PL BiH: Borac razbio Želju!

Nadmoćni Borac deklasirao Želju na Gradskom! Sjajna predstava Banjalučana u derbiju 12. kola Premijer lige BiH. Saša Kajkut, Marko Mirić i Marko Jovanović pogađali za ubjedljiv trijumf pred odlazak na reprezentativnu pauzu.

Fudbal 07.10.2019 | 08:00
PL BiH: Borac razbio Želju!
Sjajna partija Borca i ubjedljiv trijumf protiv Željezničara 3:0 na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Ekipa Branislava Krunića odigrala je možda i najbolji meč u dosadašnjem dijelu prvenstva, potpuno nadigrala četu Amara Osima i golovima Saše Kajkuta, Marka Mirića i Marka Jovanovića upisala više nego ubjedljiv trijumf protiv ekipe koja je do ovog kola bila jedina neporažena u ligi, te u sjajnom raspoloženju dočekuje predstojeću reprezentativnu pauzu.

BORAC - ŽELJEZNIČAR 3:0 (1:0)
/Kajkut 9, Mirić 85, Jovanović 90+1/

Borbeno su igrali Borca ušli u susret od prvog minuta i stigli do ranog vođstva.

Fenomenalni Stojan Vranješ poslao je izuzetno precizan pas prema Kajkutu, koji je krenuo ka golu Erića, te sa 20-ak metara efektno završio kontranapad domaćih.

Uslijedio je period igre u kojem je Željezničar imao terensku inicijativu, ali do odlaska na odmor gosti iz Sarajeva nisu niti jednom uspjeli zaprijetiti golu Mladena Lučića.

Sjajni Stojan Vranješ, najbolji strijelac Borca ove sezone, večeras nije uspio da se upiše u strijelce, ali je zabilježio dvije maestralne asistencije.

Nije Željezničar večeras ličio na ekipu koja je na prethodnih 11 prvenstvenih mečeva zabilježila šest pobjeda i pet remija, te u dosadašnjem toku prvenstva primila samo 10 pogodaka.

Pokušavali su "plavi" doći do izjednačenja, držali loptu u svom posjedu, ali nikako nisu uspjeli pronaći pukotinu u posljednjoj liniji Borca.

Iskoristili su to domaći i pet minuta prije kraja postigli i drugi gol.

Svega par trenutaka nakon što je ušao u igru, Marko Mirić našao se u odličnoj poziciji, nakon još jedne fenomenalne asistencije Vranješa, te postigao prvenac u "crveno-plavom" dresu.

Tada je mnogobrojna publika na Gradskom stadionu već mogla početi da slavi, a kada je Marko Jovanović u prvom minutu nadoknade pogodio za visokih 3:0, izazvao je erupciju oduševljenja pred oko 6.500 gledalaca.

Prethodno je Srđan Vujaklija, koja je nakon drugog gola zamijenio odličnog Sašu Kajkuta, bio u prilici da postigne gol, ali je odbrana Željezničara uspjela da interveniše, pa je Erić poslao loptu u korner. Ipak, nakon tog prekida postavljen je konačan rezultat.

Borac je tako pred odlazak na reprezentativnu pauzu stigao do 18. boda, te je prešao u gornji dio tabele, dok Željezničar poslije prvog neuspjeha u sezoni zauzima treće mjesto sa 23 boda, jednim manje od prvoplasiranog dvojca Tuzla siti - Sarajevo.

BORAC: Lučić, Radulović (89. Bosančić), Jovanović, Kajkut (86. Vujaklija), Crnov (82. Mirić), Ćosić, Milutinović, Dujaković, Vranješ, Janičić, Ziljkić. Trener: Branislav Krunić.

ŽELJEZNIČAR: Erić, Stevanović, Pavić, Krpić (64. Štilić), Ramović (74. Zajmović), E. Zec, Alispahić, Sadiković, Bojo, Osmanković (46. Veselinović), Sipović. Trener: Amar Osim.

Mladost ispustila 2:0 i remizirala sa "rođenima"! Mladost je nakon prvog poluvremena vodila sa 2:0, ali je u finišu spašavala i uspjela spasiti makar bod.

Mladost iz Doboja kod Kaknja u 12. kolu BHT Premijer lige remizirala je na svom terenu protiv mostarskog Veleža rezultatom 2:2 (2:0).

Mladost je nakon prvog poluvremena vodila s 2:0, ali je u finišu spašavala i uspjela spasiti makar bod.

Domaći su u vodstvo stigli u momentima kada je terensku inicijativu imao Velež.

Nakon kornera u 15. minuti, loptu je na oko 20 metara od gostujućeg gola zahvatio te iz voleja šutirao Matthias Fanimo i pogodio za 1:0. Prethodno je golman Adnan Bobić bio odbranio dobar šut upravo Fanima te skrenuo loptu u korner, iz kojeg su domaćini i poveli.

Domaćini su na 2:0 povisili u 28. minuti, kada je precizan bio Amer Hiroš.

Velež je u 38. minuti zaprijetio preko Ubirtana Brandaoa, čiji je šut golman Emil Velić skrenuo u korner. Velić je u korner skrenuo šut Brandaoa i u 41. minuti pa se na odmor otišlo pri rezultatu 2:0 za Mladost.

Velež je golovima Brandaoa u finišu drugog poluvremena uspio poravnati. Brandao je smanjio u 84. minuti na 2:1, a u 89. minuti postavio i konačnih 2:2.

''Mogu samo biti zadovoljan rezultatom, jer smo gubili s 0:2. Prvo poluvrijeme nismo, praktično, ni postojali na terenu. Jesmo mi igrali, ali smo griješili'', kazao je trener Veleža Feđa Dudić, koji je dodao kako su domaćini, praktično, iz dva ulaska u šesnaesterac postigli i dva gola.

On je napomenuo kako su se domaćini odlučili na odugovlačenje igre te čuvanje rezultata, što im se, kako je kazao, ''obilo o glavu''.

''Da su težili igrati, možda bi nas i pobijedili. Mi možemo biti zadovoljni rezultatom, a iz svega ćemo izvući pouku.Odmorit ćemo se u pauzi i spremno dočekati derbi protiv Zrinjskog, za koji se živi'', kazao je Dudić.

Mladost je u 1. kolu slavila kod Veleža u Vrapčićima s 3:1, kada je trener mostarske ekipe bio njihov sadanašnji trener Ibro Rahimić, koji je na pres-konferenciju nakon utakmice poslao svog pomoćnika Elvedina Beganovića.

''Slažem se s kolegom da smo igrali dva različita poluvremena,mi smo bili bolji u prvom, oni u drugom.Mislim da su obje ekipe danas zaslužile po bod, ali da je i jedna i druga ekipa pobijedila, ne bi bilo nezasluženo'', kazao je Beganović.

Beganović je istakao kako još ništa nije izgubljeno i da, uprkos tome što su pretposljednji te imaju samo devet bodova, nastavljaju borbu za opstanak.

PREMIJER LIGA BiH - 12. KOLO:

Mladost - Velež 2:2 (2:0)
/Fanimo 16, Hiroš 29 - Brandao 84, 89/

Borac - Željezničar 3:0 (1:0)
/Kajkut 9, Mirić 85, Jovanović 90+1/

Odigrano u subotu:

Čelik - Široki Brijeg 2:0 (0:0)
/Mahmutović 83, 90+1/

Radnik - Sloboda 3:2 (2:2)
/Beganović 21 a.g., Mekić 35, Karić 71 - Smajić, Pršeš 42 pen/

Tuzla siti - Zvijezda 09 3:0 (0:0)
/Ramić 53, Stanišić 59 a.g., Burić 72/

Zrinjski - Sarajevo 0:0

TABELA: Tuzla siti 24, Sarajevo 24, Željezničar 23, Radnik 21, Zrinjski 20, Čelik 16, Borac 18, Široki Brijeg 14, Sloboda 13, Velež 12, Mladost (-1) 9, Zvijezda 09 3.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar