64:64.

Dobru energiju iz trećeg kvartala Partizan prenosi u četvrti. Zagorac je igrao odlično, potom je Novica nastavio u istom ritmu i crno-beli su uspeli da slome otpor rivala.

Na dva minuta do kraja najtrofejniji košarkaški klub na ovim prostorima imao je dvocifrenu prednost i tu je bio kraj meča.

Partizan je odigrao odlično drugo poluvreme dobivši ga rezultatom 48:31, i zasluženo ima maksimalan učinak posle dva odigrana kola.

Crno-beli narednu utakmicu igraju protiv Lijetuvos Ritasa u Litvaniji.

Nije bilo lako, ali nije bilo ni drame!

Partizan - Tofaš 93:80 (15:27, 30:22, 21:17, 27:14)

Na premijeri crno-belih pred domaćim navijačima, turski tim je bolje počeo, vodio i 14 poena (29:15), ali je Andrea Trinkijeri imao ipak jače adute!

Na terenu, to su bili odlični Rade Zagorac, koji je sa 26 poena smanjivao minus gostiju, pouzdani Novica Veličković (15), koji je u najvažnijim trenucima rutinski rešavao situacije u reketu i takođe zapaženi Kori Volden, koji je birao prava rešenja, ubacivao trojke i sa 12 poena i sedam asistencija gurao tim ka trijumfu.

Na tribinama, Partizanova snaga bila je u grlima 9.854 navijača, koji su napravili sjajan ambijent i u nekoliko trenutaka podsetili na dane velikih evropskih pobeda crno-belih u Štark areni, novom domu Trinkijerijevog tima.

Italijanski stručnjak bio je ljut na startu meča, a nasmejan na kraju. Njegov tim se izborio sa odličnim šuterima gostiju poput Di-Džeja Vajta, Tarika Filipa (po 16 poena) i Meta Lodžeskog (14), ali i sa snažnim, dominantnim centrom Devinom Vilijamsom (18 poena), koji je ovog puta Beogradu pokazao pravo lice, za razliku od prošlosezonskih, bledih nastupa u dresu Budućnosti.

Dok je meč odmicao, crno-beli su nalazili rešenja i za "unutrašnju" i za "spoljnu" igru rivala, pa su uz sve glasniju podršku navijača potvrdili prošlonedeljni brejk u Veneciji i ostvarili drugu pobedu u Evrokupu.

"Mi smo tim, iz kojeg iskaču pojedinci. Večeras sam to bio ja, ali bio je i Jaramaz i ostali", rekao je Zagorac posle meča u kojem je u najvažnijim trenucima bio tu da preuzme odgovornost, pogodi trojku (4/7 za tri), realizuje kontru ili da odigra dobru odbranu, koja je budila halu kao i pogoci crno-belih.

Veoma dobar početak sezone za njega, kao i za čitav Partizanov tim, koji je i večeras nastupio bez pomoći krilnog centra Rašona Tomasa. On je dobio udarac u duelu protiv Venecije i zato je prošlog vikenda "preskočio" i gostovanje Igokei. 

Pred Trinkijerijevim timom sada je kratak odmor, pa priprema za nastavak serije gostovanja, jer će u subotu igrati protiv Primorske u Sloveniji, a za nedelju dana će nastupiti u Litvaniji, na parketu Ritasa.



Partizan može bolje, ali Partizan ne gubi. Opet je poput "dizelaša" krenuo malo sporije, ušao u minus od 12 poena, nije bilo Rašona Tomasa, atmosfera u Areni je takođe malo uticala na sve, ali opet je Partizan meč završio sa uzdignutim rukama! Ovaj Partizan ima herca i to ga je odvelo do pobede od - 93:80.

Uvek ima neko da povuče, a večeras je bilo više kandidata. Posebno u drugom poluvremenu.

Zagorac, Jaramaz, Gordić, Veličković, Volden sa onom trojkom… Menjale su se vođe na parketu, pa je i izuzetno precizni Tofaš na kraju morao da položi oružje pred oko 9.000 navijača u Areni. A jako dobro se borio. Briljirao je pomenuti Zagorac sa 26 poena i odličnom igrom u drugom poluvremenu, dobrim šutem s distance uspeo da sačuva svoj tim i prelomi žilavi Tofaš.

Jako teška utakmica po Partizan. U poslednju deonicu seušlo s rezultatom 66:66, Tofaš je otišao i na četiri poena prednosti, ali je onda Rade Zagorac uključio turbo-brzinu i tako postao meč-viner. Voldentrojkom, te Parahovski i Veličković zakucavanjima su samo najavili konačan ishod.

Moglo je da ode na obe strane, ali se na kraju sve dobro završilo po Trinkijerijev tim koji je sada na skoru 2-0 u Evrokupu i bez poraza u sezoni.

Još na startu Partizan je ušao stegnuto, kao da je malo bio impresioniran atmosferom u Areni, a i jedan i drugi klub su do poena dolazili unutrašnjom igrom. Inače, Partizan je i na ovoj utakmici, kao i u Laktašima, igrao bez Rašona Tomasa što je bila otežavajuća okolnost po tim Andree Trinkijerija. Tofaš je na startu odlično šutirao, a odbrana Partizana nije bila na svom nivou od samog starta, pa su gosti dosta bolje otvorili meč, pre svega Filip i Vajt. Sve je to prekinuo Volden važnom trojkom, pre svega za samopouzdanje Parnog valjka koje je bilo krhko, kao da su igrači bili impresionirani atmosferom i igranjem u Areni.

