Odmah poslije EP-a, počinje Svjetski kup...

Ameri brane pehar, Italijani bez glavnih zvezda.  U naredne dve nedelje Japan će biti domaćin poslednjeg reprezentativnog takmičenja za odbojkaše u 2019. godini.

Ostali sportovi 30.09.2019 | 23:45
Odmah poslije EP-a, počinje Svjetski kup...
Samo što je završeno Evropsko prvenstvo za odbojkaše trijumfom Srbije, kreće novo takmičenje sa kojim će se staviti tačka na dugu reprezentativnu sezonu u 2019. godini, Svetski kup u Japanu. Tri grada – Fukuoka, Hirošima i Nagano biće domaćini 12 selekcija sa svih kontinenata, koji su izborili plasman na ovo takmičenje po redosledu na rang listi Svetske odbojkaške federacije (FIVB).

Evropski šampion Srbija ne učestvuje u Japanu za razliku od odbojkašica naše zemlje koje su bile devete na Svetskom kupu. Ovo takmičenje nema preveliki značaj. Igra se za novčanu nagradu, prestiž i bodove za rang listu Svetske odbojkaške federacije. Pre četiri godine ovo takmičenje je bilo kvalifikaciono za Olimpijske igre u Riju 2016. godine, ali sada nema taj značaj i ne dele se vize za Tokio 2020.

Titulu od pre četiri godine brane SAD, druga je bila Italija, treća Poljska, a četvrta Rusija. Amerikanci su na ovaj turnir došli u jakom sastavu. Nema kapitena Tejlora Sandera, ali tu su ostale zvezde selektora Džona Speroua - Majka Kristenson, Metju Anderson, Aron Rasel i Maks Holt. Od favorita za titulu izdvaja se i vicešampion sveta Brazil, dok su evropske selekcije – Italija, Rusija i Poljska stigle u Japan oslabljene bez nosilaca igre posle upravo završenog Evropskog prvenstva.

Italijani će igrati bez nosilaca igre - Ivana Zajceva, Osmanija Huantorene i Simonea Đanelija. Od favorita iz senke mogli bi do visokog plasmana Iranci koji su ove godine igrali odlično u Ligi nacija. Azijsku selekciju sa klupe predvodi nekadašnji selektor Srbije Igor Kolaković. Autsajderi su afričke reprezentacije Egipat i Tunis.

Sistem takmičenje je takav sa se igra 11 kola, svako sa svakim. Redosled na tabeli određuje broj pobeda, pa tek onda broj bodova.



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar