АБА: Игокеа промашила продужетак, Партизан славио!

Са "плус 13" на "минус 1", па уз много среће до победе пре продужетака. Вон и Лешић промашили шутеве за додатних пет минута. Домаћи без тренера Трифуновића, гости без најкориснијег играча Суперкупа, Томаса.  Морнар славио у Загребу! Барани на старту АБА лиге показали класу и славили на гостовању Цибони 92:88!

Кошарка 06.10.2019 | 00:05
АБА: Игокеа промашила продужетак, Партизан славио!
Партизан се провукао у Лакташима, Вон и Лешић промашили продужетак! Велике муке црно-белих на отварању сезоне у АБА лиги.

Рашад Вон имао је шут за продужетак у првој утакмици у каријери ван граница САД.

Није погодио.

Сава Лешић имао је скок у нападу и покушај "из одбојке" за продужетак у утакмици са клубом чији је дрес носио два пута у каријери.

Ни он није погодио.

После свега, остало је : Игокеа - Партизан 73:75 (25:26, 13:17, 19:19, 16:13) у дербију 1. кола АБА лиге, у ком су црно-бели наступајући без повређеног Рашона Томаса имали 13 поена разлике у трећој четвртини (40:53), а плаво-бели изборили повратак и вођство без присуства првог тренера Александра Трифуновића и, на крају, остали кратки за један кош.

Тешко је одредити потез који је решио сусред пред пуним трибинама дворане у Лакташима.

Међутим, али тешко и да би екипа тренера Андрее Тринкјерија, после освајања АБА суперкупа и "брејка" на отварању Еврокупа, савладала и срчани састав предвођен Трифиним асистентом, Марком Бараћем, да Никола Јанковић на 70 секунди до краја није урадио оно што се од њега углавном - не очекује.

Остављен сам на 45 степени, крилни центар црно-белих подигао се на прву тројку на утакмици и погодио за 70:74, минут након што је промашио оба пенала и тако прекинуо период од преко ТРИ минута игре без постигнутог поена на обе стране.

Оливер Стевић, један од покретача Игокеиног повратка са 13 разлике, погодио је на 4:26 до краја само једно слободно бацање после још једне тројке "из прве", Немање Гордића за 69:71, после чега је "минус 1" за домаћина важио све до Јанковићевог поготка ван линије 6,75 и бега на четири поена предности.

Иако је исти играч у наредном нападу фаулирао Ваидаса Каринијаускаса при шуту за три, Литванац је подлегао притиску и убацио један од три пенала на 55 секунди до краја, након чега Бараћ није желео пенал завршницу и био у праву, јер је борбени Лешић "мисмеч" ситуацију са Гордићем решио украденом лоптом плеју црно-белих и поседом за свој тим који је умало довео до потпуног преокрета.

Прве поене на сусрету Кинан Еванс убацио је на 20 секунди до краја за 73:74 и потом брзо фаулирао Корија Волдена, који је погодио тек из другог покушаја и понудио домаћину две опције на 15 секунди до последње сирене: шут за три и победу или шут за два и продужетак.

Вон се одлучио за продор улево и шут са једне ноге, који је о таблу стигао само до "првог обруча", а Лешић из 21. офанзивног скока екипе на утакмици (!?) није успео да врати лопту у мрежицу и екипе на центар.

Уследило је славље кошаркаша и навијача Партизана, дан после рођендана клуба, који је ролнама и транспарентима прослављен и у дан касније у предграђу Бањалуке.

Црно-беле, који су сезону отворили освајањем АБА суперкупа претходног викенда у Загребу и победом у Венецији на отварању Еврокупа у уторак увече, у уторак од 20 часова очекује и премијера пред београдском публиком: дуел са Тофашом у Еврокупу, а потом и други сусрет са новајлијом у АБА лиги, Приморском.

Београђани су имали несвакидашњи дочек у Републици Српској, у коју је допутовао и повређени председник клуба Остоја Мијаиловић, који се на штакама појавио у дворани.

Домаће, нажалост, није предводио први тренер Александар Трифуновић, који се у Београду опоравља од можданог удара. Одмењиваће га асистент Марко Бараћ, који је у најави овог сусрета истакао да је Трифа у контакту са стручним штабом и играчима.

"Тренер је у свакодневном контакту са мном, са стручним штабом и играчима. Гледа да нам свима помогне разговором, саветима, предлозима и са те стране осећамо његово присуство. Играчи ће имати мотив више да играју за њега", рекао је Бараћ.

"На првом месту, желим брз и потпуни опоравак Трифи. Сви навијамо за њега и надамо се успеху. То је прво и најважније", рекао је тренер црно-белих, Андреа Тринкјери.

Може Партизан и без Рашона Томаса, али не иде то као мед и млеко. Андреа Тринкијери се одлучио да одмори најкориснијег играча са прошлонедељног Суперкупа АБА лиге и то му се ове суботе, ипак, није обило о главу. Мучио се Партизан у Лакташима, није то личило понајбоље, нарочито у одбрани, али је победа прослављена. Новица Величковић је тако без обзира на све имао разлог да набаци осмех на лице на свој рођендан - 75:73.

Утакмица је била решена након велике драме, пошто су Вон и Лешић имали шансу да одведу Игокеу до продужетка, пошто је претходно Волден промашио једно од два слободна бацања. Партизан је, ипак, успео да сачува живу главу и однесе веома важан тријумф на старту АБА лиге.

Највећи допринос у екипи Партизана данас дао је Огњен Јарамаз, који је био одличан на шуту са дистанце, нарочито у уводном делу утакмице и на крају је уписао 13 поена. Двоцифрен је само још био Кори Волден, који је дошао до 11 убачених поена. Са друге стране, већ поменути Рашад Вон могао је да постане прави јунак Игокее, пошто је сусрет завршио са нестварна 22 поена. Одличну ролу имао је и Александар Цветковић, који се домаћој публици у новој сезони представио са 16 убачених поена.

Партизан је у утакмицу кренуо са Волденом, Загорцем, Јарамазом, Величковићем и Јанковићем у стартној петорци, што је био јасан наговештај да ће тренер Андреа Тринкијери мало промешати карте након напорне кошаркашке недеље. Али није се то много одразило на игру Партизана на почетку меча, пошто су црно-бели били изузетно распуцани у уводном делу утакмице. Додуше, сасвим добро се држала и Игокеа, која је захваљујући добром шуту са дистанце одржавала прикључак.

Тројке су пљуштале на све стране. У екипи Партизана нарочито расположен је био Огњен Јарамаз који је са дистанце погађао чак три пута, док је са друге стране „сипао“ Вон. Веома квалитетна кошарка играла се у завршном делу прве деонице, а епилог је такав да је након уводних десет минута кошарке предност имао Партизан – 26:25.

Потпуно друга прича виђена је на старту друге четвртине. И једни и други затегли су одбране до максимума, па поени за обе екипе готово да су били мисаона именица. За уводна четири минута ове деонице виђена су само четири поена, а Игокеа поене из игре није постигла читавих шест минута.

Из лоше серије први су успели да искораче кошаркаши црно-бели, који су након поена Јанковића са линије за слободна бацања по први пут отишли на двоцифрену предност. Међутим, након тога је Игокеа имала небројено много прилика да се врати у утакмицу, пошто је Партизан после тога напрасно стао у нападу.

То се и десило, иако се ни састав из Лакташа није претерано прославио у завршним минутима друге деонице. Било како било, на полувреме се отишло резултатом 41:36 у корист црно-белих. Много су грешили кошаркаши Партизана у преносу лопте, као и у неким ситуацијама под кошем, па је Андреа Тринкијери дефинитивно имао шта да им каже на великом одмору.

Делује да је то уродило плодом. Партизан је наставио да сипа тројке и на почетку треће четвртине. Довољно је рећи да су до тог момента црно-бели имали 8/12 на шуту за дистанце, што је умногоме допринело прилично убелдјивом водству. Консолидовали су се Београђани донекле и у одбрани, па су средином треће четвртине дошли и до 13 поена предности. У тим тренуцима утакмица је на кратко и прекинута, пошто су навијачи Партизана на терен убацили велики број ролни папира, како би прославили рођендан Новице Величковића.

Игокеа је константно била "ту негде". Није састав из Лакташа дозвољавао Партизану да у потпуности реши меч пред последњих десет минута. Напротив, домаћи су узвратили на исти начин – погоцима са дистанце и имали су активан резултат пред почетак четврте четвртине – 62:57.

Кад год би Партизан покушао да се одлепи на осетнију резултатску разлику, уследио би одговор Игокее. Углавном би ту серију вукао Рашад Вон, који је вечерас нарочито био расположен у екипи домаћина. На неких шест минута до краја утакмице, Игокеа је успела да се приближи на само три поена заостатка, па је Андреа Тринкијери морао да реагује и да тајмаутом и изменама покуша да тргне екипу.

Ни након тога није било боље, састав из Лакташа наставио је да игра своју игру и убрзо је прешао у минималну резултатску предност. Серију је некако успео да пресече Немања Гордић новом тројком, али све је мирисало на велику драму у последња четири минута утакмице. Управо то је и био случај. Партизан је наставио да промашује све што се промашити може, а у тим тренуцима придружила му се и Игокеа, па је пред последњих 90 секунди кошарке резултат гласио - 71:70 за Партизан.

И онда, баш оно што је Партизану требало. Јанковић је остао сам на шуту за три поена и погодио као кап. Али одмах потом је направио велику глупост - Кариниаускас се дигао на шут за три поена, а кошаркаш Партизана га је фаулирао и послао га на линију за слободна бацања. Овај је на радост црно-белих погодио само једно, али је драма настављена, пошто је у наредном нападу Гордић изгубио лопту и дозволио Игокеи да се пита. Еванс је погодио двојку и ушли смо у пенал завршницу.

Волден је погодио само једно бацање и Игокеа је имала напад за продужетак или победу. Тим из Лакташа се одлучио да иде на продужетак, али до њега није успео да дође. Прво је Вон промашио флоутер, а из офанзивног скока до поена није могао ни Лешић, па се Партизан ипак провукао и однео победу - 75:73.

Морнар славио у Загребу! Барани на старту АБА лиге показали класу и славили на гостовању Цибони 92:88!

Морнар је добро отворио дуел, у 3. минуту стигао до пет поена вишка (2:7), након “алеј лопа” Луковића на асистенцију Нидама, па потом 2+1 акције Пулена. Минут касније и Бјелица је погодио под фаулом и потом са пенала за +7 (3:10), а највеће вођство Баранима је донио Маркота тројком у 9. минуту за бијег на 10:19.

Након тога услиједио је период потпуне доминације домаћина који серијом од осам везаних поена Бундовића (двије тројке), преокреће у 13. минуту на 25:24.

Далекометна паљбу домаћина наставили су потом Гибсон и Рамљак и у 17. минуту Загрепчани су први пут стигли до двоцифреног вишка (39:28). До великог преокрета Цибона у овом период је стигла, поред сјајне шутерске епизоде и доминацијом у скок игри пошто је до 18. минута имала чак 11 скокова више од Морнара!

За непуних 8 минута, од краја прве четвртине до максималног вођства, загребачки тим убацио је чак 20 поена више од нашег представника!

У финишу другог периода Барани су, ипак, успјели да прекину налет домаћина и серијом 8-2 у 19. минуту приђу на 41:36. На истеку првог полувремена Маркота је својом трећом тројком (из исто толико покушаја) смањио разлику на само 4 поена (43:39).

У трећој четвртини Морнар се вратио у добар ритам и већ на старту овог периода пришао на 2 поена након коша Бјелице. Узвратила је Цибона мини серијом 5-1 упркос неспортском фаулу над Луковићем али су Барани након тога ушли у добру шутерску серију, углавном из сјајно израђених акција а након егезкуције Волера (три тројке у овом периоду). На преокрет се чекало до 27. минута када је Волер везао пет поена (контра па тројка) за 60:64! Цибона се вратила на 65:64 али су у последњу четвртину са вођством ипак ушли гости.

Морнар је сјајно отворио и последњи квартал и у 34. минуту, након тројке Пулена, стигао први пут до двоцифреног вишка (71:81)! Домаћин је узвратио серијом 5-0 али је на три минута прије краја након серије грешака на обје стране Нидам погодио важну тројку за 76:84. Одмах након тајм аута домаћих, Гибсону је побјегла чиста лопта у аут а Бјелица потом уписао лаке поене за нови бијег на +10 на 2:25 прије краја.

Након тога, асови Морнара рутински су сачували предност до краја иако је домаћин запријетио узбудљивијом завршницом са двије тројке у финишу.

ЦИБОНА - МОРНАР БАР 88:92

Арена: Кошаркашки центар "Дражен Петровић", Загреб
Гледалаца: 800
Судије: Матеј Шпендл, Денис Хаџић, Бранислав Мрдак

ЦИБОНА: Рет 4, Билиновац 2, Ребец 12, Бундовић 14, Вуцић 8, Ковач 3, Новачић 10, Пркачин 6, Розић, Љубичић, Гибсон 17, Рамљак 12
МОРНАР БАР: Пулен 21, Нидам 8, Шеховић 4, Мугоша, Рали-Рос, Бегић 3, Вујошевић, Павићевић, Волер 13, Маркота 18, Бјелица 18, Луковић 7

Резултати 1. кола:

петак

Мега Бемаx - Цедевита Олимпија 63:87

субота

ИГОКЕА – ПАРТИЗАН 73:75

Арена: Спортска хала у Лакташима
Гледалаца: 3200
Судије: Марко Јурас, Марио Мајкић, Милан Недовић

Игокеа: Еванс 2, Симеуновић, Цветковић 16 (8/8 са пенала), 3 ск, 3 ас, 1 ас, Талић 2, Лешић 10 (1/5 за два, 2/4 за три), 5 ск, 5 ас, 2 ук, Каринијаускас 3, 3 ас, 2 изг, Клифорд 4 (2/3 из игре), 4 ск, Стевић 5 (2/6 из игре), 11 ск, 2 ас, 2 укр, Вон 22 (6/13 за два, 3/7 за три), 5 ск, 2 изг, Илић 2 ск, Кочић, Томас 9 (2/9 за три).

Партизан: Волден 11 (4/5 из игре), 3 ск, 2 ас, Загорац 5 (2/8 из игре), Гордић 5 (0/3 за два, 1/2 за три), 2 ск, 1 ас, 4 изг, Парахуски 4 (2/3 из игре), Јарамаз 13 (2/3 за два, 3/5 за три), 2 ас, 2 укр, 3 изг, Величковић 9 (2/4 за два, 1/2 за три), 3 ск, 2 ас, Бирчевић 8 (3/5 из игре), 2 ск, 2 изг, Јанковић 8 (2/5 за два, 1/1 за три), 4 ск, Томас, Пејнерс 2, 1 ск, 2 ас, Мозли 3 (1/2 из игре), 5 ск, 2 изг.

Цибона - Морнар 88:92

недеља

Будућност - Задар 18.00 (АС 5)
Црвена звезда - Приморска20.00 (АС 2)

понедељак

Крка - ФМП 18.00 (АС 1)

Извор: мондо.рс/мондо.ме/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар