Masovni protesti medicinara iz KS u ponedjeljak

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo najavili su za ponedjeljak, 7. oktobar, masovni protest pred zgradom kantonalne Vlade jer na današnjem sastanku predstavnika štrajkačkog tima zdravstvenih radnika i Vlade Kantona Sarajevo nije postignut dogovor.

Bosna i Hercegovina 02.10.2019 | 19:20
Masovni protesti medicinara iz KS u ponedjeljak
Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimović najavio je zaoštravanje štrajka, odnosno primanje isključivo hitnih slučajeva u zdravstvenim ustanovama, te dodao da će ostali pacijenti "dobiti telefon kantonalnog Ministarstva zdravstva, od kojih bi trebalo da traže objašnjenje".

Prema njegovim riječima, predstavnici kantonalne Vlade imaju "zabetoniran stav", a to je da ne zdravstvenim radnicima ne treba dati ništa u ovoj godini i ne obećavati im ništa u narednoj, prenose federalni mediji.

Predsjednik Sindikata "Apoteke Sarajevo" Kemo Delihasanović rekao je da će zdravstveni radnici u ponedjeljak biti od 12.00 do 14.00 časova pred zgradom kantonalne Vlade, te da će izvršiti pritisak na aktuelnu vlast.

"Napravićemo pritisak jer ponudu koju smo im dali nije mudro ni pametno odbiti. NJome se rješavaju svi problemi", istakao je Delihasanović.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević ponovio je da nema sredstava za povećanje plata.

"Nismo spremni da u ovom trenutku ulazimo u bilo kakvu avanturu koja će eventualno ugroziti javno dobro u Kantonu Sarajevo. Povećavanje plate danas bilo kome govori nam da dolivamo ulje na vatru i da taj plamen može biti i veći. To je ključ", istakao je Kovačević.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

02.10.2019 17:44

Svaka Vam čast. Naši zdravstveni radnici ne planiraju protestvovati, njima je izgleda dobro. U stvari, nama je svima dobro. A za to vrijeme, novi Audiji, Mercedesi, helikopteri, avion...

ODGOVORITE