To je Tofaš iskoristio i posle trojke koju je ubacio Lodžeski turski tim je vodio s 19:9. Vilijams je dominirao ispod koša protiv nižeg Mozlija, a Partizan je samo u prvoj četvrtini primio 27 poena. Umesto Tofaša, Arena je progutala Partizan na početku. Gordić je dobrim prodorima pokušavao da razdrma anemične saigrače, Zagorac je to nastavio, Veličković dao trojku, pa još jednu - i to je već izgledalo malo bolje u napadu, dok je odbrana bila konstantno loša, pa su Vajt i Ermiš davali trojke i držali veliku prednost na strani Tofaša.

Ništa Partizan nije mogao da odbrani, primio je 42 poena za 16 minuta igre, gosti šta god da su gosti bacili ka košu to je ušlo, pa je Partizan mogao da bude i prezadovoljan sa rezultatom 45:49 na poluvremenu, a za to je bio zaslužan i Zagorac dobrom igrom pri kraju druge deonice kada je povezao pet poena.

Koliko je na startu smušeno delovao, koliko je Tofaš sve pogađao, imao je Trinkijerijev tim dobru podlogu za sve ono što sledi u nastavku, da dođe do eventualnog preokreta. Partizan je prvi put na meču poveo u trećoj deonici posle trojki Zagorca i Jaramaza i mogli su lakše da dišu jer su konstantno bili u minusu, pa i do 12 poena u prvom poluvemenu. Toliko je bilo izjednačeno da se u poslednju deonicu ušlo s rezultatom 66:66... 

Pored najboljeg pojedinca na meču Zagorca blistali su i Novica Veličković sa 15, te Nemanja Gordić i Torijan Volden sa po 12 poena. Na drugoj strani četvorica košarkaša Tofaša bili su dvocifreni, a prednjačio je Di Džej Vilijams sa 18 koševa. 

PARTIZAN - TOFAŠ 93:80 (15:27, 30:22, 21:17, 27:14)

Dvorana: Štark arena.
Gledalaca: 9.000.
Sudije: Danijel Erezuelo, Jakub Zamojski, Gitis Vilius.

Partizan: Volden 12 (4/5 za tri, 7 as), Zagorac 26 (4/7 za tri, 5 sk), Pejdž, Gordić 12, Parahovski 6, Jaramaz 8, Miletić, Veličković 15 (7 sk, 4 as), Birčević 3, Janković 2, Pejners 3, Mozli 6.

Tofaš: Mustafa, Durmaz 5, Aksu, Ugurlu 7, Ermiš 2, Tuna, Vajt 16 (4/7 za tri), Satir, Filip 16 (6 sk, 8 as), Lodžeski 14, Vilijams 18, Jašar 2.

Evrokup, drugo kolo:

Grupa B:

Partizan – Tofaš 93:80 (15:27, 30:22, 21:17, 27:14)

sreda:

18.30 Lokomotiva K. – Venecija
20.45 Limož – Ritas



Darušafaka najavila povratak u Evroligu! Tim iz Istanbula slavio i protiv Nantera.

Nemaju zvezde evropske košarke kao nekad, ali Darušafaka bi mogla da predstavlja strah i trepet za sve rivale u Evrokupu. Tim iz Istanbula potvrdio je visoke ambicije, možda i povratak u Evroligu, pošto je kao domaćin slavio protiv Nantera sa 72:65.

Na taj način Darušafaka je posle dva odigrana meča zadržala stopostotan učinak. Turski predstavnik je pre sedam dana bio bolji od Cedevite Olimpije.

Darušafaka je dobila večerašnji meč zahvaljujući odličnoj odbrani. Turci su totalno limitirali najbolje igrače Nantera i strpljivo gradili prednost. O igri francuskog predstavnika najbolje govori sledeći podatak. Nanter je za dva poena šutirao mršavih 25,6 posto (10/39), nisu se proslavili ni izvan linije 6,75 (11/29).

Dačka je do velike prednosti stigla već posle prvih 10 minuta. Tada je domaćin imao plus deset. Nanter je pokušavao, približavao se, ali je tim iz Istanbula odbijao sve. Darušafaka je jednostavno imala više raspoloživih igrača.

Hamilton je na kraju postigao 15 poena uz sedam skokova za domaće, Džons je bio još bolji sa 16 poena i devet skokova.

Na drugoj strani usamljen je bio Mur sa 21 poenom.

Omić blizu dabl-dabl učinka! Huventud siguran protiv Breše – 81:68.

Huventud je loše počeo sezonu u Evrokupu, ali tim satkan od evroligaških veterana morao je da pokaže reakciju. Prepelič, Alen Omić, Harangodi i Zisis... To su bili igrači koji su timu iz Badalone doneli premijerni trijumf. Breša je dugo odbijala da baci peškir, ali je na kraju morala da potpiše kapitulaciju – 81:68

Nije to bio meč visokog intenziteta, daleko od evroligaškog nivoa. Pamtiće se samo trijumf domaćina. Breša je prvo poluvreme odigrala odlično, i otišla sa minimalnom prednošću na odmor. Međutim, odlučila je duža klupa domaćina. Tokom svih 40 minuta konstantan je bio samo Prepelič koji je meč završio sa 24 poena. Ostali aduti Huventuda pojavili su se kada je bilo najvažnije. Tu, pre svega, mislimo na nekadašnjeg centra Crvene zvezde i Budućnosti Alena Omića. Nekadašnji reprezentativac Slovenije bio je blizu dabl-dabl učinka. Razgoropadio se u poslednjoj četvrtini kada je ubacio većinu od svojih 12 poena (dodao je još osam skokova). Breša je dugo držala glavu iznad vode, ali još kada se razigrao Harangodi... Pogodio je bivši član Unikahe neke  teške šuteve i prelomio meč.

Kod gostiju najefikasniji je bio Abas sa 15 poena.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar