Šarović - Fild: Odblokirati rad Parlamenta BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom o aktuelnoj političkoj situaciji i potrebi nastavka ubrzanog rada na ključnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Bosna i Hercegovina 03.10.2019 | 13:18
Šarović - Fild: Odblokirati rad Parlamenta BiH
Sagovornici su se složili da je suštinski važno „otkočiti“ blokade u funkcionisanju Parlamenta BiH i uspostaviti funkcionisanje sistema, kako bi se „sa terena politike prešlo na rad na najvažnijim životnim pitanjima“.

„Važno je spustiti tenzije i stvoriti klimu za rad“,  istakao je Šarović dodajući da je od velike rasprave  o nekim političkim koalicijama u ovom momentu mnogo važnije okupiti dovoljnu većinu, spremnu za  rješavanje brojnih pitanja koja predugo čekaju da parlamentarci počnu sa radom“. 

Naglašeno je da je i na polju „gasne politike“ važno donijeti jasna pravila, kako se više ne bi dešavali sporovi između entitetskih gasnih preduzeća, „Imamo entitetsku nespremnost za usaglašavanje normi, koje su harmonizovane i usklađene sa evropskim zakonodavstvom“, istakao je Šrović.

Na sastanku je iznijeta zajednička ocjena,  da su u mandatu Šarovića napravljeni bitni ekonomski i trgovinski pomaci pomaci te da započete reforme moraju biti nastavljene. Trgovinska razmjena sa  Velikom Britanijom posljednjih godina je udvostručena a pokrivenost uvoza izvozom sa Evropskom unijom dostigao je rekordnih 71%.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bojan

03.10.2019 14:39

Šarović kralj. Jedini radi a drugi trube samo.

ODGOVORITE
Name

Fotelja

03.10.2019 17:02

Da ako se ne formira ode fotelja. Ala si se naostrio na fondove I kredite. Sada obigravas mrske neprijatelje

ODGOVORITE