ABA Superkup: Cedevita-Olimpija u finalu na Partizan!

Neočekivano ubedljiva pobeda Ljubljančana u drugoj polufinalnoj utakmici ABA Superkupa.  Nova Cedevita razbila Budućnost! Tim iz Ljubljane ide u borbu za trofej.

Košarka 28.09.2019 | 22:51
ABA Superkup: Cedevita-Olimpija u finalu na Partizan!
Za prvi trofej u sezoni 2019/20 boriće se u nedelju od 20.00 (Arena sport 1) Partizan i Cedevita Olimpija!

Novoformirani klub iz Ljubljane u petak je tek posle produžetka pobedio FMP, ali dan kasnije imao je mnogo više energije od ekipe Budućnosti i trijumfovao rezultatom 103:75 (26:20, 24:26, 28:15, 25:14).

Cedevita Olimpija završila je utakmicu sa izvanrednim šutom iz igre od 62 odsto, uključujući tu 12/23 za tri poena. Rajan Boutrajt šutirao je trojke 4/6, a po dva puta su van linije 6,75 metara bili precizni Krušlin, Murić i Mulalić.

Boutrajt je sa 15 poena bio jedan od najefikasnijih u pobedničkom timu, zajedno sa prekaljenim centrom Andrijom Stipanovićem, dok je srpski veteran Marko Simonović dao 13, od toga gotovo polovinu iz slobodnih bacanja.

Kod Budućnosti se sa 17 poena izdvojio plejmejker Džastin Kobs, prošle sezone član zagrebačke Cedevite, a centar Hasan Martin postigao je 13.

Ključni period utakmice bila je treća četvrtina, u kojoj je Kobs na početku smanjio na 50:48 u korist Cedevita Olimpije, da bi posle trojke Jake Blažiča u 28. minutu već bilo 70:52.

Podgoričani ne da se posle toga nisu trgnuli, nego su "zmajčeki" ubrzo otišli na preko 20 poena prednosti i na kraju slavili daleko najubedljiviju pobedu u dosadašnjih šest utakmica na Superkupu u Zagrebu.

Igrali su Budućnost i ona stara Cedevita mnogo interesantnih utakmica, a sva je prilika da će tako biti i sa ovom novom Cedevita Olimpijom, mada je taj tim večeras upisao ubedljiv trijumf. Sudarila su se ova dva tima u polufinalu ABA Superkupa, a na kraju je plasman u finale obezbedila Cedevita rezultatom 103:75. Treća deonica je bila ključna, a do kraja meča Budućnost je čak uspela da popije i stotku što dovoljno govori o tome koliko je slovenački tim odigrao dobar meč sa jedne strane, a koliko je sastav iz Podgorice bio loš.

Bio je to dobar meč, fizički snažan, sa mnogo jakih duela, dosta poena i u svemu tome se bolje snašla Cedevita na čelu sa našim Markom Simonovićem koji je ponovo bio odličan, kao i Jaka Blažič koji je odigrao dobar meč. Pokazali su se dobro i Stipanović i Kodi Miler-Mekintajer, pa je to sve zajedno bilo više nego dovoljno za Cedevitu koja će se sa Partizanom boriti za trofej Superkupa.

Cedevita je malo snažnije ušla u meč fizički i na taj način dolazila do poena, a veoma dobra stvar po tim Slavena Rimca je što su brojni igrači imali doprinos poenima. Sa druge stane Budućnost možda nije imala toliko raspoloženih igrača, ali su Martin, Kobs i Bamfort vukli svoj tim napred.

U jednom momentu je slovenački tim bio preuzeo kontrolu, došao do veće prednosti,  međutim nije uspeo da je zadrži, pa se brzo ušlo u egal. Drugo polufinale je bilo vrlo efikasno, igralo se na veliki broj poena, a Cedevita ih je u prvom poluvremenu dala 50. Primila je 46. Napad je funkcionisao kod oba tima, a odbrane i ne toliko.

Sve vreme je nekako Cedevita diktirala tempo, ali nije uspevala previše da se odlepi, pa smo u suštini sve vreme imali aktivan rezultat za oba tima, sve dok tim iz Ljubljane nije pobegao na veću razliku.

Tu je bio kraj po Budućnost koja će morati dobro da se zapita posle ovakve utakmice šta i kako dalje. Sigurno Plavi iz Podgorice nisu očekivali ovako ubedljiv poraz, a vidno je i da je tim manje kvalitetan u odnosu na prošlu sezonu.

Na kraju, epilog je da će se za trofej boriti Partizan i Cedevita.

ABA SUPERKUP, POLUFINALE: BUDUĆNOST - CEDEVITA OLIMPIJA 103:75

Dvorana: “Dražen Petrović”, Zagreb
Sudije: Sašo Petek, Marko Juras, Igor Dragojević
Gledalaca: 300

BUDUĆNOST: Kobs 17, Bamfort 6, Šehović, Starovlah 5, Martin 13, Ilić 9, Vud, Z. Nikolić, Popović 9, Mejers 10,  Nikolić 2, Žugić 4

CEDEVITA OLIMPIJA: Krušlin 8, Boutrajt 15, Krampelj, Hopkins 6, Vujačić, Murić 10, Mulalić 8, Miler-Mekintajer 14, Blažič 14, Stipanović 15, Zagorac, Simonović 13

PRETHODNA FINALA

2017. (Bar) Cedevita - Budućnost 78:69
2018. (Laktaši) Crvena zvezda - Budućnost 89:75

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar