Nepristojno bi bilo praviti scene u Beogradu

Dodik i ja se možemo raspravljati u BiH, bilo bi nepristojno praviti “scene” na terenu druge države, rekao je Komšić.

Bosna i Hercegovina 03.10.2019 | 21:38
Nepristojno bi bilo praviti scene u Beogradu
Uoči posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, gdje će biti održan trilateralni sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsjednikom Rečepom Erdoganom, a prije početka Međunarodne naučne konferencije Dani kriminalističkih nauka “Savremeni izazovi u sajer sigurnosti” u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je o ovom susretu.

– Postoji cijeli set pitanja koji se dugo vuče o odnosima BiH i još onda Jugoslavije, kada su je činile Crna Gora i Srbija, a danas Republike Srbije, a tiču se dobro poznatih tema – granica je jedna od bitnih, iskorištavanje hidropotencijala rijeke Drine, uobičajeno za naše odnose sa susjedima, izuzev Crne Gore sa kojom imamo riješena ta pitanja – kazao je Komšić.

Dodao je da je sada u fokusu migrantska kriza i da se o zajedničkoj kontroli granica razgovaralo i na sastanku na Jahorini kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Nas u BiH takođe jako zanima dokle su došli pregovori Srbije i Kosova i ima li nekog napretka jer je to pitanje važno za cijeli region. Što su ti odnosi stabilniji i mirniji, to je nama svima bolje – poručio je Komšić.

Govorio je i o pitanju uvođenja stopostotnih taksi na robu iz Srbije i BiH.

– Tu postoji saglasnost između naše dvije države i Kosovo bi trebalo takvu odluku da povuče, ali koliko vidim po izjavama kosovskih zvaničnika, to se ne dešava i posebno sad u predizbornoj kampanji niko na Kosovu tu mogućnost ne najavljuje – izjavio je Komšić.

Podsjetio je da je posjeta planirana za 8. oktobar trilateralni susret te dodao da je predviđeno i polaganje kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, koji će se desiti u Sremskoj Rači, blizu granice. 

– Potrebno je da razmotrimo kako stvari stoje u međusobnim odnosima, na nivou saradnje dvije zemlje, šta se dešava sa pristupnim putevima BiH ka Evropskoj uniji i tako dalje. Još jedna inicijativa je upravo pokrenuta. Čini mi se 9. ili 10. se u Novom Sadu održava sastanak Srbija-Sjeverna Makedonija-Albanija, gdje bi se trebalo razgovarati o nekoj vrsti carinske unije. Crna Gora i mi nismo pozvani na taj sastanak pa da vidimo šta i to znači – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dotakao se i odnosa sa Miloradom Dodikom.

– Možda će se on osjećati kao na domaćem terenu, što je po meni besmisleno, ali što se mene tiče, nema potrebe da se pred nekim trećim stranama raspravljam sa Dodikom o bilo čemu. Mi se možemo raspravljati ovdje u BiH, privatno, u Predsjedništvu, putem medija ili kako god hoće, ali bi bilo nepristojno praviti “scene” na terenu druge države – bio je jasan Komšić.

Na pitanje o formiranju vlasti u BiH i novim uslovljavanjima, poručio je da samo treba poštovati zakone.

– Ja sam već rekao, Dodik bi se morao odlučiti šta hoće, hoće li Dejton ili neće, jer strane sudije su izvorna dejtonska kategorija. Znači li to da on odustaje od Dejtona? Onda se otvara mogućnost svakakvih aranžmana i preustroja BiH na neki drugi način u odnosu na ovo sad. Ili se čvrsto drži onoga što on zove “izvorni Dejton”, a ja bih da ga podsjetim da u izvornom Dejtonu stoji upravo to da su strane sudije dio našeg pravosudnog sistema – rekao je na kraju razgovora Željko Komšić.

(Srpskainfo)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Damir

03.10.2019 19:44

Moj zeljko oni ni neznaju jesuli dosli ili pisli u bosnu i hercegovinu sami ce sebe unistiti i otici a nas masala ima sv vise i vise

ODGOVORITE
Name

Re

04.10.2019 04:56

Zaboravio si da si ti doslo a srbski narod vjekovima tu zivi tako da je jedino sigurno sa ces ti ipak morat otici

Name

Re

04.10.2019 04:58

Damire prvo se ti vrati svojim vjere te si taj koji nezna ni ko je ni sta je

Name

Re

04.10.2019 05:19

Neće vas biti sve više i više nego sve manje i manje.

Name

Re damir

04.10.2019 07:22

Zajebo si se damire mi nigdje nismo posli ni dosli srpsaka republika je nasa djedovina i pra djedovina a ti se vrati staroj vjeri

Name

sta reci

03.10.2019 20:10

Ti se sad sjetio da to nije pristojno .

ODGOVORITE
Name

Re

04.10.2019 05:35

O čemu ti?

Name

sta reci

04.10.2019 10:32

O govoru u UN i cirkusa u NJemackoj .

Name

Re

04.10.2019 11:21

Problem je moj zajko od 92 kada si podržao aliju u stvaranju islamske bosne.Možeš sad kmecat al tvoja se bosna samo moze granicit sa Republikom Srpskom .

Name

Re Damir

04.10.2019 20:08

Ma kome ti to pricas, dosta vas je vise, mi smo u svojoj RepubliciSrpskoj,kome se ne svidja, njegov problem, nigdje mi ne idemo.

Name

Jedina

03.10.2019 20:39

pozitivna osoba medzu ovim politicarima,niyi ima avione niyi mijenja tok rijeke da bi se napravila hacijenda ,covjek u kreditima ko i mi svi i covjek kojeg ne mogu ni za sta prozvati,Bravo Komsicu !!!!

ODGOVORITE
Name

Ministar

04.10.2019 05:39

Ako su to kriterijumu onda su i drugi "siromasni" politicari bilo dobri. Recimo tito i staljin nisu imali fakticki nikakvu imovinu a to sto je zbog njihove politike nastradalo mnogo ljudi nema veze. Komsic je covjek koji svom narodu uskracuje pravo da izaberu svog predstavnika. Svako ko razmislja normalno ne moze da tvrdi da je to dobro, bez obzira na vjeru, naciju ili steanacku opredijeljenost. Dodik jeste zlo ali je izabran od strane svog naroda pa je automatski manje zlo od komsica. A i sama cinjenica da on govori o tome kako bi se dodik trebao osjecati u Beogradu dovoljno govori o njegovoj dobroti. Osjecanja su licna stvar avakog pojedinca i ni jedan dobronamjeran covjek ne treba nekome drugom da govori kako da se osjeca. Ili sto bi rekao Bora Djordjevic:" Svako u ovoj zemlji ima pravo da se osjeca kao Egipcanin."

Name

KOSTA

04.10.2019 06:20

Dodik je na prevaran način doveden na vlast od strane “stranog faktora” a izbornim krađama se održava na vlasti.Njegovo cjelokupno djelovanje je usmjereno protiv Srba kako političko tako i ekonomsko i to ne vidi samo onaj koji to ne želi da vidi.

Name

Re Ministar

04.10.2019 07:15

Ministre, tu demagogiju i ublehu prosipaj svojim stranackim podguznim muvama. Ja kao poreski obveznik imam pravo glasat za koga hocu, a Komsic je jedini politicar koji je na fer i posten nacin osvojio glasove, bez velike finansijske i logisticke podrske. A sta mislis koliko su ostali politicari svrnuli glas.listica kroz glasacke odbore, te koristeni novac i logistiku javnih preduzeca, jel ministre????

Name

Re re ministar

04.10.2019 11:25

Prvo sidji sa droga.drugo kazes na posten, pa sto onda ne ode u gradove gdje su većinski hrvati vec samo iz sarajeva kmeci.Doduše nisu ga hrvati ni birali vec muslimani.Znase kako je i na koji nacin došo.Za vas ko god pljuje po Srbima i Srpskoj vama je dobar.

Name

Ministar

05.10.2019 06:47

Za re ministar. Koju demagogiju? Po tvom komentaru ja odmah mogu da zakljucim da si musliman koji smatra da bih treba da bude gradjanska drzava. To je demagogija. Zivis u nekom svom snu. Srbi i Hrvati u bih su takodje poreski obveznici koji imaju pravo glasa i prema ustavu imaju pravo na svoje predstavnike. Mislis da ce sa pjesmom prihvati da izgube to pravo? To je realnost. Ili kpzda mislis da je i ustav demagogija? Forsirajuci san o gradjanskoj drzavi samo se stvara problem. To je prava demagogija. Bih je tronacionalna nazovi drzava bez obzira sta ti sanjao. Ako se to ne svidja muslimanima imaju opciju da se osamostale od Srba i Hrvata ili da pokrenu rat. Ako zele ostati u BiH i da bude mir onda trebaju da prihvate realnost i da nadju nacin da funkcionisu sa druge dvije nacije bez uzajamnog ugrozavanja. Tu je sve crno i bijelo. Kradja glasova je prisutna svuda i to svima poznato ali to ne mijenja ono sto sam ja rekao. Ako Bakir i Radonjcic kradu jedan od drugog glasove u Zenici gdje zive muslimani to je problem muslimana a ne moj jer nisam musliman. Nemam namjeru da se mijesam u tudje probleme za razliku od vas. Resavajte to sami. Za mene je onaj ko obezbedi glasove musmimana vas predstavnik.

Name

re

03.10.2019 20:54

Kako da ti objasnim.... Srpski potpisi na mirovnom sporazumu, kojeg su jedva dočekali potpisati, kaže da ima ;)

ODGOVORITE
Name

I te kako pretstavlja

03.10.2019 20:57

I te kako pretstavlja. To je masa od 2 miliona normalnih ljudi, građana BiH. Svaki dan je sve više onih koje Gosp. Komšića na najbolji način pretstavlja. Tako je to, moj zemljače.

ODGOVORITE
Name

Re goran

03.10.2019 21:25

Imas ti moj dobri Gorane dobro da istruhnes a da docekas da Bosna propadne.Carstva se smjenivala ,kraljevi propadali a Bosna i dalje zivi .Ko nevjeruje nek cita i nek se raspita.

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2019 21:38

To nije ni deda doziveo a nece i praunuce eto samo da zbas. Bosna je bila i bice ima mjesta za sve normalne ljude gradjane bez obzira kojeg su opredeljena i vjere.

ODGOVORITE
Name

Milija

03.10.2019 21:45

on predstavlja one koji su ga birali. Kao sto tebe predstavlja Biserka za koju si glasao. I Baja mesar.

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2019 21:52

Imaš dodu moronu, njega komentariši, mani se Komšića

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2019 21:53

Nije problem u njemu, pa vi imate sa svima problema. Malo prst na celo

ODGOVORITE
Name

Sale

03.10.2019 22:15

Kao prvo tvoja tamnica je tvoj mozak koji ne moze da se izbori sa istinom.

ODGOVORITE
Name

istina

04.10.2019 01:48

Dobro bi bilo da svi imamo po jednog Komsica medju nasim politicarima.

ODGOVORITE
Name

Re

04.10.2019 07:13

Staces od njega ???

Name

Ja

04.10.2019 03:42

Narode de se vise odluci ili ste za ove sto opuhase sve zivo i pljackaju na sve strane ili ste za ove postenjacine poput Komsica,Mektica ,Bosica i drugih politicara koji su u kreditima ili su svoju imovinu stekli postenjem i radom, ja stvarno ovaj narod ne razumijem,samo sjedi i ko mutav nista ne rjesava da se sav ovaj kriminalni politicki sljam rjesi.

ODGOVORITE
Name

Vojo

04.10.2019 03:56

Komšicu ti si svjetlo u tunelu,uz naseg Šarovića naravno..

ODGOVORITE
Name

Svjetlo

04.10.2019 05:57

To nije svjetlo nego voz čovječe. Gotovi ste..

Name

075

04.10.2019 06:15

@Vojo I slobodno nakon njih dvojice možete staviti tačku jer trećeg poštenog nema!!

Name

nebuloze pričate

04.10.2019 08:59

hahah. Jeste, baš nađoste svijetle i SRODNE primjere. Istomišljenici za rušenje morala

Name

replikar

04.10.2019 11:22

Tunel od pola metra onda

Name

tacno

04.10.2019 05:05

gospodin ostaje gospodin a nas dragi rudonja nije ni g od gospodina

ODGOVORITE
Name

Mir

04.10.2019 15:56

Dodik je Bosanski Srbin I nije na domacem terenu!!!

ODGOVORITE
Name

Zeljko,

04.10.2019 16:45

da si ziv i zdrav mi uveliko radimo na iskoristavanju hidropotencijala Drine.SA tu nema nikakve nadleznosti,bar tamo gdje treba da se rade elektrane.

ODGOVORITE