Vlasnici Milana dali zeleno svjetlo za dolazak Spaletija!

Garsija i Pioli rezervne opcije. . .  Milan ponovo menja: Inter nije sputavao svog trenera da preuzme "rosonere"? Od odlaska Alegrija u januaru 2014. na klupi slavnog kluba sedeli su Tasoti, Sedorf, Inzagi, Mihajlović, Broki, Montela, Gatuzo i Đampaolo, kom Rejna izgleda nije sačuvao posao u subotu na "Marasiju".

Fudbal 07.10.2019 | 21:56
Vlasnici Milana dali zeleno svjetlo za dolazak Spaletija!
Pobeda na mišiće protiv Đenove u potpuno ludom meču koji je mogao i drugačije da se završi nije ni za mrvicu popravila poziciju trenera Marka Đampaola u Milanu.

I dalje se očekuje da Milan tokom pauze za reprezentativni fudbal uruči otkaz Đampaolu i dovede novog trenera. Jednostavno, niko više ne veruje da Đampaolo može da bilo šta izvuče od ovog tima, a nije se mnogo ni potrudio da nešto promeni.

Već danima se spekuliše imenima njegovog naslednika, ali problem je što vlasnici kluba, američki fond Eliot, ne žele da zavuku ruku u džep. Svesni su da će morati da plaćaju obeštećenja Đampaolu posle otkaza, pa su zato izbegavali da dovode neko skupo ime. Ipak, i njima je jasno da je đavo odneo šalu i najnovije vesti glase da su dali zeleno svetlo za dovođenje Lučana Spaletija.

Iskusni Italijan koji i dalje prima platu od Intera na ime prevremenog otkaza prošle sezone čeka ponudu Rosonera i nema nameru da spušta cenu dok mu redovno stižu uplate iz Intera. A od Intera zarađuje preko 4.000.000 evra godišnje što je za Milan priličan trošak. Ipak, Amerikanci iz Eliota su sada spremni da plate Spaletiju ono što mu sleduje od Intera kako bi se on oslobodio ugovora sa gradskim rivalom. Smatraju da će Spaleti ima iskustva i kvaliteta da izvuče maksimum iz tima Milana koji je po proseku godina najmlađi u Seriji A.

Druge opcije su Rudi Garsija čiji dolazak forsira sportski direktor Riki Masira koji je sa njim radio u Romi. Pominje se i Stefano Pioli koji je favorit da nasledi Di Frančeska u Sampdoriji, ali čeka rasplet u Milanu jer mu je angažman na San Siru atraktivnija opcija.

Okruglo 130 dana od kako je ključeve svlačionice u centru "Anđelo Morati" predao deset godina mlađem kolegi Antoniju Konteu i ostao trener Intera bez ingerencija u radu sa prvim timom, Lućano Spaleti obratio se vlasnicima kluba sa specifičnim zahtevom.

Pozvan da preuzme sastav gradskog rivala Milana, odnosno nasledi Marka Đampaola posle njegovih sedam nastupa na klupi "rosonera", 60-godišnji taktičar iz Ćertalda kraj Firence morao je prvo da raskine ugovor koji ga sa "nerazurima" veže do juna 2021. godine.

Prema poslednjim informacijama iz Lombardije, izgleda da vlasnici i direktori Intera nisu previše "zatezali" u razgovorima, s obzirom na to da je Konteovom prethodniku sledovalo oko 15 miliona evra u narednih godinu i po dana, tako da bi tokom ove sedmice rezervisane za UEFA kvalifikacije trebalo da bude zakazana promocija trećeg trenera Milana ove godine.

Đampaolo, 62-godišnjak koji je posle odličnih rezultata sa Sampdorijom dobio priliku prošlog juna umesto legende kluba, Đenara Gatuza, ostvario je dramatičnu pobedu nad Đenovom u subotu na "Marasiju" - u utakmici sa četiri crvena kartona - ali, način na koji je ekipa igrala i u 7. kolu Serije A nije, izgleda, zadovoljila jednu od najvećih legendi sedmostrukog prvaka Evrope, Paola Maldinija.

Spaleti je kao trener Intera prošle sezone zabeležio obe pobede nad Gatuzovim "rosonerima" - 0:1, golom Ikardija u 90. minutu, pa burnih 3:2 na proleće u jednoj od boljih "madunina" u poslednjoj deceniji.

Milanski novinari navode da će ekipu, koja ne nastupa ove sezone u evro-kupovima, preuzeti nekadašnji trener Sampdorije, Udinezea, Rome, Zenita i Intera, koji je tokom dve sezone na "Đuzepe Meaci" zabeležio 90 utakmica, 46 pobeda, 24 remija, 20 poraza i nijedan trofej.

Ipak, u burnoj sezoni 2018/19, Spaleti je uspeo da vrati trostrukog prvaka Evrope u Ligu šampiona, pritom rešavajući brojne sukobe u svlačionici, sa naglaskom na one koje je izazivao kapiten Mauro Ikardi.

To za novog sportskog direktora, Bepea Marotu, nije bilo dovoljno da Spaleti uđe i u treću od četiri sezone ugovora, pa je dogovoreno da ostane na platnom spisku i prepusti ulogu šefa struke Marotinom nekadašnjem saradniku iz zajedničkih dana u Juventusu, Konteu. Ta saradnja lansirala je "nerazure" na prvo mesto Serije A sa svih šest pobeda sve do sinoć odigranog 200. "derbija Italije" u kom je upravo Juve naneo prvi poraz Interu u prvenstvu i to na sred "Meace".

Kada pauza za kvalifikacije za EURO 2020 bude okončana, svi su izgledi da će se pored iste aut linije, samo sa suprotne strane igrališta, vratiti veteran Serije A i osvajač dva Kupa i jednog Superkupa sa Romom, Spaleti.

Ono što će Milaniste zabrinuti u iščekivanju devetog trenera ekipe od smene Masimilijana Alegrija u januaru 2014. je Spaletijev skor sa Juventusom, koji ne nagoveštava da će "rosoneri" biti ravnopravni u duelima sa najjačim klubom u Italiji poslednjih osam godina: 2-5-20.

To, naravno, u ovom trenutku nije prioritet za posrnulog džina sa "San Sira", već konsolidacija, zbijanje redova i povratak na evropsku scenu, a upravo to su ciljevi koje je Spaleti ispunio tokom dve sezone na klupi preko puta.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar