EP: Bronza ide u Poljsku, Francuska bez medalje!

Pred svojom publikom! U meču za treće mesto Poljska je u Bersiju pobedila Francusku 3:0. U finalu, koje se igra u nedelju od 17. 30, sastaju se Srbija i Slovenija.  Medalja ostala pusti san: Leon zakucao Francuze i doneo bronzu Poljskoj! Galski petlovi počišćeni u „Bersiju“ nakon tri seta.

Ostali sportovi 29.09.2019 | 09:35
EP: Bronza ide u Poljsku, Francuska bez medalje!
Srbija ju je načela, a Poljska "ubila"!

Francuska završava Evropsko prvenstvo bez medalje. Pariski "Bersi" je posle šoka koji je doživeo u petak veče, kada su "orlivi" posle velike drame i pet setova odneli pobedu i plasirali se u finale, nepuna 24 sata ponovo utihnuo.

Aktuelni svetski prvaci su u borbi za bronzu pobedili 3:0 (26:24, 25:22, 25:21)!

"Trikolori" se očigledno ni psihički, a ni fizički nisu oporavili do teškom poraza i fizički i psihološki zahtevnog meča protiv Srbije.

Nadali su se Francuzi da će uz domaću publiku uspeti da dođu do evropskog trona ili ako ništa bar do medalje. Šansu za ovo prvo uskratila im je kasno sinoć Srbija, a Poljaci su ih danas samo dodatno dotukli. Galski petlovi bukvalno nisu znali gde udaraju u meču za bronzu i dozvolili su zemlji sa istoka Evrope da ih tuče u tri seta, 3:0 (26:24, 25:22, 25:21).

Dramatično je bilo u prvom setu, iako se činilo da će Francuzi vrlo lako rešiti ovaj deo igre u svoju korist, pošto su u jednom trenutku vodili i sa pet poena prednosti. Ipak, kako je set odmicao, tako je ta razlika opadala, da bi pred kraj seta prešla na stranu Poljske koja je na kraju dobila prvi deo igre rezultatom 26:24 nakon tačno pola časa igre. Blistao je u tim trenucima Leon, a to kao da je dalo krila Poljacima da polete ka pobedi.

Međutim, Francuska je ponovo bila ta koja je bolje otvorila set. Nije to bilo tako ubedljivo kao u prvom delu igre, ali su Galski petlovi konstantno imali prednost od dva ili tri poena. Ali završnica seta ponovo je pripala Poljskoj, koja je tajmautima u pravi čas sasekla serije Francuske i na kraju slavila rezultatom 25:22.

U trećem setu dileme nije bilo. Poljska je preuzela inicijativu od samog starta i prednost nije ispuštala do poslednjeg poena. Savršeno je igrao Leon, a priključio mu se Kubijak koji je takođe završio meč sa dvocifrenim brojem poena. Na kraju, Francuzi su uspeli da dođu do 21 poena u ovom delu igre i da se časno oproste od borbe za bronzu - 25:21.

Na kraju, sasvim zaslužena pobeda Poljaka koji su od početka ovog Evropskog prvenstva prikazali visok nivo igre. Nisu imali sreće da se nađu i u samom finalu, jer su poklekli pritisku u Ljubljani i bili poraženi od domaće reprezentacije Slovenije u polufinalu.

Podsetimo, veliko finale je na programu sutra od 17.30, a u njemu se sastaju upravo Srbija i Slovenija.

Poljsku je u polufinalu iznenadila Slovenija, ali su belo-crveni posle poraza u Ljubljani imali dan više za odmor. Za Poljake je ovo prva medalja još od 2011. godine, kada su takođe bili treći, a Srbija prva. Ukupno ih na evropskim prvenstvima imaju devet (jedno zlato, pet srebra i tri bronze).

Francuska je ostala na sedam odličja (jedno zlato, četiri srebra i dve bronze).

Srbija je u petak obezbedila 12. medalju i na večnoj listi se približila Italiji, koja ih ima 13. Rusi, kao naslednici SSSR, su neprikosnoveni sa 22 postolja na evropskim prvenstvima (14 zlata).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar