ABA: Igokea promašila produžetak, Partizan slavio!

Sa "plus 13" na "minus 1", pa uz mnogo sreće do pobede pre produžetaka. Von i Lešić promašili šuteve za dodatnih pet minuta. Domaći bez trenera Trifunovića, gosti bez najkorisnijeg igrača Superkupa, Tomasa.  Mornar slavio u Zagrebu! Barani na startu ABA lige pokazali klasu i slavili na gostovanju Ciboni 92:88!

Košarka 06.10.2019 | 00:05
ABA: Igokea promašila produžetak, Partizan slavio!
Partizan se provukao u Laktašima, Von i Lešić promašili produžetak! Velike muke crno-belih na otvaranju sezone u ABA ligi.

Rašad Von imao je šut za produžetak u prvoj utakmici u karijeri van granica SAD.

Nije pogodio.

Sava Lešić imao je skok u napadu i pokušaj "iz odbojke" za produžetak u utakmici sa klubom čiji je dres nosio dva puta u karijeri.

Ni on nije pogodio.

Posle svega, ostalo je : Igokea - Partizan 73:75 (25:26, 13:17, 19:19, 16:13) u derbiju 1. kola ABA lige, u kom su crno-beli nastupajući bez povređenog Rašona Tomasa imali 13 poena razlike u trećoj četvrtini (40:53), a plavo-beli izborili povratak i vođstvo bez prisustva prvog trenera Aleksandra Trifunovića i, na kraju, ostali kratki za jedan koš.

Teško je odrediti potez koji je rešio susred pred punim tribinama dvorane u Laktašima.

Međutim, ali teško i da bi ekipa trenera Andree Trinkjerija, posle osvajanja ABA superkupa i "brejka" na otvaranju Evrokupa, savladala i srčani sastav predvođen Trifinim asistentom, Markom Baraćem, da Nikola Janković na 70 sekundi do kraja nije uradio ono što se od njega uglavnom - ne očekuje.

Ostavljen sam na 45 stepeni, krilni centar crno-belih podigao se na prvu trojku na utakmici i pogodio za 70:74, minut nakon što je promašio oba penala i tako prekinuo period od preko TRI minuta igre bez postignutog poena na obe strane.

Oliver Stević, jedan od pokretača Igokeinog povratka sa 13 razlike, pogodio je na 4:26 do kraja samo jedno slobodno bacanje posle još jedne trojke "iz prve", Nemanje Gordića za 69:71, posle čega je "minus 1" za domaćina važio sve do Jankovićevog pogotka van linije 6,75 i bega na četiri poena prednosti.

Iako je isti igrač u narednom napadu faulirao Vaidasa Karinijauskasa pri šutu za tri, Litvanac je podlegao pritisku i ubacio jedan od tri penala na 55 sekundi do kraja, nakon čega Barać nije želeo penal završnicu i bio u pravu, jer je borbeni Lešić "mismeč" situaciju sa Gordićem rešio ukradenom loptom pleju crno-belih i posedom za svoj tim koji je umalo doveo do potpunog preokreta.

Prve poene na susretu Kinan Evans ubacio je na 20 sekundi do kraja za 73:74 i potom brzo faulirao Korija Voldena, koji je pogodio tek iz drugog pokušaja i ponudio domaćinu dve opcije na 15 sekundi do poslednje sirene: šut za tri i pobedu ili šut za dva i produžetak.

Von se odlučio za prodor ulevo i šut sa jedne noge, koji je o tablu stigao samo do "prvog obruča", a Lešić iz 21. ofanzivnog skoka ekipe na utakmici (!?) nije uspeo da vrati loptu u mrežicu i ekipe na centar.

Usledilo je slavlje košarkaša i navijača Partizana, dan posle rođendana kluba, koji je rolnama i transparentima proslavljen i u dan kasnije u predgrađu Banjaluke.

Crno-bele, koji su sezonu otvorili osvajanjem ABA superkupa prethodnog vikenda u Zagrebu i pobedom u Veneciji na otvaranju Evrokupa u utorak uveče, u utorak od 20 časova očekuje i premijera pred beogradskom publikom: duel sa Tofašom u Evrokupu, a potom i drugi susret sa novajlijom u ABA ligi, Primorskom.

Beograđani su imali nesvakidašnji doček u Republici Srpskoj, u koju je doputovao i povređeni predsednik kluba Ostoja Mijailović, koji se na štakama pojavio u dvorani.

Domaće, nažalost, nije predvodio prvi trener Aleksandar Trifunović, koji se u Beogradu oporavlja od moždanog udara. Odmenjivaće ga asistent Marko Barać, koji je u najavi ovog susreta istakao da je Trifa u kontaktu sa stručnim štabom i igračima.

"Trener je u svakodnevnom kontaktu sa mnom, sa stručnim štabom i igračima. Gleda da nam svima pomogne razgovorom, savetima, predlozima i sa te strane osećamo njegovo prisustvo. Igrači će imati motiv više da igraju za njega", rekao je Barać.

"Na prvom mestu, želim brz i potpuni oporavak Trifi. Svi navijamo za njega i nadamo se uspehu. To je prvo i najvažnije", rekao je trener crno-belih, Andrea Trinkjeri.

Može Partizan i bez Rašona Tomasa, ali ne ide to kao med i mleko. Andrea Trinkijeri se odlučio da odmori najkorisnijeg igrača sa prošlonedeljnog Superkupa ABA lige i to mu se ove subote, ipak, nije obilo o glavu. Mučio se Partizan u Laktašima, nije to ličilo ponajbolje, naročito u odbrani, ali je pobeda proslavljena. Novica Veličković je tako bez obzira na sve imao razlog da nabaci osmeh na lice na svoj rođendan - 75:73.

Utakmica je bila rešena nakon velike drame, pošto su Von i Lešić imali šansu da odvedu Igokeu do produžetka, pošto je prethodno Volden promašio jedno od dva slobodna bacanja. Partizan je, ipak, uspeo da sačuva živu glavu i odnese veoma važan trijumf na startu ABA lige.

Najveći doprinos u ekipi Partizana danas dao je Ognjen Jaramaz, koji je bio odličan na šutu sa distance, naročito u uvodnom delu utakmice i na kraju je upisao 13 poena. Dvocifren je samo još bio Kori Volden, koji je došao do 11 ubačenih poena. Sa druge strane, već pomenuti Rašad Von mogao je da postane pravi junak Igokee, pošto je susret završio sa nestvarna 22 poena. Odličnu rolu imao je i Aleksandar Cvetković, koji se domaćoj publici u novoj sezoni predstavio sa 16 ubačenih poena.

Partizan je u utakmicu krenuo sa Voldenom, Zagorcem, Jaramazom, Veličkovićem i Jankovićem u startnoj petorci, što je bio jasan nagoveštaj da će trener Andrea Trinkijeri malo promešati karte nakon naporne košarkaške nedelje. Ali nije se to mnogo odrazilo na igru Partizana na početku meča, pošto su crno-beli bili izuzetno raspucani u uvodnom delu utakmice. Doduše, sasvim dobro se držala i Igokea, koja je zahvaljujući dobrom šutu sa distance održavala priključak.

Trojke su pljuštale na sve strane. U ekipi Partizana naročito raspoložen je bio Ognjen Jaramaz koji je sa distance pogađao čak tri puta, dok je sa druge strane „sipao“ Von. Veoma kvalitetna košarka igrala se u završnom delu prve deonice, a epilog je takav da je nakon uvodnih deset minuta košarke prednost imao Partizan – 26:25.

Potpuno druga priča viđena je na startu druge četvrtine. I jedni i drugi zategli su odbrane do maksimuma, pa poeni za obe ekipe gotovo da su bili misaona imenica. Za uvodna četiri minuta ove deonice viđena su samo četiri poena, a Igokea poene iz igre nije postigla čitavih šest minuta.

Iz loše serije prvi su uspeli da iskorače košarkaši crno-beli, koji su nakon poena Jankovića sa linije za slobodna bacanja po prvi put otišli na dvocifrenu prednost. Međutim, nakon toga je Igokea imala nebrojeno mnogo prilika da se vrati u utakmicu, pošto je Partizan posle toga naprasno stao u napadu.

To se i desilo, iako se ni sastav iz Laktaša nije preterano proslavio u završnim minutima druge deonice. Bilo kako bilo, na poluvreme se otišlo rezultatom 41:36 u korist crno-belih. Mnogo su grešili košarkaši Partizana u prenosu lopte, kao i u nekim situacijama pod košem, pa je Andrea Trinkijeri definitivno imao šta da im kaže na velikom odmoru.

Deluje da je to urodilo plodom. Partizan je nastavio da sipa trojke i na početku treće četvrtine. Dovoljno je reći da su do tog momenta crno-beli imali 8/12 na šutu za distance, što je umnogome doprinelo prilično ubeldjivom vodstvu. Konsolidovali su se Beograđani donekle i u odbrani, pa su sredinom treće četvrtine došli i do 13 poena prednosti. U tim trenucima utakmica je na kratko i prekinuta, pošto su navijači Partizana na teren ubacili veliki broj rolni papira, kako bi proslavili rođendan Novice Veličkovića.

Igokea je konstantno bila "tu negde". Nije sastav iz Laktaša dozvoljavao Partizanu da u potpunosti reši meč pred poslednjih deset minuta. Naprotiv, domaći su uzvratili na isti način – pogocima sa distance i imali su aktivan rezultat pred početak četvrte četvrtine – 62:57.

Kad god bi Partizan pokušao da se odlepi na osetniju rezultatsku razliku, usledio bi odgovor Igokee. Uglavnom bi tu seriju vukao Rašad Von, koji je večeras naročito bio raspoložen u ekipi domaćina. Na nekih šest minuta do kraja utakmice, Igokea je uspela da se približi na samo tri poena zaostatka, pa je Andrea Trinkijeri morao da reaguje i da tajmautom i izmenama pokuša da trgne ekipu.

Ni nakon toga nije bilo bolje, sastav iz Laktaša nastavio je da igra svoju igru i ubrzo je prešao u minimalnu rezultatsku prednost. Seriju je nekako uspeo da preseče Nemanja Gordić novom trojkom, ali sve je mirisalo na veliku dramu u poslednja četiri minuta utakmice. Upravo to je i bio slučaj. Partizan je nastavio da promašuje sve što se promašiti može, a u tim trenucima pridružila mu se i Igokea, pa je pred poslednjih 90 sekundi košarke rezultat glasio - 71:70 za Partizan.

I onda, baš ono što je Partizanu trebalo. Janković je ostao sam na šutu za tri poena i pogodio kao kap. Ali odmah potom je napravio veliku glupost - Kariniauskas se digao na šut za tri poena, a košarkaš Partizana ga je faulirao i poslao ga na liniju za slobodna bacanja. Ovaj je na radost crno-belih pogodio samo jedno, ali je drama nastavljena, pošto je u narednom napadu Gordić izgubio loptu i dozvolio Igokei da se pita. Evans je pogodio dvojku i ušli smo u penal završnicu.

Volden je pogodio samo jedno bacanje i Igokea je imala napad za produžetak ili pobedu. Tim iz Laktaša se odlučio da ide na produžetak, ali do njega nije uspeo da dođe. Prvo je Von promašio flouter, a iz ofanzivnog skoka do poena nije mogao ni Lešić, pa se Partizan ipak provukao i odneo pobedu - 75:73.

Mornar slavio u Zagrebu! Barani na startu ABA lige pokazali klasu i slavili na gostovanju Ciboni 92:88!

Mornar je dobro otvorio duel, u 3. minutu stigao do pet poena viška (2:7), nakon “alej lopa” Lukovića na asistenciju Nidama, pa potom 2+1 akcije Pulena. Minut kasnije i Bjelica je pogodio pod faulom i potom sa penala za +7 (3:10), a najveće vođstvo Baranima je donio Markota trojkom u 9. minutu za bijeg na 10:19.

Nakon toga uslijedio je period potpune dominacije domaćina koji serijom od osam vezanih poena Bundovića (dvije trojke), preokreće u 13. minutu na 25:24.

Dalekometna paljbu domaćina nastavili su potom Gibson i Ramljak i u 17. minutu Zagrepčani su prvi put stigli do dvocifrenog viška (39:28). Do velikog preokreta Cibona u ovom period je stigla, pored sjajne šuterske epizode i dominacijom u skok igri pošto je do 18. minuta imala čak 11 skokova više od Mornara!

Za nepunih 8 minuta, od kraja prve četvrtine do maksimalnog vođstva, zagrebački tim ubacio je čak 20 poena više od našeg predstavnika!

U finišu drugog perioda Barani su, ipak, uspjeli da prekinu nalet domaćina i serijom 8-2 u 19. minutu priđu na 41:36. Na isteku prvog poluvremena Markota je svojom trećom trojkom (iz isto toliko pokušaja) smanjio razliku na samo 4 poena (43:39).

U trećoj četvrtini Mornar se vratio u dobar ritam i već na startu ovog perioda prišao na 2 poena nakon koša Bjelice. Uzvratila je Cibona mini serijom 5-1 uprkos nesportskom faulu nad Lukovićem ali su Barani nakon toga ušli u dobru šutersku seriju, uglavnom iz sjajno izrađenih akcija a nakon egezkucije Volera (tri trojke u ovom periodu). Na preokret se čekalo do 27. minuta kada je Voler vezao pet poena (kontra pa trojka) za 60:64! Cibona se vratila na 65:64 ali su u poslednju četvrtinu sa vođstvom ipak ušli gosti.

Mornar je sjajno otvorio i poslednji kvartal i u 34. minutu, nakon trojke Pulena, stigao prvi put do dvocifrenog viška (71:81)! Domaćin je uzvratio serijom 5-0 ali je na tri minuta prije kraja nakon serije grešaka na obje strane Nidam pogodio važnu trojku za 76:84. Odmah nakon tajm auta domaćih, Gibsonu je pobjegla čista lopta u aut a Bjelica potom upisao lake poene za novi bijeg na +10 na 2:25 prije kraja.

Nakon toga, asovi Mornara rutinski su sačuvali prednost do kraja iako je domaćin zaprijetio uzbudljivijom završnicom sa dvije trojke u finišu.

CIBONA - MORNAR BAR 88:92

Arena: Košarkaški centar "Dražen Petrović", Zagreb
Gledalaca: 800
Sudije: Matej Špendl, Denis Hadžić, Branislav Mrdak

CIBONA: Ret 4, Bilinovac 2, Rebec 12, Bundović 14, Vucić 8, Kovač 3, Novačić 10, Prkačin 6, Rozić, Ljubičić, Gibson 17, Ramljak 12
MORNAR BAR: Pulen 21, Nidam 8, Šehović 4, Mugoša, Rali-Ros, Begić 3, Vujošević, Pavićević, Voler 13, Markota 18, Bjelica 18, Luković 7

Rezultati 1. kola:

petak

Mega Bemax - Cedevita Olimpija 63:87

subota

IGOKEA – PARTIZAN 73:75

Arena: Sportska hala u Laktašima
Gledalaca: 3200
Sudije: Marko Juras, Mario Majkić, Milan Nedović

Igokea: Evans 2, Simeunović, Cvetković 16 (8/8 sa penala), 3 sk, 3 as, 1 as, Talić 2, Lešić 10 (1/5 za dva, 2/4 za tri), 5 sk, 5 as, 2 uk, Karinijauskas 3, 3 as, 2 izg, Kliford 4 (2/3 iz igre), 4 sk, Stević 5 (2/6 iz igre), 11 sk, 2 as, 2 ukr, Von 22 (6/13 za dva, 3/7 za tri), 5 sk, 2 izg, Ilić 2 sk, Kočić, Tomas 9 (2/9 za tri).

Partizan: Volden 11 (4/5 iz igre), 3 sk, 2 as, Zagorac 5 (2/8 iz igre), Gordić 5 (0/3 za dva, 1/2 za tri), 2 sk, 1 as, 4 izg, Parahuski 4 (2/3 iz igre), Jaramaz 13 (2/3 za dva, 3/5 za tri), 2 as, 2 ukr, 3 izg, Veličković 9 (2/4 za dva, 1/2 za tri), 3 sk, 2 as, Birčević 8 (3/5 iz igre), 2 sk, 2 izg, Janković 8 (2/5 za dva, 1/1 za tri), 4 sk, Tomas, Pejners 2, 1 sk, 2 as, Mozli 3 (1/2 iz igre), 5 sk, 2 izg.

Cibona - Mornar 88:92

nedelja

Budućnost - Zadar 18.00 (AS 5)
Crvena zvezda - Primorska20.00 (AS 2)

ponedeljak

Krka - FMP 18.00 (AS 1)

Izvor: mondo.rs/mondo.me/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar